Ako idete na personalne treninge, onda vam je poznato da instruktori često dele savete kako da poboljšate svoje zdavlje i unapredite svoje treninge. Oko pojedinih stvari se instruktori slažu, oko drugih ne, ali svaki instruktor bi voleo da prestanete da radite ove stvari.

Teški treninzi ne podrazumevaju bolje rezultate

Svako od nas želi što pre da stigne do svojih fitnes rezultata, da izgradi mišiće i skine kilograme, pa zato možemo da preteramo prilikom treniranja. Teški treninzi vam neće doneti željene rezultate ako vaše telo nije spremno na njih.

Nemojte dizati veće opterećenje od onog što vam je instruktor preporučio, niti raditi mnogo više ponavljanja. Tako postoji mnogo veća mogućnost da ćete se povrediti, ili da ćete, u najboljem slučaju, imati tešku upalu mišića i konstantno ćete biti umorni.

Pretrpavanje proteinskim čokoladicama

Dakle, završili ste sa treningom, uradili ste nešto mnogo dobro za svoje telo, znojili ste se, povećavali snagu, kondiciju, pokretljivost i onda ste pojeli rafinisane šećere. Samo zato što se proteinske čokoladice prodaju u radnjama sa suplementima, ne znači da su zdrave.

Da, one imaju proteine, imaju ugljene hidrate, ali je za vas daleko bolje da pojedete prave proteine iz mesa, belanaca, povrća. Naravno, sasvim je u redu da povremeno pojedete ove čokoladice, ali nikako ne smete dopustiti da vam se ishrana bazira na njima.

Ignorišete svoje male pobede

Smršali ste kilogram ili dobili kilogram mišića! Pa, to su super vesti! Redovno ste trenirali čitavih mesec dana iako ste do sada imali problema sa disciplinom, to zaslužuje jedno mini-slavlje. Nemojte da zaboravite na male pobede na svom putu.

Svaka promena, svaki napredak na vašem putu je veoma važan. Zapamtite, niko nije odjednom skinuo 30 kilograma, već je mršavio kilogram po kilogram – obrok po obrok, trening po trening, dan po dan. Iza svakog uspeha se krije mnogo rada i truda. Dopustite sebi da se radujete oko tih malih stvari koje, na kraju krajeva, nisu uopšte tako male.

Prestanite da tražite prečice

Nijedno lakše izvođenje vežbi, manje ponavljanja ili pravljenje pauza kada to nije rečeno – neće dovesti do vašeg punog napretka i više će da vam škodi nego pomogne. Da biste ostvarili svoje fitnes ciljeve, morate se pridržavati plana i programa koje je instruktor pripremio za vas.

Nije uopšte poenta treninga da pokušavate da prevarite instruktora, jer sa takvim stavom je bolje da uopšte ne trenirate. Iako imate nekog ko vodi računa o vama, priprema plan treniranja i posmatra vaš napredak, opet je sve na vama.

Lažete sebe

Ako niste sigurni da li ćete moći da se držite određenog režima treninga i ishrane, to bolje odmah kažite, nego da pristajete na nešto za šta unapred znate da nećete uspeti. Recite ako vam je jelovnik isuviše restriktivan. Ako lažete sebe, lagaćete i svog instruktora i time ćete znatno usporiti svoj napredak.

Dakle, kada dobijete program ishrane, onda možete zajedno sa svojim instruktorom/nutricionistom prepravljati tako da bude realniji za vas. Budite sasvim transparentni, jer će, u suprotnom, instruktor gubiti svoje vreme, a vi svoj novac.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments