Da li ste ranije čuli za termin New Look? Da li znate koje je njegovo značenje i zašto je toliko važan? Ako niste, danas ćemo vam otkriti zašto je to slučaj, a ako jeste, tu smo da vam malo osvežimo znanje.

Iza New Looka

The New Look je ime koje je dato prvoj ikada kolekciji poznatog svetskog dizajnera Christiana Diora. Zvanično je prikazana 1947. godine u Diorovom salonu u Parizu, ali to nije bilo njeno prvo ime. Kolekcija je originalno trebalo da nosi naziv La Ligne Corolle. Reč corolle potiče iz francuskog jezika, a predstavlja krug latica na jednom cvetu. Christian Dior je ovaj naziv opravdao sledećim rečima: Stvorio sam žene cveća sa nežnim ramenima i izdašnim grudima, sa sićušnim strukom poput stabljika i suknjama koje liče na latice. I zaista, kada pogledate ove haljine, izgledaju kao cvet čije latice se šire od dna ka vrhu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Official (@dior)

Možda ste se sada već zapitali zašto je onda kolekcija poznata kao The New Look? Ovaj termin zapravo dolazi od rečenice koju je izgovorila tadašnja urednica časopisa Harper’s Bazaar – Carmel Snow. Naime, nakon što se prikazivanje odevnih komada završilo, ona je prišla Christianu i rekla mu: Ovo je prava revolucija, dragi Christiane! Tvoje haljine imaju tako novi izgled (new look). Priča dalje kaže da je ovaj razgovor načuo jedan novinar, koji je ovaj termin zabeležio, zatim ceduljicu sa terase bacio kuriru koji ju je poslao u dalju cirkulaciju! Tako je, zapravo, nastao naziv The New Look! Fascinantno, zar ne!? Ovo nije kraj, sačekajte dok čujete ostatak priče!

Pročitajte i ovo: Nova revija brenda Christian Dior – retro siluete i jarke boje, a ovo su naši utisci

Revolucija siluete

Međutim, termin New Look je u jednom trenutku počeo da se koristi kao opis za sve haljine ili komade koji su bili inspirisani Diorovom ikoničnom corolle (cvetnom) siluetom. To je upravo bila silueta sitnih ramena, visokih i oštrih grudi, malog struka, širokih kukova, i veoma pune suknje – što je predstavljalo povratak na tzv. hourglass figuru ili figuru peščanog sata. Možda se pitate – zbog čega je ovo bila takva revolucija? Odgovor leži u sledećem – zbog toga što se modna silueta promenila, promenio se i ideal tela, od ravnog tela bez istaknutih delova, do pomenute hourglass figure sa veoma uskim strukom.

Christian Dior je zapravo dao odgovor na jedno veoma važno pitanje – kako su žene htele da se osećaju nakon Drugog svetskog rata? Moda nije imala izbora no da odgovori ratu – racije su značile da je bilo mnogo manje materijala za šivenje, što je značilo da figura mora biti tanja, i da rubovi moraju biti kraći. Iako je tzv. utility wear, ili odevanje u radničkom stilu, moglo da bude veoma pomodno, nije bilo naročito ženstveno. Godine 1947, Diorova kolekcija je predstavila istinski kraj razmišljanja ratnog mentaliteta nakon Drugog svetskog rata.

Drugi svetski rat predstavljao je veoma strašan period, a žene su htele da se osećaju moćno. To bi objasnilo zašto se odjednom javila pomama za podstavljenim ramenima i zategnutim, prirodnim linijama struka. Isto tako, žene su morale da se osećaju jako, jer su zakoračile u uloge koje su po tradiciji bile muške. S obzirom na to da su muškarci učestvovali u ratu, žene su sada morale da postanu glavne, pre svega u svojim domaćinstvima, a radile su i u fabrikama, na farmama, jer je industrija morala da nastavi sa funkcionisanjem, uprkos ratu. Nakon završetka rata 1945, žene su žudele za time da se vrate u tradicionalno ženstvene uloge i stave priču o ratu iza sebe. Christian Dior je upravo taj koji je ovo istinski razumeo. Upravo zbog toga je 1947. godine kreirao svoju kolekciju The New Look.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by F. Paul Driscoll (@fpd8652)

Diorova reputacija kao jednog od najvažnijih couture dizajnera dvadesetog veka započela je upravo tada – 1947. godine, njegovom prvom kolekcijom – i svet je poludeo za njom! To se desilo pre svega jer je silueta evoluirala gotovo ni iz čega – tj. nije nastala ni iz jedne od prethodnih sezona. Ova kolekcija predstavila je zaobljena ramena, uzak struk, punu suknju, a slavila je “ultra-ženstvenost” i raskoš u ženskoj modi. Na predstavljenim komadima mogao se videti povratak osetljivih i delikatnih materijala poput svile ili tila, ali isto tako i povratak kostima koji prate liniju tela. Ovakav način odevanja postaće svojevrsna uniforma Amerikanki pedesetih godina.

Međutim, ako sagledamo stvari iz malo drugačijeg ugla, biće nam jasnije da ovo nije sasvim nova vrsta siluete. Naime, Dior je svoju inspiraciju pre svega tražio u kostimima iz 18. i 19. veka, koji su predstavljali vrhunac ženstvenosti, gde su se mogli videti veoma široki kukovi i uski, korsetirani strukovi!

Dior je čak i u to vreme umeo da bude kritikovan zbog toga što je žene vratio nazad u korsete, uprkos tome što većina žena u New Look eri nisu zapravo ni nosile korsete. One su sada umesto korseta nosile mnogo udobnije i novije pojaseve ili steznike.

Odmah nakon što je New Look predstavljen javnosti, drugi brendovi su krenuli da reprodukuju svoje verzije ovih silueta, kao što su Balenciaga i Givenchy. To nije bio samo domen visoke mode, već je ovaj tip siluete krenuo da se širi na svakom nivou proizvodnje, kako bi svi mogli da priušte takve odevne komade.

The Bar Suit

Diorova New Look kolekcija predstavljala je odbacivanje stilova 1920-ih i 1930-ih, a kao što je pomenuto, očigledno je dugovala i stilovima iz 18. i 19. veka. The Bar Suit je smatran najikoničnijim modelom ove kolekcije, manifestujući sve atribute Diorovog dramatičnog atavizma. U arhivi Diora postoje dokumenti koji svedoče da je originalna verzija ovog odela imala visoku kragnu. Varijacija ovog odela sa “šal kragnom”, koja je možda bila i jedna od varijacija po porudžbini klijenta, zvanično je fotografisana od strane Diora u vreme njenog kreiranja, indicirajući tako prepoznatljivi izgled kuće Dior.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Craig Smith (@craigaaronnyc)

Chérie & Soirée

Chérie je haljina za veče koja je, takođe, predstavljena za kolekciju proleće/leto 1947. Ova haljina je primer kolekcije The New Look u svim svojim istaknutim elementima – spušteno rame, podignuti dekolte, uzak struk, zajedno sa dugom haljinom koja pada od bokova do ispod lista. Soirée je još jedna od haljina rađena za ovu kolekciju, a predstavlja večernju haljinu u teget taftu, sa velom od crnog tila.

Era u kojoj je nastao New Look je bila era glamuroznih oblika, šarenih printova i dugih suknji sa sitnim strukom. Složićete se da je haljine iz perioda 1950-ih godina lako uočiti – rub se zaustavlja oko kolena, najbolje izgledaju preko čvrste podsuknje, a u njima je sigurno bilo zabavno okretati se!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kyriaan D’A (@kyriaanda)

New Look i umetnost

Zanimljivo je istaći i to da su 1951. objavljene tri fotografije o tada novom umetniku, Jacksonu Pollocku, pod nazivom American Fashion: The New Soft Look. Pollock je bio dovoljno velikodušan da pozajmi svoja platna ogromnih formata kako bi poslužile kao pozadine za fotografije ove modne kolekcije u časopisu Vogue, u kom je kolekcija i predstavljena.

Dior – The New Look kolekcija šminke

Inspirisan Diorovom ikoničnom kolekcijom iz 1947. godine, Dior beauty je odlučio da uz kolekciju proleće/leto 2022. predstavi ograničenu kolekciju kozmetike pod istim nazivom, gde je za izgled iskoristio Diorov najčuveniji pepito print!

Kako bismo završili našu današnju modnu avanturu, treba razumeti da ovo zaista jeste bila revolucija u svetu mode, pre svega jer je Pariz ponovo postao centar internacionalne mode nakon rata, a potom i zbog toga što je iskreno promenio način na koji su se žene odevale, makar u narednih petnaest godina.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Nenad Grubanoski

Comments