U mnogim preduzećima i poslovnim sredinama ima mnogo ljutih, nezadovoljnih, sebičnih, usamljenih, nervoznih i nekomunikativnih ljudi, koji ne znaju šta je kolegijalnost i uopšte ih ne zanima da drugima izlaze u susret, pa čak ni da budu pristojni. U svakom većem kolektivu srešćete bar jednu takvu osobu, koja ni sa kim nema dobre odnose i koju svi trpe koliko moraju i izbegavaju koliko god mogu, jer je loš kolega. To nije profesionalno ponašanje, jer profesionalnost i kolegijalnost su veoma povezani pojmovi – oni koji cene svoj posao, takođe cene i pozitivnu radnu atmosferu, saradnju i pomoć koju rado pružaju, ali je i traže, kada im je potrebna.

Kolektiv se, naravno, sastoji od pojedinaca, pa zato, ako vam je važno da poslovni odnosi budu korektni i pozitivni, jer u radnom okruženju provodite veći deo dana, dajte svoj doprinos prijatnosti i pozitivnosti tog okruženja, negovanjem kolegijalnosti i davanjem primera drugima.

Pokažite svoju odgovornost

Neka drugi znaju da ste vredni, odgovorni i da se na vas može računati. To je kvalitet svakog dobrog radnika i vaše je da ga pokažete, da održavate i opravdavate reputaciju. Nemojte se meriti prema drugima i gledati šta oni rade i kako se odnose prema poslu. To što neko kasni, ili pokušava da prebaci svoj deo posla drugima, ili uvek nešto pogreši, pa drugi moraju da ispravljaju, nije vaša stvar. Ako vi treba da “vadite kestenje iz vatre” uradite to, a kolegi koji vas dovodi u takvu situaciju recite da ste to učinili sada, ali da sledeći put nećete (i onda sledeći put zaista nemojte) – ili prihvatite da je to tako i priskačite u pomoć onima koji su manje odgovorni i spososobni da izvrše svoje zadatke (i ne bunite se, ako ste to prihvatili).

Pokažite spremnost na saradnju

Budite otvoreni pristupačni i stavite do znanja novim kolegama da vam se mogu obratiti za pomoć i uputstva u svakom trenutku, a kad to i urade, pomozite im. Ne morate nuditi svoju pomoć, ali ako šef pita “da li neko može i hoće to da preuzme na sebe” pokažite spremnost da priskočite i bavite se zadatkom koji očigledno ne bi želeo nekome da nametne, a moraće, ako se niko sam ne prijavi. Tako pokazujete da se na vas može računati, ali ako se to stalno dešava i ispada da ste vi jedina osoba na koju svi računaju, morate postaviti granice (i dozvoliti drugima da iskažu svoju kolegijalnost i uskoče kada vi ne možete i ne želite). Sa pozicije odgovorne osobe uvek spremne na saradnju, imate puno pravo da kažete “veoma bih cenila da to preuzme neko drugi, suviše sam opterećena i bojim se da ne mogu da iznesem taj zadatak kako valja”.

Ukoliko osećate napetost i nesklad na poslu, inicirajte sastanak na kome ćete izneti svoje predloge i tražiti od kolega da iznesu svoja zapažanja i predloge kako da stvari bolje i lakše funkcionišu. Budite spremni da svakog saslušate i da uvažite svačije primedbe i da tragate za kompromisom koji je svima prihvatljiv.

Comments