Iskusili ste to – bavite se svojim svakodnevnim zadacima i onda vas nešto odjednom podseti na neki sramni događaj od pre sto godina i vi se zaledite. To se stalno dešava, na načine koji vam prolaze ispod radara – stalno vam se čini da drugi primećuju, kritikuju, osuđuju i razmatraju ono što u stvari samo vi vidite. Spot-lajt efekat, to je ono kad osećate da ste osvetljeni iz nagoreg ugla, iz koga su vidljive sve vaše mane i slabosti, za koje biste voleli da ostanu u senci.

To je ono kad mrzite neku svoju fotografiju, koju drugi smatraju spontanom, životnom i simpatičnom, kad ste bolno svesni fleke, ili rašivenog poruba na svojoj odeći i onda kažete prijatelju kako vas to nervira, a prijatelj vam kaže da to nikada ne bi primetio da mu vi niste skrenuli pažnju. Ili, kad se brinete kako se predstavljate na društvenim mrežama i strogo pazite kakve fotografije i postove objavljujete, a zatim u svaki komenatar (ili njegov izostanak) učitavate više nego što tamo piše.

Zašto se to dešava?

Spot-lajt efekat je društvena svest, koja je veća od vaše samosvesti, ona se tiče ega, a ne onoga što zaista jeste. Tiče se slike o sebi koju želite da emitujete, a za koju znate da mora da bude bolja od onog što stvarno jeste, jer kad biste pokazali svoje „pravo lice“ nikome se ne biste sviđali, niko vam ne bi verovao, niko ne bi našao da ste privlačni i prijatni, vredni pažnje i ljubavi. I tako ste stalno zabrinuti zbog te slike i bolno svesni nedostataka koje želite da prikrijete i čini vam se da svi drugi vide baš te nedostatke, koliko god se vi trudili da pokažete i prikažete ono što verujete da je vredno prikazivanja i na šta želite da drugi obraćaju pažnju.

U suštini nastojanja da projektujete u svet povoljnu sliku o sebi, nalazi se uverenje da niste dovoljno dobri takvi kakvi ste i strah da će vas drugi razotkriti i da će vas odbaciti. Ovaj obrazac se formira u mladosti, a ako ga ne prepoznajete i ne osvešćujete, nastavlja da vam zagorčava život, u vidu spot-lajt efekta. Čak i najskromnije osobe mogu postati žrtve osećanja izloženosti, jer se radi o nesigurnosti u sebe, a svako je zbog nečeg nesiguran.

Ali, efekat spot-lajta je u vreme društvenih medija dosegao razmere epidemije! Svi kreiramo profile u nameri da prikažemo sebe iz najboljeg ugla. Svi tretiramo sebe kao slavne ličnosti i brinemo o imidžu i utisku koji ostavljamo.

Comments