Ukoliko bi tražila Sejšele na mapi sveta, videla bi samo jednu malenu tačku u Indijskom okeanu. Međutim, u stvarnosti je situacija sasvim drugačija – ovu državu čine čak 115 ostrva! Smešteni u okeanu pored obale istočne Afrike, Sejšeli su jedna od onih izolovanih, dreamy lokacija koje se često vide (samo) u filmovima. Bele peščane plaže i tirkizno plava voda, bujna vegetacija i guste tropske džungle, džinovske kornjače i bogat morski život – Sejšeli su san snova svakog turiste, a kada se sve ovo uzme u obzir, nije ni čudo, zar ne? “Sejšeli putovanja” samo na dnevnom nivou imaju na stotine pretraga, naročito u periodu od februara do novembra kada je najbolje posetiti ovu destinaciju. Da, to je gotovo tokom cele godine i eto još jednog sasvim opravdanog razloga za neopisivu ljubav prema ovoj ostrvskoj državi!

4 e1549362152477 Za tvoju #bucket listu: Putovanje koje će ti sigurno promeniti život!

Sejšeli su jedna od najomiljenijih destinacija za medeni mesec, ali na ovaj put se odlučuju i svi oni koji jednostavno žele da se odmore na prelepoj plaži, daleko od gradske gužve. Zvuči primamljivo? Zato što zaista i jeste! Sejšeli su toliko lepi da je teško poverovati da na zemlji zaista postoji nešto takvo!

Evo šta još Sejšele izdvaja u odnosu na slične rajske destinacije.

Plaža sa roze peskom na ostrvu La Digue

Sejšeli se mogu pohvaliti nekim od najlepših plaža na svetu! Jedna od njih je svakako i Anse Source D’Argent koja se nalazi na ostrvu La Digue i koja je jedna od najfotografisanijih plaža ikada sa svojim nestvarnim roze peskom koji uokviruju velike, moćne stene i tirkizno more. R-a-j!

Dva UNESCO lokaliteta

Praktično netaknuta od strane ljudi, Aldabra je drugi najveći koralni atol (ostrvo) na svetu, sa izuzetno prepoznatljivom faunom koja uključuje i najveću populaciju džinovskih kornjača! Dovoljno govori činjenica da je turistima neophodna dozvola da bi posetili ovo udaljeno koralno ostrvo, a to ćeš saznati i jednostavnim guglanjem “Sejšeli iskustva” – mnogi su želeli da osete ovu posebnu atmosferu na svojoj koži, ali bez prethodno nabavljene dozvole to jednostavno nije moguće. S druge strane, do Vallée de Mai na ostrvu Pralen je lako doći trajektom. Mnogi veruju da je upravo na ovom mestu izvorno nastao Edenski vrt, odnosno Vrt Adama i Eve, za koji se prema predanju veruje da je prvobitno sazdani raj na Zemlji, zbog svoje izolovanosti, ali i pomalo mističnog ambijenta. Takođe, dolazak na ovo ostrvo je obavezan i zbog obilaska divljeg Coco de Mer, najvećeg kokosa na svetu (težine do 20 kg!).

sejseli four seasons Za tvoju #bucket listu: Putovanje koje će ti sigurno promeniti život!

Crni papagaji

Crni papagaj se smatra nacionalnom pticom Sejšela, a ova izuzetno retka vrsta se može videti samo u prirodnom rezervatu Vallée de Mai i Fondu Peper u Pralen nacionalnom parku. S obzirom na to da je crnih papagaja samo 200, nemoj se iznenaditi ako satima šetaš i ne uočavaš nijednog. Drži prste prekrštene i uši “otvorene” za prepoznavanje njihovog visokog zvižduka!

Jedna od najboljih ronilačkih destinacija

Zapanjujuća topografija koralnih grebena i podvodnih kanjona u kombinaciji sa bogatim morskim životom čini Sejšele jednom od najboljih ronilačkih destinacija širom sveta. Kada je dobar tajming za ronjenje? Pa, tokom cele godine! Uz to, na Sejšelima postoje lokacije namenjene početnicima u ronjenju, kao i onima mnogo iskusnijim, a neke do najpopularnijih su Brissare Rocks, Fishermen’s Cove Reef, Shark Bank i Trompeuse Rocks.

 

20181105 130838 e1549366003310 Za tvoju #bucket listu: Putovanje koje će ti sigurno promeniti život!

Najmanji glavni grad na svetu

Glavni grad Sejšela je Viktorija, a iako je gusto naseljen, uspeo je da zadrži svoju lepotu i šarm. Prestonica se nalazi na ostrvu Mahe, koji je dom preko 70 prelepih plaža, najboljih restorana i prodavnica na Sejšelima, kao i izuzetnog nacionalnog parka Morne Seychellois. Dok šetaš šarmantnim ulicama Viktorije, možeš da uživaš u lokalnim marketima i hrani, ali i pogledu na najviši vrh ostrva, Morne Seychellois.

Takamaka Bay tura

Ukoliko posetiš Sejšele, ne smeš da zaobiđeš destileriju ruma Takamaka Bay u La Plaine St André kako bi saznala baš sve o procesu nastajanja ovog slatkastog pića. Dok obilaziš 250 godina staro imanje, ne samo da ćeš videti proces fermentacije i destilacije, već ćeš moći da probaš i pet vrsta domaćeg ruma. Kasnije obavezno poseti i restoran-bar koji se nalazi u staroj drvenoj kući.

3 e1549362199625 Za tvoju #bucket listu: Putovanje koje će ti sigurno promeniti život!

Šesta najbolja plaža na svetu

Plaža Anse Lazio koja se nalazi na Pralenu je onaj prizor sa najlepših razglednica! Ocenjena je kao šesta najbolja plaža na svetu od strane priznatih turističkih vodiča i sajtova i zato je jedno od onih #mustvisit mesta, ne samo na Sejšelima, već i šire. Bogat podvodni život je zaslužio sve pohvale ronilaca, a ovde povremeno možeš da naiđeš i na morske kornjače.

Kao i kod svakog drugog putovanja, i ovde se izdvajaju dva glavna pitanja – kada otići i, naravno, “Sejšeli cene”. Kao što smo već spomenuli, Sejšeli su destinacija za “preko cele godine” jer je klima topla i tropska, sa temperaturama od 24°C do 32°C, s tim što bi decembar i januar trebalo da izbegavaš ukoliko želiš da zaobiđeš kišu. Kada je reč o cenama, budite spremni na to da nisu toliko niske. Ovaj raj na zemlji je nešto za šta moraš dobro platiti (a vredi), zbog čega put njega uglavnom polaze mladenci, poznate ličnosti i luxury turisti.

Imaš još pitanja? Čekiraj najdetaljniji vodič za putovanje na Sejšele ikada!

Ivana

Comments