Pokušajte da zamislite sledeću situaciju: Pripremate se da izađete sa najboljim drugaricama, kosa i šminka su spremne i sve izgleda kao da teče savršeno, dok ne dođe vreme da se obučete… Stojite ispred ormara koji se čini kao da je rupa bez dna, i uzdišete u porazu. Iz vaših usta izlazi čuvena fraza “nemam šta da obučem“.

Iako je ova fraza retko kada zapravo istina, to ne znači da se s vremena na vreme zaista tako ne osećate. Ako uhvatite sebe da bacate stvari po sobi u panici, isprobavajući stajlinge jedan za drugim, samo kako biste na kraju odustali od svega i ostali kod kuće, sigurno je reći da pravite određene greške u oblačenju. Imamo odlične vesti za vas – one se lako mogu popraviti!

Ukoliko ste se našli u modnom problemu, u nastavku pročitajte savete koji će zagarantovati da se više nikad ne osetite kao da nemate šta da obučete!

Ovo su najčešće greške u oblačenju koje treba da ispravite

Često pokleknete pred trendovima, umesto da se fokusirate na bezvremenske komade

Svi znamo koliko je lako uskočiti na novi trend, pogotovo ako skrolujemo na Instagramu ili TikToku i svakog dana vidimo nešto novo. Nažalost, trendi komadi sa kojima se susrećete na društvenim mrežama ili u prodavnicama nikada neće nestati. Iako smo savršeno svesni činjenice da su majice sa grafičkim rešenjima ili printovima, ili jakne u ludim bojama veoma primamljive stvari, nakon mesec ili dva ćete se već osećati kao da nisu “in”. Šta vam onda preostaje? Ostaje vam odeća koju više ne volite, a o kojoj ne biste ni pomislili da obučete.

Zato pratite zlatno pravilo – ako ne vidite sebe u narednih šest meseci kako nosite određenu stvar, onda je verovatno najbolja ideja da je preskočite i ne kupite. Razmišljanjem unapred i pauziranjem pre impulsivne kupovine trendi komada ćete imati garderober pun stvari koje ćete, zapravo, želeti da nosite stalno.

Kupujete komade koji su niskog kvaliteta

Još jedna stvar koju svi iskusimo, kad-tad. Kupite jeftiniji odevni komad, konačno ga obučete i ne osećate se najbolje u njemu. Prosto se osećate kao da to nije za vas i imate osećaj da izgleda prosečno. Iako ne morate da investirate u svaki živi komad koji stavljate u garderober, za određene stvari (poput kožne jakne ili dobrog para farmerki) je važno izdvojiti malo više novca.

Pokušajte da uložite u komade većeg kvaliteta, čak iako to znači da će vam biti potrebno više vremena da izgradite svoj garderober iz snova. Ne samo da će oni izgledati lepše na vama, već će imati posebno mesto u vašem ormaru, i to duži niz godina. Potrudite se da svesnije sagledate kvalitet materijala od kojeg je pojedina odeća napravljena, pre nego što ih kupite bez razmišljanja.

Nemate dovoljno bazičnih komada

“Kapsula garderober” je termin koji se sve više koristi u online svetu, i svetu mode generalno, i to sa opravdanim razlogom. Postoji nešto posebno oko posedovanja glavnih komada kojima možete da se okrenete iznova i iznova. Iskreno rečeno, možete da kupite bezbroj trendi komada, ali ako nemate par farmerki koje vam stoje kao salivene, ili klasičnu jaknu kojom uvek možete da se ogrnete, u jednom trenutku će vam ponestati opcija.

To je lako popraviti, i to upravo ulaganjem u bazične komade odeće. Razmislite o tome da to može biti odeća koju ćete nositi nekoliko dana zaredom, ali ne na napadan način. Dobra bela majica se jednog dana može nositi sa kožnom jaknom, a drugog dana sa blejzerom – dakle, opcije nemaju granica.

Pročitajte i ovo: Približavate se tridesetim? Ovo su komadi odeće koje morate imati!

Čuvate odeću koju više ne nosite

Verujemo da je teško otarasiti se pojedinih komada, pre svega iz sentimentalnih razloga. Ali kad prosto više ne nosite nešto, ta stvar će vam samo zauzimati mesto u ormaru, i samim tim zaklanjati pogled na stvari koje zapravo treba da nosite. Pokušajte da se zapitate “da li sam ovo nosila u prošlih godinu dana?”, i ako je odgovor “ne”, onda se zapitajte zbog čega.

Ako imate nešto poput svetlucave haljine kojom ste opsednuti, ali niste imali priliku da je nosite, to je skroz u redu! Ipak, ako je čuvate samo iz razloga da biste je čuvali, možda je vreme da malo razmislite o tome da li vam je potrebna, ili da zatražite pomoć prijatelja u čišćenju ormara!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Madewell (@madewell)

Kupujete stvari za budućnost

Ako uzmemo u obzir greške u oblačenju, možda i najveća koju možete napraviti je kupovina komada koji vam ne odgovara kako treba, ali se nadate da će odgovarati u budućnosti. Nemojte kupovati stvari koje su vam prevelike ili preuske samo zato što imate plan da u njih “stanete” u skorije vreme. To se verovatno neće desiti, i može se desiti da samo zaboravite na komad na koji ste potrošili dragoceni novac.

Pročitajte i ovo: Najbolji načini da stilizujete midi-suknju

Naslovna fotografija: instagram.com/melissa_poli

Nenad Grubanoski

Comments