Instagram, TikTok i Twitter izgledaju kao rupa bez dna – koliko god da skrolujete kao da uvek ima još. Za vreme karantina svi smo maksimalno koristili svoje mobilne telefone, a društvene mreže su nam pomogle da se povežemo sa svojim bližnjima koji su bili u drugim gradovima ili državama. Ipak, postoji granica nakon koje internet svet počinje da uzima primat nad našim društvenim životom, postajemo neproduktivni i čak smo skloni lošem raspoloženju ili depresiji. Ukoliko želite da smanjite vreme koje provodite na internetu, nudimo vam 10 najlakših načina da to sprovedete u delo.

Postanite svesni vremena koje provodite na internetu

Prvi korak je uvek da identifikujete problem, Ukoliko ste primetili da ste u poslednje vreme lenji, bezvoljni i sve više vremena provodite na telefonu često nesvesno skrolujući niz svoj Instagram Feed, vreme je da preduzmete nešto. Proverite svoj screen time u podešavanjima na telefonu i počnite da zapisujete koliko vremena provodite tog dana na telefonu i kako se tokom tog perioda osećate. Možete ograničiti sebi pristup aplikacijama koje vam oduzimaju najviše vremena.

View this post on Instagram

Home schooled 🖤 @chanelofficial

A post shared by Sophia Roe (@sophiaroe) on

Iskoristite mute i unfollow opcije

Većina aplikacija i društvenih mreža sada nudi različite opcije kojima možete isključiti notifikacije i utišati ih na neko vreme, kako biste sprečili konstantno proveravanje novih poruka i obaveštenja. Takođe, maksimalno iskoristite unfollow opciju na Instagramu ili Twitteru i otpratite osobe koje pratite isključivo iz kurtoazije ili profile na kojima nema sadržaja koji vas interesuje.

Ne uzimajte telefon u ruke čim se probudite

Bolest savremenog društva je činjenica da većina nas uzima telefon u ruke čim otvori oči, ulazeći u virtuelni svet direktno iz kreveta. Ova praksa je najčešće potpuno gubljenje vremena i uglavnom ćete završiti istražujući profile drugarica iz srednje škole ili tražeći kodove za popuste. Dozvolite sebi da u miru obavite jutarnju negu kože, trening i doručak a zatim se konektujte na internet.

Isključite obaveštenja

Verovatno ni ne znate u kom trenutku ste pristali da vam stižu notifikacije o najnovijim vestima, ažuriranjima i receptima i sada ne možete a da ne uzmete telefon u ruke čim zazvoni. Dozvolite predah i sebi i svom telefonu i isključite notifikacije za sve osim osnovnih radnji poput poruka i poziva.

Comments