Kontrola je nešto što nam stalno izmiče, a ponekad se i okreće protiv nas – da bismo upravljali sopstvenim životom, potrebno je da uložimo svoju energiju i usmerimo pažnju na stvari koje možemo da kontrolišemo. Umesto toga, često smo fokusirani na ono na šta nemamo uticaj – kontrola nad onim što se dešava oko nas je nemoguća – i gubimo suviše energije i vremena pokušavajući da promenimo ono što nije u našoj moći.

Ali, kontrola je paradoks – da biste je stekli, morate se odreći potrebe za njom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Mnoge tehnike koje koristimo da bismo se organizovali i upravljali svojim vremenom, daju nam iluziju kontrole, ali nije problem u planiranju i organizovanju. Dobro je imati čvrsto struktuiran i isplaniran dan i radnu nedelju, rutina nas vodi kroz zadatke i omogućava nam da ispunimo svoje ciljeve, ali problem nastaje kada nešto poremeti naše planove, prekine ustaljen tok našeg rasporeda i natera nas da shvatimo da je sve što smo planirali samo okvirno i da se moramo prilagođavati situaciji.

Kako se osećate kad se stvari otrgnu kontroli i kako reagujete kada životne okolnosti sruše vaše planove?

Kada shvatimo da je kontrola iluzorna, možemo se osećati bespomoćno i uplašeno, ali kada polazimo od tog saznanja, onda možemo praviti svoje planove bez posebnih očekivanja i pritiska. Ako uračunamo faktor nepredvidljivosti i prihvatimo to da ne možemo očekivati da će se stvari uvek odvijati onako kako smo planirali, smanjujemo pritisak koji sebi namećemo tim očekivanjima. I tu nastupa umeće puštanja – kada je kontrola izgubljena, možemo se naći na njenom suprotnom kraju. A kada se to dešava spontano, jer smo po strani ostavili iluziju kontrole i shvatili na šta možemo da utičemo (a to je naše ponašanje i reakcije), tada možemo u potpunosti da živimo u sadašnjosti. Život u sadašnjem trenutku je u najvećoj meri oslobođen očekivanja, a kada smanjimo očekivanja, smanjujemo i šanse za razočaranje, malodušnost, bespomoćnost.

Pročitajte i ovo: Šta je ruminacija i kako da je zaustavite?

Ali, to nije lako – kontrola je snažna potreba i moćna iluzija, koja nam oduzima dragocenu energiju, uglavnom zato što se previše fokusiramo na stvari koje su vam naše kontrole. Pokušavamo da upravljamo svojim životima praveći radne liste, rutine i rasporede, nastojimo da se borimo protiv neočekivanosti tako što ćemo uneti malo reda u životni haos. Međutim, u toj borbi, naša pažnja je na „neprijatelju“ i mi smo u stavu odbrane, a to znači da se osećamo ranjivo i ugroženo, a to znači da se plašimo. Kontrola koja se odigrava na površini, reflektuje haos koji je prikriven unutar nas – polazna tačka iz koje delujemo je strah i energijom koju ulažemo u to delovanje hranimo strah.

Ova spoznaja je poražavajuća, ali vam može pomoći da poželite da se oslobodite, da smanjite pritisak i stres koji sami stvarate, visokim i nerealnim očekivanjima. A nerealno je očekivati da će se vaši planovi odvijati onako kako ste zacrtali, ili da će vam ostvarenje nekog cilja doneti mir, stabilnost i sreću. Nije samo kontrola paradoks, nego i način na koji ostvarenja funkcionišu – da biste bili srećni, morate biti srećni, da biste pronašli ispunjenje, morate biti ispunjeni. I dalje se radi o polaznoj osnovi, o tački sa koje krećete u ostvarenje – kada je ta tačka strah, propast planova može biti razoran za vas. A kada polazite iz tačke otpuštanja, sa mesta gde nemate neka posebna očekivanja, postajete fleksibilniji i svoju energiju možete uložiti u proces ostvarenja, a promenu okolnosti i iznenadne distrakcije možete shvatiti kao deo procesa, a ne kao prepreke i probleme koji vas ruše i ugrožavaju.

Vaša kontrola je ograničena na vas, vaš unutrašnji život i vaše ponašanje. Ne možete kontrolisati ljude i događaje – ne možete uticati na druge da budu ljubazni, veseli, pažljivi, zaslužni. Ne možete kontrolisati ono što drugi misle i osećaju prema vama i što o vama govore. Ne možete kontrolisati partnera, prijatelje, decu, kolege, pa čak ni kućne ljubimce. Takođe, nisti odgovorni ni za čiju sreću ili razočaranje – emocionalni život drugih je van vašeg domena uticaja i kontrole. To što vi ne možete da kontrolišete druge, znači da ne mogu ni oni vas i otpuštanje kontrole bi, po toj logici, trebalo da bude lako. Ali nije. I dalje je teško otpustiti uverenja, stavove i ponašanja koji podržavaju kontrolu, koji su zasnovani na strahu i oduzimaju vam energiju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bea 🦋 (@isabella.amb)

Spisak uverenja i ponašanja koja treba da otpustite, veoma je sličan spisku onoga nad čim nemate kontrolu – tiče se drugih ljudi i okolnosti. To je sklonost da suviše lično shvatate stvari, briga o tome šta drugi misle o vama, nastojanje da budete savršeni, kao i da budete nešto što niste, čekanje da dođe pravo vreme, pre nego što krenete za svojim snovima.

Da biste otpustili kontrolu, da biste se predali, potrebno je da shvatite da to ne znači da odustajete i da ste poraženi. To znači povlačenje energije iz stvari na koje ne možete da utičete i ulaganje te energije u ono čime možete i treba da upravljate. To znači reagovanje na načine koji podržavaju vaš rast u situacijama i momentima kada se život odvija na neočekivane načine.

Kontrola je kao borbeni oklop koji nas više sputava nego što nas štiti – kada je odbacimo, ostaje nam fleksibilnost, smisao za humor, uverenje da se život odvija onako kako treba i da smo mi njegovi aktivni učesnici i stvaraoci.

Mi imamo moć da kreiramo svoje živote, ali moramo odlučiti kako ćemo uokviriti svoja iskustva, kako ćemo se osećati i kako ćemo odgovoriti na životne izazove – to je ono nad čim imamo kontrolu i čime možemo da upravljamo.

Pročitajte i ovo: Stvari koje radite kad potiskujete pakao svojih osećanja

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments