Postoji toliko vrsta seksualnosti da je lako izgubiti se u svim tim definicijama. Ipak, ako se obrazujete po pitanjima svih tih vrsta, lakše ćete razumeti druge ljude, i ko zna, možda ćete u njima pronaći i same sebe.

O panseksualnosti se definitivno ne priča dovoljno. Ona se nalazi u senci heteroseksualnosti, homoseksualnosti i biseksualnosti. Panseksualnost se neretko meša sa biseksualnošću, zato što u izvesnoj meri dolazi do preklapanja.

Šta je uopšte panseksualnost?

Reč pan potiče iz grčkog jezika i znači “sve”. Dakle, panseksualce seksualno privlači bilo koji pol i rod. Oni mogu razviti romantična osećanja prema osobama istog i suprotnog pola, prema transrodnim i adžender osobama. To znači da se panseksualnoj osobi može dopasti bilo ko i da su “slepi” po pitanju pola i roda.

Na koji način se panseksualnost razlikuje od biseksualnosti? Sve zavisi od toga kako gledate na seksualnost i u kojoj definiciji se više nalazite. U zajednici često dolazi do nesporazuma šta znači biti pan, a šta biseksualac, tako da postoji više odgovora na ovo pitanje.

Panseksualnost znači da osećate seksualnu privlačnost prema svim, baš svim polovima i rodovima, što znači da vam nije bitno kako se neka osoba identifikuje da biste prema njoj razvili romantična osećanja. Pojedini smatraju da se baš tu ogleda razlika između panseksualnosti i biseksualnosti. Biseksualci osećaju seksualnu privlačnost prema muškom i ženskom polu. To bi značilo da oni isključuju drugačije identifikacije roda. U nazivu imaju “bi”, što znači seksualnost prema dva pola.

Binarnost među polovima, zapravo, potiče od binarnog pogleda na svet – cisrodnosti, odnosno od ljudi koji svet dele na muškarce i žene. Tek se u poslednjih nekoliko decenija sve više priča o svim rodovima.

Comments