Kada želite da pronađete odgovore, da nešto razotkrijete, bolje shvatite, osvestite, kao da sve ono što otkrijete (razmišljajući, čitajući, razgovarajući sa drugima), upućuje na promenu. Sve poruke koje primite, svode se na „promeni svoj život“ i vi osećate da je to istina, da to zaista treba da uradite, dok istovremeno osećate otpor prema promeni, ljutite se što vas sve i svi teraju iz vaše zone komfora i osećate krivicu što nikako ne uspevate da nešto promenite.

Ono što vas možda nervira još više, jesu saveti o tome kako da sprovedete promenu, jer i oni su svi isti i svode se na „male korake“. Zašto ne možete jednostavno da presečete sa nečim, da okrenete novi list, da od sutra počnete drugačije, da sve preokrenete naglavce i da odmah osetite dobrobiti promene? Zato što ne možete. Stvari ne rade tako. Zato što ćete, svaki put kada srljate u revoluciju, doživeti poraz. Promenićete sve odjednom i bićete rešeni neko vreme i osećaćete se sjajno. A onda će se taj entuzijazam potrošiti i onaj bunt u vama koji nikada niste prevazišli, okrenuće se protiv vas i sabotiraće vaše velike poteze i promene.

Dešavaće se da zaboravljate da praktikujete sve ono što ste zacrtali i započeli, da se osećate anksiozno zbog toga, dešavaće se da se razbolite, pa prosto ne možete da sprovodite disciplinu koju ste osmislili. Nešto u vama teraće vas da se vratite na početak – a na početku, možete početi iznova. I tada pokušajte da prihvatite da je ono o malim koracima istinito. Ne možete napraviti korenite promene za dva dana, ali možda možete da postavite dobre osnove korenitih promena za dva meseca. 

Želite da budete zdravi, u srećnoj vezi, da radite posao iz snova i tome slično. Ali svi saveti na svetu neće pomoći, ako se osećate zaglavljeno. Ako ste depresivni i poraženi i potrebna vam je pomoć – najmanja promena je ono što će vam pomoći. Ovako: 

Ako želite da počnete da vežbate, ne pravite grandiozne planove o kretanju u teretanu (sledeće nedelje, meseca, godine, stoleća), nego izađite u kratku šetnju danas, večeras. Obiđite blok, prošetajte okolnim ulicama, ako nemate park u blizini. Ili prosto siđite niz stepenice i popnite se nekoliko puta, a onda izađite na terasu, ili otvorite prozor i dišite. To je lako, to možete da uradite bez ikakvih fizičkih, psihičkih i finansijskih priprema i planova. Možda vam je neugodno da tako razmišljate, ali to je samo zato što stvari stoje ovako – ako je lako, nemate nikakav izgovor da to ne radite i onda kad to radite, promena koju uvodite odjednom postane stvarna i vi ste već zakoračili van svoje zone komfora (makar samo pola kvadrata van) i onda morate da prihvatite to da vam zaista može uspeti, kao i da ste zaista sami odgovorni za sprovođenje svojih odluka i upravljanje svojim životom.

Velike stvari možete beskrajno planirati i beskrajno odugovlačiti i vrteti se u krugu nezadovoljstva, slabosti i osećanja krivice. Zato budite pošteni prema sebi – mali, najmanji korak, uopšte nije bezazlen i nikako ne smete da ga potcenjujete. Udahnite duboko i napravite taj mali korak. Naviknite se da boravite malo van svoje zone komfora. A kad se naviknete, onda napravite još jedan mali, malecni korak, koji će vas odvesti još malo dalje. 

Mnogo malih koraka u krajnjoj liniji prave zbir i vi ćete malim koracima odmaći putem kojim želite da idete mnogo dalje, nego što bi vam ikada uspelo putem radikalnih promena. 

Šta su to male promene? Ako želite da kontrolišete svoju ishranu, da jedete manje kalorično, zdravije, napravite već danas jednu promenu – pijte samo vodu. Dok ne naviknete da ne pijete ništa drugo osim vode, kad god ste žedni. Samo to. Promena je da zadržite svoj bes – da udahnete duboko i ne podignete ton na nekoga (kao što biste to inače uradili). Pokušajte, samo jednom. To je svaka prijava za posao koju popunite, svaki konkurs na koji pošaljete neku svoju pesmu ili priču. To je ustajanje i napuštanje situacije u kojoj ne želite da budete – jednom. To je sve što je potrebno. Desetak sekundi hrabrosti da uradite mali gest, napravite mali pomak i pokrenete promene koje želite (i kojih se plašite). 

Pronađite šta je ono što najviše želite i onda udahnite i napravite taj jedan mali, malecni korak. Započnite ono čuveno putovanje od hiljadu milja, koje počinje jednim korakom. 

Naslovna fotografija: instagram.com/velvetdynasty

Brankica Milošević 

Comments