Ako još niste kreirali LinkedIn profil, vreme je da to uradite – u svetu odraslih, treba da se predstavite kao poslovna žena, sveže energije, na društvenoj mreži koja predstavlja korporativnu svetsku verziju Instragrama ili Tvitera. LinkedIn je mesto za uspostavljanje profesionalnih veza, pronalaženje stažiranja, ili mogućnosti za posao. Zbog profesionalnog tona koji dominira, na ovoj mreži treba da predstavite svoja postignuća i veštine, što može biti izazovno.

LinkedIn ostavlja mnogo prostora za upoređivanje sa drugima, što je dodatan stres u procesu traženja posla ili stažiranja, koji je već dovoljno stresan. Da biste eliminisali anskioznost prilikom pokušaja da se istaknete na ovom konkurentnom tržištu rada, dok pokušavate da napravite savršen profil, treba da izbegnete pojedine uobičajene greške.

Najčešće greške prilikom kreiranja LinkedIn profila

Vaš LinkedIn profil je dosadan

U pokušaju da budete što profesionalniji i ozbiljniji, izložili ste biografiju i vaš profil je nezanimljiv. Ne brinite, izlaganje najbolje profesionalne verzije sebe nije nedostižno. Razmislite o tome da je LinkedIn više od obične biografije na mreži, već mesto na kome vaša ličnost može da zablista u profesionalnim okvirima. Da biste bili zapaženi među hiljadama onih koji koriste ovu platformu u iste svrhe kao i vi, potrebno je da se razlikujete. Dakle, to nije mesto za generičke i suvoparne podatke i ima mnogo funkcija koje omogućavaju da vaša ličnost zablista – iskoristite odeljak sa rezimeom da izložite jedinstven opis svojih iskustava.

Koristite korporativni žargon

Izbegavajte korišćenje korporativnog žargona, jer niste robot, a ni poslodavci nisu roboti i dosadile su im fraze poput „samomotivator“, „samopokretač“, koji dobro radi pod pritiskom. Jedan od načina da se vaš profil izdvoji od ostalih bez napora, jeste da uvek pišete onako kako govorite. Naravno, na LinkedInu želite da koristite odgovarajući jezik, ali to ne znači da ne možete biti zabavni i duhoviti. Od vašeg naslova, do volonterskog iskustva, ovo treba primeniti suvda gde je u profilu uključen tekst. LinkedIn je platforma na kojoj se mnogi ponavljaju u korišćenju jezika i fraza kojima se predstavljaju, neka se vaša ličnost pokaže kroz vašu upotrebu jezika, kroz način na koji sastavljate tekstove.

Pročitajte i ovo: 7 načina kako da poboljšate svoj Linkedin profil

Ne koristite na pravi način LinkedIn prostor za opis iskustva  

Odnosno, ne ističete svoja dostignuća na odgovarajući način. U odeljcima rezervisanim za opis poslova i iskustva koje ste imali, možete istaći svoju stručnost i veštine, tako što ćete opisati svoja dostignuća u zadacima i dužnostima koje ste do sada obavljali. Uz navođenje svog volonterskog rada, stručne prakse, aktivnosti i postignuća, nemojte nabrajati svakodnevne zadatke – to ste već naveli u CV-u. Napravite nadahut opis onoga što ste postigli u tim zadacima, što ste naučili, shvatili kako da rešite i primenili. Možete ukratko opisati svoje kreativno rešenje, ili način na koji ste obavili određeni zadatak, koji prikazuje kako ste se (dobro) snašli.

Vaša fotografija nije reprezentativna

Vaša profilna slika je jedina koja pokazuje zainteresovanima kako izgledate, odnosno, ko stoji iza LinkedIn profila. Fotografije i selfiji koji su adekvatni za Instagram, ovde nisu poželjni. Zato uložite malo vremena (i novca) za profesionalni foto-sešn, ili idite kod fotografa, ili angažujte prijatelja fotografa, da vam napravi nekoliko profesionalnih potreta. Snimak figure je nepotreban i nepoželjan, vaše lice vas profesionalno predstavlja i zato uradite to kako treba – našminkajte se minimalno, sredite frizuru i osmehnite se, a fotografu prepustite da sve to dobro osvetli i „uhvati“ iz nekoliko uglova, pa zatim odaberite najreprezentativniju fotografiju.

LinkedIn, kao i druge poslovne platforme, može biti težak za navigaciju, ali to je odlično sredstvo za pokretanje vaše karijere i zato ne dozvolite da vas zastraše razni profili koji predstavljaju sve neverovatne stvari koje drugi ljudi umeju, rade i nude. Napravite profil koji vas predstavlja na najbolji način, koji ističe vašu posebnost u profesiji kojom se bavite i pokažite i vi sve fantastične stvari koje ste uradili – ali i više od toga. Pokažite koliko ste vi fantastični!

Pročitajte i ovo: Odaberi pravu fotografiju za svoj Linkedin profil

Naslovna fotografija: instagram.com/women_work_attire

Brankica Milošević

Comments