Svi znamo koliko je redovna nega kože lica važna – uz dobru negu i redovnu hidrataciju, posebno u ovim hladnim danima, izbegavate sve neželjene efekte. A šta se onda dešava sa usnama i zašto se njihova nega često zanemaruje? Postoji nekoliko jednostavnih saveta koje lako možete da ubacite u svoju svakodnevicu i time zaštitite svoje usne u toku hladnih, vetrovitih dana.

Identifikujte problem

Koža usana je delikatna, osetljiva i izložena svim spoljnim faktorima i to je samo jedan od razloga zašto je važno da redovno negujete usne. Koža na usnama ima tri do pet ćelijskih slojeva, dok ostatak lica ima i do šesnaest, zbog toga su usne toliko osetljive na toplotu, hladnoću i dodir. Takođe, vredno je napomenuti da usne nemaju lojne žlezde, tako da ne luče prirodni hidrolipidni film koji štiti ostatak kože na licu i telu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ALISSA (@alissajanay)

Oduprite se lizanju usana

Usne se bore sa zadržavanjem vode i vlage, pa stoga ne mogu same da održavaju hidrataciju. To je zbog toga što je spoljašnji sloj kože neobično tanak. Nedostaju im lojne žlezde i melanin, pa su posebno u zimskim mesecima izloženi većem riziku. Uparite ovo sa ekstremno isušujućim spoljnim faktorima kao što je, recimo, grejanje koje prouzrokuje da vam usne budu suve i ispucale i to često želite da sprečite tako što ih obližete, a pljuvačka samo još više iritira usne.

Pročitajte i ovo: Trikovi za preživljavanje provoda u štiklama

Ne oslanjajte se samo na balzam za usne

Iako postoji onaj početni osećaj olakšanja kad nanesete balzam na usne, tokom vremena oni mogu da uspostave ciklus zavisnosti od balzama. Kad ispitate spisak sastojaka, shvatićete da određeni balzami nemaju efekat zaštite. Jedini dobar balzam je onaj bez mirisa, arome i salicilne kiseline.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laura ✨ (@lauravanessa_w)

Zaštita od sunca

Ovo je posebno relevantno na većim nadmorskim visinama, ali i generalno. Zbog toga se pobrinite da lice i usne zaštitite od UV zraka. Dakle, birajte balzame koj u sebi imaju SPF.

Izbegavajte određene sastojke

Retinoidi izazivaju suvoću kad dođu u kontakt sa usnama i čak mogu da izazovu crvenilo, dermatitis i svrab. Obično se ova neželjena situacija dogodi u žurbi dok na svoje lice nanosite preparate za noćnu rutinu i nehotice njime premažete usne. Pokušajte da ih zaštitite tako što ćete naneti melem na uglove usana, pa tek onda krenite sa rutinom. Takođe, poželjno je da pre noćne rutine uradite blagi piling usana kako biste skinuli mrtve ćelije.

Kojim redosledom bi bilo najbolje da negujete svoje usne

Pre svega, važno je da počnete od unutrašnje nege, odnosno hidratacije tako što ćete unositi dovoljno tečnosti u svoj organizam. Ne zaboravite i da je redovna upotreba vitamina C poželjna, posebno u toku zime. Tek onda se posvetite spoljašnjoj nezi. Počnite, dakle od blagog pilinga, neka bude u potpunosti prirodan, a većinu možete da napravite sami. Nakon pilinga, nanesite ulje na usne, najbolje je maslinovo, ali možete i neko od popularnih (prirodnih). Ulje savršeno hidrira i pomoći će vam da za samo jednu noć regenerišete usne ako su ispucale. Tek na samom kraju dolazi balzam za usne koji će da zaključa vašu negu i održi kožu jakom i zdravom. Takođe, tako ćete sprečiti isušivanje.

Bilo bi najbolje da ovakvu negu ubacite u svoju noćnu rutinu, a da u toku dana na usne nanosite prirodni melem ili balzam koji u sebi sadrži SPF.

Pročitajte i ovo: Da li ste znali da je vašem telu takođe potreban retinol?

Naslovna fotografija: instagram.com/lauravanessa_w

Dragana Stojanović

Comments