Svesni ste smrtnosti i tragičnih gubitaka, to se dešava svuda oko vas. U poslednjih nekoliko godina je bilo naročito teško – gubici su bili učestali i nikoga nisu poštedeli. Uvek ste tužni kad ode neko mlad, ili neko poznat, ili član porodice, ali ta tuga nema istu težinu kao kad izgubite nekog sa kim ste bili veoma bliski i povezani. Možete osećati smrt kao normalan deo života, ali kada izgubite nekog voljenog, onda osećate prazninu i gubitak i ne možete da se pomirite sa tim da je to deo života. Gubitak uvek deluje kao nepravda i tragedija, a suviše često i jeste. Sa drugom osobom odlazi deo vas koji ste ispoljavali samo u odnosu sa tom osobom – tuga zbog svega što više nećete deliti i što više nećete biti, uvećava tugu gubitka. 

Tiha moć svesnosti može vam pomoći da se suočite sa gubitkom i prođete kroz tugu i bol, koji ne moraju biti agonija, već postepeno i nežno prihvatanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Šta je tuga

Kad izgubimo nekog za koga smo emocionalno vezani, osećaj gubitka nikada ne prolazi. Umesto toga, on postaje deo našeg života – živimo sa odsustvom voljene osobe. Tuga je prirodan odgovor na gubitak, a osim tragičnih gubitaka voljenih osoba, tu su i ostali gubici koje možemo duboko i tragično doživeti – gubitak ljubimca, posla, trudnoće, veze, doma, gubitak zdravlja i pokretljivosti. Tuga može biti snažno osećanje, koje vam oduzima sposobnost razmišljanja i iscrpljuje svu vašu energiju, ali može biti i proces prihvatanja, koji možete da pratite uz pomoć svesnosti.

Šta je svesnost

To je osnovna ljudska sposobnost da budemo potpuno prisutni, svesni gde smo i šta radimo, a ne preterano reaktivni ili opterećeni onim što se dešava oko nas. Kad osvešćujete ono što direktno doživljavate, uključujete ono što možete videti, čuti, pomirisati, dodirnuti, kao i svoje misli i osećanja, stanje duha i telesne senzacije, kao i sopstveno disanje. Ponekad se to dešava automatski, a ponekad je potrebno malo vežbe. Kako je svesnost povezana sa tugom?

Pročitajte i ovo: Briga o sebi za vreme tugovanja – kako da prebolite gubitak

Svesna tuga

Ne postoji pravi način da se proživi tuga, ali postoje načini koji podržavaju proces tugovanja. Obraćanje pažnje, osvešćivanje doživljavanja tuge, zapravo je od velike pomoći – tuga je prirodna i normalna, a cilj upotrebe svesnosti je preživeti, nositi se sa tugom, upravljati njome, ali ne i učiniti da ona nestane. Važno je da ne gurate teška osećanja od sebe i da ne pokušavate da ih anestezirate, ili da žurite da ih prevaziđete – upašćete u zamku lažne pozitivnosti i potiskivanja, uveravajući sebe i sve oko sebe da ste dobro i da je sve u redu. Tuga nije samo osećanje, već i stanje koje zahteva i zaslužuje poštovanje, jer vas povezuje sa dubinama sopstvenog bića. Kada to razumete i prihvatite (osvestite) možete istovremeno tugovati i biti dobro, bez ičeg lažnog i potiskujućeg.

Tuga nije problem

Najčešći nesporazum koji možemo imati sa svojim osećanjima, jeste da tugu smatramo problemom koji treba da rešimo, prevaziđemo, odagnamo. Svesnost, međutim, nalaže da o svojoj tuzi brinemo, da joj se posvetimo i ukažemo joj pažnju i poštovanje – to je pravi način da pristupimo tuzi i otpratimo proces zdravog tugovanja.

Kako praktikovati svesno tugovanje

Priznajte i prihvatite svoja osećanja – to neće biti lako, ali prihvatanje toga kako se osećate, prvi je korak u procesu svesnog tugovanja. Dozvoljavajući sebi da osećate sve što osećate bez osuđivanja, prestajete da pružate otpor emocijama. Takođe počinjete da shvatate da tuga nije linearna staza, to je ciklus, koji dolazi u talasima, dižući se i opadajući bez najave. Lakše je nositi se sa svojim osećanjima kada znate da imaju i silaznu fazu.

Kada prihvatite osećanja, možete ih izraziti, kanalisati kroz pisanje, vođenje dnevnika, kreativne aktivnosti, vežbanje, razgovor i deljenje. Pronađite način koji vama najviše odgovara, kako se emocije ne bi „zaglavile“. Samoizražavanje je značajno u procesu tugovanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Pročitajte i ovo: Kako da pomogneš sebi i oporaviš se od bola i tuge

Znajte da niste sami

Tuga može biti usamljeno mesto na kome se osećate prazno i izolovano. Ali čak i kada je svaka misao iscrpljena doživljavanjem gubitka, ili osećanja dolaze i odlaze, istina je da niste sami u svojoj tuzi. Tuga je univerzalno ljudsko (i ne samo ljudsko) iskustvo. Kao što ste svesni svojih osećanja, možete biti svesni i da neko sa vama deli tugu u ovom trenutku, kao i da su drugi već doživeli ono što vi doživljavate.

Probajte meditaciju fokusiranu na tugu i gubitak

U teoriji, meditacija je najjednostavnija stvar na svetu, ali u praksi, suočeni sa gubitkom, meditacija može izgledati kao nemoguć zadatak. Ipak, pokušajte. Meditacija može pomoći da stvorite struktuiran prostor u kome sebi dajete dozvolu da samo budete, osećate i prihvatate. Vaš bol jednostavno postoji, bez otpora i definicija, bez osuđivanja i opravdanja.

Napravite zdrave granica

Kada tugujete, dobronamerni prijatelji i poznanici, možda će želeti da vam pomognu i njihova srca će biti na pravom mestu, ali možda vam neće ponuditi ono što vam je potrebno, pokušavajući da vas uteše. Ljudi u najboljoj nameri govore „sada je na boljem mestu“, „imaš toliko toga drugog u životu“, uveravaju vas da osoba koju ste izgubili ne bi volela da patite, što može izgledati kao pokušaj da izbrišu vaš bol i gubitak. Možda ćete pronaći podršku u prisustvu prijatelja, ali morate iskomunicirati svoje potrebe i postaviti zdrave granice. Ako ne želite utehu, zamolite ih da ne pokušavaju, ako želite da budete sami, uverite prijatelje da cenite njihovu pažnju, ali da je za vas najbolje da se izdvojite. Može biti teško da tražite ono što vam treba, ali jednostavan zahtev može mnogo pomoći da se osećate podržano i shvaćeno u svojoj tuzi. Tuga nikada nije laka, ali preduzimanje koraka da budete svesni procesa i da ga pratite, pomaže u podnošenju gubitka. Takođe, podseća vas da niste sami u jednom od najdubljih ljudskih iskustava.

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments