Nova istraživanja stručnjaka za dugovečnost dovode u pitanje tradicionalno razumevanje starenja, zamenjujući ih novom paradigmom: Koliko je zapravo za zdrav i dug život važno kako se hranimo, kakvim ljudima smo okruženi, kakve su naše misli i u čemu pronalazimo smisao? U nastavku predlažemo sedam knjiga koje će vam pomoći na putu ka zdravijem i kvalitetnijem životu.

“The Longevity Diet” – Valter Longo, PhD

Od nedavno čuveni istraživač, profesor gerentologije i bioloških nauka i direktor Instituta za dugovečnost Univerziteta Južne Kalifornije, Valter Longo objavio je knjigu “The Longevity Diet”, delom zasnovanu na svojoj studiji u kojoj je pokazao da dijeta koja imitira gladovanje produžava životni vek kod miševa. Takođe, napravio je i kliničko istraživanje na ljudima. U ovoj knjizi, on opisuje koliko su ishrana bogata biljkama i periodičan post zapravo korisni za zdravo starenje. Pored toga, ovde ćete pronaći sjajne recepte uz niz korisnih saveta čak i ako niste pristalica strogih dijeta i režima ishrane.

“Lifespan” – David A. Sinclair, PhD

Harvardski genetičar David A. Sinclair izaziva naše ideje o starenju revolucionarnim istraživanjima o tome kako možemo usporiti, pa čak i potencijalno obrnuti starenje zahvaljujući svom radu sa sirtuin genima. On tvrdi da ne samo da možemo postići dugovečnost, već i poboljšati svoju vitalnost, stvarajući duže i zdravije živote vredne življenja. Sinclair priča ovu priču predstavljajući istraživanje, velikim delom sprovedeno u sopstvenoj laboratoriji, kao i novu, optimističnu viziju budućnosti čovečanstva. Knjiga koja svakako zaslužuje svoje mesto na vašoj polici.

“The Telomere Effect” – Elizabeth Blackburn, PhD & Elissa Epel, PhD

Ova knjiga objašnjava otkriće telomeraze, enzima koji nas od starenja štiti tako što produžava telomere na krajevima našeg DNK koji se sa godinama skraćuju. Zajedno sa psihološkinjom Elissom Epel, doktorka i dobitnica Nobelove nagrade za otkriće uloge telomera u procesu starenja, Elizabeth Blackburn deli načine na koje naše okruženje, pa čak i naše misli mogu uticati na ove enzime, što znači da starenje možemo usporiti putem ishrane, vežbi, kvalitetnog sna i upravljanja stresom.

Comments