Sigurno si do sada makar u prolazu čula da na kvalitet našeg sna utiče otprilike sve, uključujući i tehnologiju kojom smo svakodnevno, po ceo dan, izloženi, a možda si to i osetila na svojoj koži. Upravo zato se preporučuje da spavaća soba bude “technology free”, kao i to da telefon ipak odložimo na noćni stočić umesto što nastojimo da se uz njega uspavamo.

Iskreno, ne znam koliko sam i da li primetila da je telefon na bilo koji način uticao na kvalitet mog sna, ali jesam primetila da previše vremena trošim na ovu aktivnost, a mogla sam već uveliko da spavam. Naime, ja sam taj lik koji kao legne na vreme, u odnosu na to kada treba da ustanem i šta mi prija, a zatim naredna dva sata, dakle bez preterivanja, dva sata ja listam red Instagram, red TikTok. Oči mi se sklapaju, spava mi se, ruka mi se ukočila od držanja telefona, ali ja ne odustajem – samo da pogledam još ovo, pa još ovo, pa još ovo i tako završim sa 5-6 sati sna, umesto predviđenih 7-8. Treba li da napominjem da se dodatno još i iznerviram što ću malo spavati i ujutru neću biti ni za šta? E zato sam rešila da zaboravim na svoj telefon kada legnem da spavam (samo navijem budilnik i uključim “do not disturb”) i pokušam da radim neku od ovih stvari koje se preporučuju za zdraviji i opušteniji kraj dana.

Čitanje

Naravno, svi ikad pre spavanja uživaju u omiljenoj knjizi, ali vidiš, ja nekako više volim da čitam preko dana. Ipak, budući da volim da čitam i da mi to ne predstavlja problem, pokušala sam da napravim novi raspored i čitanje pomerim za kraj dana. Kako na ovo ne bi gledala kao na neko mučenje, jako je važno da pronađeš nešto što te interesuje i što će ti biti zanimljivije od “listanja” telefona. Pronađi lagano štivo za čitanje, a to čak i ne mora da bude knjiga – sasvim je okej i da pročitaš omiljeni magazin, dnevnu štampu, pa čak i kuvar – svima nam je potrebna inspiracija u kuhinji, zar ne? Inače, čitanje dokazano smanjuje stres i podstiče rad mozga, zato, vredi pokušati sa ovom zdravom navikom!

7 stvari koje možeš da radiš pre spavanja umesto gledanja u telefon 3 e1592132488317 7 stvari koje možeš da radiš pre spavanja umesto gledanja u telefon

Kreativne aktivnosti

Svako, ali apsolutno svako može nešto da stvori, bez obzira na to u kojoj formi. Ne moraš da budeš vrstan umetnik da bi se prepustila kreativnim aktivnostima pre spavanja, dovoljno je samo da se posvetiš nečemu što će ti skrenuti pažnju sa telefona i što će pozitivnije da utiče na tvoje mentalno zdravlje (ukoliko svakog dana nešto stvaraš, vremenom razvijaš mnogo pozitivniji način razmišljanja). Piši šta god da umeš, crtaj ili slikaj na šta god da to liči, a ako baš nisi raspoložena za neki DIY projekat, onda makar nalakiraj nokte na malo drugačiji način nego obično ili isprobaj neku frizuru za koju je neophodno da prespavaš da bi videla rezultate.

Slaganje slagalice

Slaganje slagalice poboljšava pamćenje, ali i raspoloženje, a ukoliko ne voliš klasične slagalice, možeš da rešavaš i ukrštene reči ili sudoku. Ova aktivnost je jako opuštajuća iako te mentalno angažuje, a sjajna stvar je što je možeš raditi u paru, ukoliko živiš sa partnerom i oboje želite da izgradite novu zdravu naviku i pronađete novi način da provedete zajedno slobodno vreme. Zapravo, bilo koja društvena igra će vas opustiti i zabaviti, zato samo napred! Kome je još potreban telefon da bi mu bilo zabavno?!

Comments