Ako spadate u kategoriju zaluđenika za istorijom kao mi, ove serije su definitivni must-watch. Iako smo danas okruženi nepreglednim sadržajem koji se bavi savremenom tematikom koja je izuzetno zabavna, jednako je zabavno gledati i seriju koja gledaoce vraća u vreme ratova, političkih previranja, krunisanja, prirodnih katastrofa i raznih važnih događaja koji su menjali tok istorije. Donekle istinite, donekle fiktivne radi podizanja tenzije, ove najbolje istorijske serije nam donose uvid u živote nekadašnjih velikana, ratnika, građana, potlačenih – i u načine na koje su se nosili sa izazovima svog vremena.

Ovo su najbolje istorijske serije (prema IMDb-u):

The Chosen (2017-)

Ocena: 9.7

Iako je Isus Hrist, bez sumnje, protagonista ove serije, njegovi učenici i drugi likovi su ono što je čini da zasija. Gledaoci mogu videti lečenje Marije Magdalene, okupljanje apostola i druga Isusova čuda, ali sve kroz oči Nikodima, Petra, Mateja i drugih sporednih junaka. Prateći događaje Novog zaveta koji uključuju i visoko sveštenstvo, rimske legije i narod Jerusalima, The Chosen donosi drugačiji, ali inspirativni obrt u Isusovom narativu, dajući nam uvid u nemerljivi raspon njegovog uticaja. 

Chernobyl (2019)

Ocena: 9.4

Chernobyl je jedna od onih serija koje nas naprosto “oduvaju” i toliko zaintrigiraju da o njoj mislimo i istražujemo dugo nakon završetka emitovanja. Fokusirana je na nuklearnu katastrofu svetskih razmera koja se desila u Černobilju aprila 1986. Opšte je verovanje da je ovo bila najgora nuklearna katastrofa u istoriji čovečanstva, a serija prikazuje njene jezive, uznemirujuće posledice i drastične akcije Vlade Sovjetskog Saveza u cilju prikrivanja stravičnih događaja. 

Band of Brothers (2001)

Ocena: 9.4

Kolaboracija Toma Hanksa i Stevena Spielberga podarila nam je seriju sličnu ikoničnom filmu Saving Private Ryan – po sadržaju, okolnostima i istorijskom materijalu. Band of Brothers prati živote Easy Company, 2. bataljona, 506. padobranskog pešadijskog puka i njihovu službu u Drugom svetskom ratu – od trenutka kad vojnici krenu na osnovnu pripremu do kapitulacije Japana 1945. Serija dozvoljava gledaocima da rastu zajedno sa junacima i svedoče istorijskim i poražavajućim događajima kao što su invazija Normandije, Ardenska bitka i opsada Orlovog gnezda – sve kroz oči vojnika.

Pročitajte i ovo: 7 serija o vešticama u kojima ćete garantovano uživati

Narcos (2015-2017)

Ocena: 8.8

Narcos prati uspon i pad narko-bosa Pabla Escobara i njegov enormni biznis dilovanja kokainom u Kolumbiji. Escobar nije jedino istinito ime u ovoj seriji, već pratimo i iskustva Stevea Murphyja i Javiera Pene, agenata Uprave za suzbijanje narkotika koji su se stoički trudili da zaustave trgovinu droge. Prva sezona prikazuje Escobarove karijerne početke krajem sedamdesetih, kad se zainteresovao za trgovinu kokainom, pa sve do jula 1992. Bio je ustoličeni trgovac na crnom tržištu u Medeljinu, upravljajući kamionima ilegalnih dobara (alkohol, cigarete, kućnim aparatima) u vreme kad je to bilo strogo zabranjeno, kad je upoznao Matea Morena, čileanskog odmetnika i hemičara iz podzemlja, koji mu je predložio da zajedno sarađuju – s tim da Moreno proizvodi, a Escobar da distribuira novu, profitabilnu drogu – kokain. Ostalo je istorija…

The Crown (2016-)

Ocena: 8.7

Ova sporovozna serija je puna dugotrajnih pogleda za koje jednostavno znate da su se desili iza zatvorenih vrata Bakingemske palate. The Crown prati kraljicu Elizabeth II kroz njenu celu vladavinu, a shodno uzrastu igraju je Claire Foy, Olivia Colman i Imelda Staunton, koja je tumači u poslednje dve sezone. Fascinantno nam je da pratimo kako su se životi kraljevske porodice menjali u toku godina, kao i politika koja je, zapravo, na razne načine uticala (i utiče) na ceo svet. Tu si i princeza Diana, princ Charles, premijer Harold Wilson, premijerka Margaret Thatcher i mnoge druge istorijske ličnosti – sa svim svojim vrlinama i manama. 

Deadwood (2004-2006)

Ocena: 8.6

Čini nam se da je Deadwood prerano prekinuta s emitovanjem, budući da nam je donela veoma kvalitetan sadržaj i mnoštvo uzbudljive akcije, a kazuje priču o američkom gradu Dedvudu nakon utemeljenja 1870-ih. Važeći za teritoriju odvojenu od SAD, ovaj grad je bio bezakono utočište za sve vrste skitnica i zlikovaca. U vođstvu glumaca Timothyja Olyphanta i Iana McShanea, Deadwood koristi svoju istorijsku osnovu kao startnu poziciju da ispriča vanvremenske priče prominentnih likova Divljeg zapada, kao što su Wyatt Earp i Calamity Jane.

Vikings (2013-2020)

Ocena: 8.5

Serija je zasnovana na raznim nordijskim mitovima i legendama, a prati Ragnara Lothbroka, jednog od najhrabrijih vikinških ratnika svog vremena. Prvenstveno ga vidimo kao jednostavnog farmera, a potom i kao legendarnog borca za kog su mnogi verovali da je direktni potomak boga Odina. Kasnije sezone serije prate i njegovu porodicu i decu. Netflix je ove godine premijerno prikazao i nastavak serije, pod nazivom Vikings: Valhalla, koja donosi avanture slavnih Vikinga kroz Evropu koja se neprestano menja.

Pročitajte i ovo: Ovo je 10 trenutno najboljih serija na Disney+

Naslovna fotografija: instagram.com/thecrownnetflix

Dušan Veselinović

Comments