Znamo da je godina tek počela, ali mi smo iskreno već spremni za leto! Dok koračamo kroz hladne, i ne tako snežne dane, u glavi nam je samo jedno – gde bismo mogli da otputujemo ove godine? Zato smo otvorili laptopove i u Google pretragu ukucali – letnje destinacije 2023, a u nastavku sa vama delimo top 5 evropskih lokacija koje ćete garantovano poželeti da obiđete u ovoj godini. Grčka, Italija, Portugal, Španija i Hrvatska su države koje su se našle na našem radaru, a bliže ćemo vam opisati zašto i šta to možete očekivati od gradova koje smo izdvojili. Znamo, znamo, i mi već želimo da spakujemo kofere i zatražimo slobodne dane, ali preporučujemo da ove destinacije ipak obiđete tek na leto – kako biste iskoristili njihov pun potencijal.

Letnje destinacije 2023 – ne propustite da obiđete ove gradove

Porto, Portugal

Ukoliko do sada niste posetili Portugal, vreme je da se konačno odlučite na taj korak – jer nećete zažaliti! I mada je Lisabon često prvi izbor većine turista koji želje da obiđu ovu zemlju, mi smo tu da vam otkrijemo tajne Portoa, koji nikako nije manje interesantan, niti markantan grad. Porto je ušuškani grad na obali, koji odlikuju vrhunsko vino, raznobojne uske zgrade i kuće, oslikane pločice i prijatni ljudi. U ovom gradu ćete se osećati kao kod kuće, dok jedete sardine, šetate uskim ulicama i posmatrate hladni okean. Predlažemo vam da iz Porta napravite izlet do najzapadnije tačke u Evropi i, ukoliko ste hrabri, okupate se u okeanu!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Porto (@visitporto)

Rijeka, Hrvatska

Iako su Rovinj i Dubrovnik među najpopularnijim destinacijama u Hrvatskoj, naša preporuka je da ovog leta obiđete Rijeku. Rijeka će vas brzo osvojiti svojim šarmom i sjajnom restoranskom ponudom, a ukoliko putujete kolima – najlepše plaže su vam nadohvat ruke! Iako Rijeka izlazi na more, kao industrijski grad, ne odlikuje je plaža. No, ako želite da leto provedete u živom gradu u kojem ćete svake nedelje uživati u “điru” utorkom, a koji je sasvim dovoljno blizu neodoljivih plaža – Rijeka je grad za vas. Cene su, takođe, niže nego u drugim popularnim destinacijama u Hrvatskoj, a iskustvo apsolutno nije manje vredno!

Pročitajte i: 7 neverovatnih lokacija iz 3. sezone “Emily in Paris” koje treba da posetite

Kaljari, Sardinija

Italijansko ostrvo Sardinija, koje voli da ističe svoju nezavisnu prošlost, definitivno je destinacija koju bi trebalo da obiđete. Glavni i najveći grad Sardinije – Kaljari, savršeno je mesto za sve one koji žele da budu blizu mora, a istovremeno uživaju u aperol špricu na tvrđavi u starom gradu. Takođe, velika prednost odlaska na Sardiniju je i to što je gotovo svaki deo ostrva dovoljno blizu ukoliko ste doputovali kolima, što znači da možete obići plaže sa obe strane ostrva i uživati u različitim iskustvima i tipovima plaža.

Parikia, Grčka

Ako ste raspoloženi da obiđete grčka ostrva, ali ne želite da novčanik ostavite na Mikonosu – Parikia je mesto za vas. Ovaj prelepi grad na ostrvu Paros izgleda kao Grčka iz vaših snova. Maleni grad, uske kamene ulice, bele kuće sa plavim prozorima, vratima i detaljima. Kao iz bajke! Paros je savršen grad za romantično putovanje udvoje, na kojem ćete se osećati kao akteri filma Mamma Mia! Prepustite se prelepim predelima i vrhunskoj grčkoj kuhinji.

Sevilja, Španija

I za kraj, ali ne i manje važna destinacija, Sevilja. Sevilja je andaluzijski grad, koji će vas iznenaditi svojim visokim temperaturama – ali isto tako, oduševiti arhitekturom. U Sevilji je sniman i jedan od filmova iz Star Wars franšize, što će fanovi odmah prepoznati. Ovaj topli grad neguje španski duh i tradiciju, a u njemu ćete doživeti nezaboravne trenutke uz romantične večere, šetnje, ulične svirače, kočije koje voze kroz grad i uživanje u autentičnoj španskoj kuhinji.

Pročitajte i: 7 trikova koje morate da znate kad putujete avionom

Naslovna fotografija: instagram.com/seville

Jovana Pantić

Comments