Kolaboracija između sveta umetnosti i sveta mode nije nešto što se pojavilo u poslednje dve decenije. Štaviše, ova dva sveta su često sarađivala, a to se može ispratiti čak do pedesetih godina. Jedna od prvih kolaboracija koja se desila bila je između časopisa Vogue i brenda Dior, kada su se slike jednog od najvećih umetnika tadašnjice, Jacksona Pollocka, koristile kao pozadina za predstavljanje novih Diorovih haljina u Vogueu (više o tome OVDE).

Kada se moda i umetnost “sudare”, očekivano je da će nastati neverovatne stvari, zbog toga vam predstavljamo kultne kolaboracije velikih modnih kuća i ličnosti iz umetničkog sveta.

Louis Vuitton i Takashi Murakami

Takashi Murakami je jedan od najviđenijih i najpoznatijih aktivnih umetnika iz Japana. Njegov umetnički uticaj u Japanu se često poredi sa onim koji je Andy Warhol imao u SAD. Poznat je po širenju i promovisanju strategija pop arta na načine koje američki kritičari i umetnici prosto ne mogu da predvide.

Sa druge strane kolaboracije stoji jedna od najvećih i najmoćnijih kuća iz sveta mode – Louis Vuitton. Ova kolaboracija predstavlja jednu od najtrajnijih, koja je obeležila čitavu generaciju. O čemu se radi: 2003. godine, dok je ova francuska kuća bila pod kreativnim vođstvom dizajnera Marca Jacobsa, došlo je do saradnje sa velikim japanskim dizajnerom koji je obnovio klasike brenda.

Klasične i kultne LV torbe, uključujći speedy i pochette bile su redizajnirane sa prepoznatljivim “LV” logom u duginim bojama, koje su esencijalni deo Takashijeve umetnosti. Ova torba postala je pravi hit svog vremena, a još više su je popularizovale Paris Hilton Lindsay Lohan. U toku godina, vrednost ovih torbi je enormno porasla, tako da se danas smatraju veoma retkim kolekcionarskim komadom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Louis Vuitton (@louisvuitton)

Stella McCartney i Yoshimoto Nara

Nastavljajući sa saradnjama japanskih umetnika i modnih kuća, sledeći u nizu je Yoshimoto Nara. Moram priznati da je on jedan od savremenih umetnika koje posebno volim, a važi za pionirsku figuru savremene umetnosti, čiji prepoznatljivi stil proslavlja introspektivnu slobodu mašte i pojedinca.

Kolaborativna uniseks kolekcija iz 2021. godine proslavila je nekonformizam, otpor i pobunu, upravo putem Narinog slatkog, ali sablasnog stila, u kome često slika decu. Njegove ilustracije našle su se na brojnim torbama, džemperima i majicama, a predstavljaju pravi pank potez.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 360aesthetic (@360_aesthetic)

Louis Vuitton i Yayoi Kusama

Ne možemo da govorimo o saradnjama iz umetničkog sveta, a da se ne spomene čuvena japanska umetnica Yayoi Kusama. Verujem da je većina vas upoznata sa njenim radom, i da nije potrebna posebna najava, ali ako niste bili upoznati sa ovom saradnjom, evo o čemu se radi: Kusama je svoj prepoznatljivi šablon – tufnu – predstavila u kolekciji modne kuće, za čiju kreativnu direkciju je tada (2012) bio zadužen, takođe, Marc Jacobs.

U pitanju je bila kolekcija modnih dodataka, kao i mini-haljina i torbica – sve u prepoznatljivom dizajnu japanske umetnice. Dobre vesti za sve kolekcionare su te da će deset godina nakon originalne kolekcije Louis Vuitton predstaviti novu liniju sa Kusamom, i to njenim preferiranim bojama – crvenom, žutom, crnom i belom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Louis Vuitton (@louisvuitton)

Loewe i Studio Ghibli

Studio Ghibli, jedna od najpoznatijih i svetski omiljenih produkcijskih kuća, ostvarila je kolaboraciju sa francuskim brendom Loewe. Kultni animirani filmovi kao što su My Neighbour Totoro i Spirited Away služili su kao inspiracija za njihove kolekcije 2021. i 2022. godine.

Prepoznatljiva Loewe puzzle torbica bila je reinventovana malim likovima koji se zovu Susuwatari, dok su majice i dukserice bile ilustrovane fantastičnim scenama iz pomenutih filmova. Kao neko ko je odrastao na, i ko i dalje uživa u japanskoj animaciji, veoma mi je drago da u savremenom dobu vidim saradanje poput ove, koje ispunjavaju sve magične fantazije i prenose ih u realnost, pa makar i putem odeće.

Prada x Elmbreen & Dragset

Ako barem deo svog dana provodite na društvenim mrežama, a verujem da je tako, onda ste sigurno videli čuvenu Prada “prodavnicu” koja se nalazi u Teksasu. U pitanju je trajni “pop arhitektonski lend art projekat”, nastao 2005. godine. Za ovu trajnu “skulptoralnu” instalaciju zaslužni su umetnici Michael Elmgreen iz Danske i Ingar Dragset iz Norveške, koji kao duo rade još od 1995. godine.

Dakle, radi se o Prada butiku u kome se nalaze pojedini klasici iz ranih Pradinih godina, a koji je permanentno zatvoren za posetu. Naravno, ovo delo možete posetiti, preporučujemo automobilom, jer se nalazi na auto-putu “Route 90” u Teksasu. Iako je ovaj arhitektonski projekat podignut pet godina pre osnivanja Instagrama, opšte je poznato da je mesto postalo jedno od tački “hodočašća” svih modnih fanatika, koje dolaze kako bi fotografisali i tagovali lokaciju na društvenoj mreži.

Gucci i Unskilled Worker

Kada je Alessandro Michele u jednom trenutku dobio na poklon ilustraciju umetnici Helen Downie, koja je poznatija kao “Unskilled Artist“, prirodnim tokom je došlo i do saradnje između Guccija i nje. Saradnja se odvila u vidu 40 različitih komada za njihovu capsule kolekciju, a u pitanju su bile Helenine prepoznatljive ilustracije likova sa velikim očima – na torbama, haljinama, šalovima i mnogim drugim komadima.

Naslovna fotografija: instagram.com/360_aesthetic

Nenad Grubanoski

Comments