Možda ste čuli da vaša uverenja mogu blokirati sreću, slobodu, ljubav, blagostanje? Možda i verujete u to, ali ne razumete sasvim šta to znači. 

To, pre svega znači, da morate početi da razmotavate to umršeno klupko uverenja preuzimajući odgovornost. Vi ste u centru onoga što vam se dešava. Sastavljate kraj s krajem? A krajevi pucaju. Krpite se. Nikako da se iščupate. U vama je problem. Ali, u vama je i rešenje. 

Šta su to ograničavajuća uverenja? 

To su ideje, podsvesne ili svesne, koje vas sputavaju u nekom aspektu (ili više aspekata) vašeg života. Ona nisu istinita, ali su stvarna – imaju stvaran uticaj na vaš život, iako su pogrešna, izmišljena, lažna. Možda ne znate da ih imate, jer su podsvesna, ili ih ne preispitujete, jer verujete da su autentičan deo vas samih. Ali nisu. Dobili ste ih na poklon od roditelja. Nasledili ste ih, ugrađena su u vas i višestruko potvrđena iskustvom. Vi verujete u njih. Ona oblikuju vašu stvarnost i vi ih ne dovodite u pitanje. Zato dovodite u pitanje stvarnost. Zašto mi se ovo događa?, Dokle ću da se mučim?, To je neko prokletstvo. Život nije fer. Stvarnost je grozna i vi nemate kud. Ali, ta stvarnost je upravo proizvod vaših sputavajućih uverenja. Najčešća uverenja koja blokiraju obilje, tiču se novca i glase otprilike ovako: 

Novac kvari ljude. Neko je stekao bogatstvo na štetu bogatstva drugih. Bogati postaju sve bogatiji, siromašni sve siromašniji. Što više imaš, više brineš. Novac ne raste na drveću. 

 Ovakva uverenja dolaze iz mentalnog stava oskudice. Vi verujete da na svetu nema dovoljno novca za sve i da veliki novac ne može doći poštenim radom. Novac se teško zarađuje. Na kraju, sa ovim mentalnim teretom, osećaćete da morate da štedite, da uskraćujete sebi “luksuz”, da ne trošite ništa više nego što je neophodno, jer ne znate kako ćete doći do više novca. Pa iako štedite, nikada nemate dovoljno. Tako vaša realnost postaje sve ograničenija, vi jednostavno ne vidite mogućnosti za zarađivanje novca, slepi ste za mogućnosti koje se ukazuju, živite u mentalnom kavezu svojih ograničenja. 

Suprotno razmišljanju o oskudici je razmišljanje o obilju. Ne samo kada je novac u pitanju, već u svim aspektima vašeg života. 

Comments