Poslovni uspijeh, kao ni privatni, ne stiče se bez ikakvog napora. Strast, rad i fokusiranost su vrline koje jednostavno morate posjedovati. Mnogi priručnici, ali i iskustvo vam mogu reći šta biste trebali da radite na putu ka vrhu, a mi vam donosimo naizgled sasvim logične stvari koje treba da izbjegavate kada se radi o poslovnom uspijehu.

Slika 120 7 stvari koje treba da izbegavate kako biste bili uspešni

Neka vam uspešne poslovne žene budu motivacija, ali vi sami pišite svoju priču

Ne imitirajte druge

U svijetu kojem nedostaje kreativnost, drugačije mišljenje i inovativne ideje uvijek rezultuju uspijehom. Dobro je da imate uzora koji će vam biti motivacija za napredak, ali najvažnije je da vi društvu ponudite nešto novo. Ne pratite stado nego izoštrite svoja čula i stupite u akciju u sopstvenom stilu!

Kompleks superiornosti

Ponašati se superiorno u odnosu na druge može povećati vaš ego, ali na duge staze, to je siguran put ka vašem profesionalnom padu. Održavajte dobre odnose sa svima i nikada ne omalovažavajte kolege i zaposlene.

Pametno ulaganje

Ulaganje cijele ušteđevine u nedovoljno čvrst i razrađen plan, složićete se, i nije baš pametan korak. Umjesto da uložite bogatsvo, uložite manje novca na ostvarivanje dijela projekta, a kada to uspije, pređite na sledeći korak.

Izbjegavajte velike pozajmice

Privatne pozajmice su često neprijatna stvar, a kada se radi o poslovnim, ozbiljnost je na prvom mjestu. Osim profita, morate uzeti u obzir i sumu koju treba da vratite, pa zato napravite detaljan plan i strogo ga se pridržavajte. Improvizacija nije poželjna stvar i može izazvati “finansijsku katastrofu”.

Ne upuštajte se u neprofesionalne razgovore

Ogovaranje i drugi razgovori neprimjereni radnom mjestu su samo trošenje engergije i dragocjenog vremena. Umjesto toga, tu energiju usmjerite u produktivne misli i rad.

Ne svađajte se

U redu je braniti svoj stav, ali svađanje sa drugima da biste dokazali da ste u pravu se samo loše odražava na vašu ličnost i imidž. Budite dosjetljivi i na svom putu do uspijeha protivnika pretvorite u saveznika.

Slika 210 7 stvari koje treba da izbegavate kako biste bili uspešni

Izbjegavajte konflikte i radite na građenu dobrih odnosa sa ljudima iz okruženja

Učite

Nikada ne odustajte od učenja i usavršavanja. Upišite se na kurs, prijavite se na seminar. Učite i od kolega, roditelja, prijatelja, šefa. Kada dobijete željenu poziciju na poslu, nemojte padati u zamku uspijeha i misliti da je sve što ste do tada naučili dovoljno za opstanak na zahtjevnom profesionalnom polju.

Izvor fotografija: sheknows.com, jessicabuckley.co.uk, aeu.edu.my


Kristina Pantelić je studentkinja novinarstva koja vjeruje u moć univerzuma i misli. Uživa u slatkišima, čaju, čitanju blogova i nikako joj ne ide pisanje o sebi u trećem licu.

Comments