Čak i ako niste veliki zaljubljenik u proizvode za negu kože i zahtevne rutine, verovatno ste se makar jednom susreli sa terminom glikolna kiselina. Veliki broj proizvoda, bilo da su drogerijski, ili luksuzni, sadrži ovaj sastojak, a neki od njih su postali i viralne senzacije, kao što je The Ordinary brend.

Naravno, kako to obično biva sa viralnim trendovima, TikTok je odlučio da ovom sastojku posveti veliku pažnju, pa tako broj pregleda koji se može naći na haštagu #glycolicacid broji više od 46 miliona. Naravno, prirodno je da se nakon ovih informacija zapitate zbog čega je ovaj sastojak toliko popularan, a mi smo odlučili da produbimo temu i otkrijemo vam sve detalje! U nastavku teksta otkrijte sve što treba da znate o glikolnoj kiselini!

 

Šta je glikolna kiselina?

Glikolna kiselina je alfa-hidroksi kiselina (ili AHA – skraćenica koju ste verovatno čuli svuda na internetu u recenzijama i rutinama za negu kože) koja je topiva u vodi i dobija se iz biljaka i drugih prirodnih izvora kao što su voće, šećerna trska i mleko.

Alfa-hidroksi kiseline se koriste u svim vrstama kozmetičkih proizvoda kao što su sredstva za čišćenje, tonici ili pilinzi. Jedna od prednosti glikolne kiseline je ta što ima najmanju veličinu molekula od svih ostalih AHA, što znači da je koža lako apsorbira. U svom čistom obliku, ova kiselina je bez mirisa i boje.

Ona se koristi u proizvodima za negu kože, kao i u tretmanima, zbog svojih anti-age benefita kao što su fine linije i smanjenje bora, zajedno sa umanjenjem pojave pigmentacije.

Benefiti glikolne kiseline

Kao i druge alfa-hidroksi kiseline, glikolna deluje na slabljenje i rastvaranje veza koje drže mrtve ćelije kože zajedno i ubrzavaju obnavljanje ćelija. Kao piling, ova kiselina se koristi u lečenju različitih stanja kože kao što su akne, ožiljci, pigmentacija, suvoća kože i bore, delujući na spoljašnje i unutrašnje slojeve kože.

Klinička ispitivanja su pokazala efikasnost ovog sastojka u preokretanju efekata starenja prouzrokovanim suncem i poboljšanju izgleda bora, elastičnosti kože, tonusu i hidrataciji. Ukratko, redovnim korišćenjem glikolne kiseline vas očekuje čistija i sjajnija koža.

Da li glikolna kiselina ima negativne efekte?

Kao i sa većinom sastojaka za negu kože, i ovaj sa sobom nosi određene posledice. Zbog male molekularne težine, pogrešna upotreba se zapravo može pokazati problematičnijom nego drugim alfa-hidroksi kiselinama.

Kao rezultat ovih rizika, postoje drugi sastojci kojih se morate kloniti ako koristite glikolnu kiselinu. Ako imate osetljivu kožu, onda je najbolje da budete oprezni sa pojedinim proizvodima. Na primer, koža koja je osetljiva na retinol takođe može imati sličan efekat kada se koristi i glikolna kiselina.

Korišćenje proizvoda koji sadrže oba ova sastojka u isto vreme može da izazove probleme. To je zbog retinola koji ubrzava obnavljanje ćelija i glikolne kiseline koja doprinosi pilingu. Takođe, sastojci kao što su peptidi ne bi trebalo da se koriste sa glikolnom kiselinom jer će to promeniti pH kože i smanjiti efikasnost peptida.

Pre nego što počnete sa korišćenjem ove kiseline, morate obratiti pažnju na vaš tip kože. Stručnjaci preporučuju da ukoliko imate nekontrolisane bolesti kože – poput ekcema ili psorijaze – ne treba da koristite glikolnu kiselinu jer će povećati iritaciju i prouzrokovati još gore simptome.

Kremu za sunčanje uvek treba koristiti istovremeno, tako da oni koji se i dalje ne pridržavaju zaštite od sunca treba da izbegavaju glikolnu kiselinu visoke jačine.

Kako se koristi glikolna kiselina?

Kada je u pitanju odabir željenog glikolnog proizvoda, bićete iznenađeni velikom količinom izbora. Svakako, trebalo bi da počnete s proizvodom koji sadrži koncentraciju od 10% ili manje glikolne kiseline. Sve preko toga može da izazove jaku iritaciju, a sve preko 20% se ne preporučuje za samostalno korišćenje kod kuće.

Koliko često koristite kiselinu je, takođe, od vitalnog značaja. Ključno je da se uverite da ne radite preterani piling na koži. Mnogi stručnjaci tvrde da čak i proizvode koji savetuju svakodnevnu upotrebu treba koristiti samo nekoliko puta nedeljno.

Jedan od saveta stručnjaka je da za masni tip kože koji dobro toleriše salicilnu kiselinu za kontrolu sebuma, dodavanje glikolne kiseline dva puta nedeljno može zaustaviti nakupljanje mrtvih ćelija.

Kao što smo već pomenuli, osim ako vam profesionalac nije odredio rutinu za negu kože ili ako imate dobru predstavu o tome šta vaša koža može da toleriše, najbolje je da izbegavate upotrebu glikola u isto vreme sa drugim moćnim sastojcima poput vitamina C i retinola. Ako i dalje želite da uključite te sastojke u svoju rutinu, koristite vitamin C ujutro i rotirajte glikol i retinol uveče jedan do tri puta nedeljno.

I zapamtite, ako koristite glikol, ključno je da budete oprezni sa svakodnevnom primenom SPF-a, čak i ako ste zaglavljeni kod kuće po ceo dan (da, zaista – oštećenja od sunca mogu nastati i kroz prozore).

Pročitajte i ovo: Istražili smo šta je azelaična kiselina i kako će vam pomoći da imate besprekornu kožu

Da li je glikolna kiselina dobra za sve tipove kože?

Glikolna kiselina se generalno smatra bezbednom za većinu tipova kože, ali u pravim dozama za specifične tipove kože i probleme sa kožom. Ako imate osetljivu kožu, preporučljivo je da je koristite u nižim koncentracijama i ređe, ili da prvo testirate male delove kože da vidite kako će ona da reaguje. Takođe je uvek najbolje da se konsultujete sa dermatologom ili stručnjakom za negu kože pre upotrebe bilo kog novog proizvoda za negu kože, posebno ako se bavite glikolnom kiselinom.

Isto tako, veoma je važno napomenuti da ova kiselina efektivno ljušti gornje slojeve stare kože, i vašu kožu čini osteljivijom na spoljne sile kao što su vremenske prilike. Ako postoji opasnost od jakih UV zraka, važno je paziti na mlade slojeve kože kada je izložena suncu.

Da li može da se kombinuje sa drugim sastojcima?

Glikolna kiselina se može koristiti sa drugim aktivnim sastojcima, ali ne sa svim, tako da je važno da budete oprezni kada kombinujete različite aktivne sastojke. Neki sastojci, kao što je vitamin C, mogu se koristiti u kombinaciji sa glikolnom kiselinom ili retinolom kada se koriste u različito doba dana, dok drugi možda nisu kompatibilni.

Dermatolozi savetuju da koristite samo aktivne sastojke sa različitim pH nivoima u različito doba dana, jer njihovo zajedničko korišćenje može izazvati iritaciju. Na primer, upotreba proizvoda sa niskim pH kao što je glikolna se koriste ujutru i proizvoda sa visokim pH kao što je vitamin C uveče je dobra ideja.

Da li glikolna kiselina leči akne?

Da, ona može biti korisna za kožu sklonu aknama jer pomaže u pilingu mrtvih ćelija kože i otčepljivanju pora. Uklanjanjem nakupina mrtvih ćelija kože i viška ulja, ova kiselina može pomoći u smanjenju pojave mitisera i bubuljica. Takođe, pomaže u smanjenju pojave ožiljaka od akni i tamnih mrlja uzrokovanih aknama. Uz ovo, ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju crvenila i upale povezanih sa aknama. Međutim, važno je napomenuti da glikolnu kiselinu ne treba koristiti kao jedini tretman za akne, i da je treba koristiti u kombinaciji sa drugim sastojcima za borbu protiv akni i dobrom rutinom nege kože.

Dakle, da zaključimo – glikolna kiselina je moćan sastojak u nezi kože, sposoban da ukloni mrtve ćelije kože, otpuši pore, posvetli ten i smanji pojavu finih linija i bora. Važno je napomenuti da, kao i kod svakog proizvoda za negu kože, pojedinačni rezultati mogu da variraju i da je uvek najbolje testirati i konsultovati dermatologa pre nego što uključite glikolnu ili bilo koju drugu kiselinu u svoju rutinu, posebno ako imate osetljivu kožu. Uz pravilnu upotrebu, međutim, kiselina može pružiti značajne prednosti za jasniji, glađi i sjajniji ten.

Pročitajte i ovo: Zbog čega je linolenska kiselina važna za kožu?

Naslovna fotografija: pinterest.com/vicantonelli

Nenad Grunanoski

Comments