Godina 2018. je iznedrila mnoga nova imena u svetu umetnosti, fotografije pre svega, a čini se da će slično “raspoloženje” vladati i ove godine. Mnogi mladi fotografi su počeli da ostavljaju svoj trag tokom prethodnih meseci, da bi u 2019. u potpunosti zablistali i vinuli se u zvezdano nebo. Od prvog crnog fotografa koji je fotografisao naslovnicu za “Rolling Stone” pa sve do autoportretiste koji je do sada fotografisao sebe na čak 100 različitih načina (i više), pred tobom je nekoliko mladih fotografa za koje ćeš tek čuti, iako je njihov rad već sada jako zapažen.

Noma Osula

S obzirom na to da je rođen i odrastao u Nigeriji, ova zemlja je oduvek imala veliki uticaj na njegov rad koji opisuje kao “uniju afričke fotografije, klasične i savremene”. Njegove fotografije ćeš prepoznati po upotrebi živih, jarkih boja i upadljivih kontrasta što predstavlja pravu suprotnost stereotipu o Africi, kao tamnom i primitivnom kontinentu. Dizajner Jonathan Anderson je otkrio Nomu svetu, prikazavši njegove fotografije na J.W. Anderson izložbi u Londonu prošle godine.

Chris Smith

Teško je poverovati da je Chris čekao do 2016. godine da sa svetom, odnosno Instagramom na kom ima 19.6k pratilaca, podeli svoju umetnost! Da, ovaj neverovatan talenat nije imao dovoljno samopouzdanja te je sve svoje radove čuvao u svojoj sobi. Zašto treba da pratiš rad ovog fotografa? Zato što se on bavi isključivo autoportretima i kao što sam već istakla, sebe je fotografisao na, trenutno, 168 različitih načina! S obzirom na to da je istakao da ga ne zanima stvarni život i da najviše uživa u samoj pripremi za fotografisanje, ili bolje rečeno maskiranju, njegov rad je savršen dokaz da umetnost ne poznaje granice, baš kao ni ljudska mašta.

Adeline Lulo

Iako je rođena i odrasla u Bronksu, gde i dalje živi, Dominikanska Republika gde je provodila svoja leta kao mala, imala je najveći uticaj kako na njen rad, tako i na nju samu. Diplomirala je fotografiju na Parsonsu i tada je i počela da dokumentuje lepe trenutke i drage osobe oko sebe kroz seriju fotografija pod nazivom “Si Dios Quiere”. Ne znam da li je potrebno govoriti bilo šta više od toga da ju je Nike angažovao da fotografiše njegov poznati model patika Air Force 1! Zaključak? Njeno vreme tek dolazi iako je već uveliko počelo!

Comments