Nastankom društvenih mreža sve nekako nađe svoj put da postane trend. Nisu stvari baš takve. Možemo reći da trendovi dolaze i odlaze brže nego ikad pre, te ne bi trebalo da ograničavate sebe. Ipak, predlažemo vam da probate day dumping.

Cela 2023. godina je u znaku seksualne slobode, slobode govora i brige o sebi koja dolazi na prvo mesto. U tu brigu o sebi spadaju sve one stvari koje vas čine srećnim. Od nedavno se tu može uvrstiti i day dumping sa TikToka koji već izvesno vreme postoji na Instagram mreži.

Šta je day dumping?

Mnogo ljudi voli da deli svakodnevne trenutke sa ostatkom sveta, ali isto tako postoje i oni koji neće javno objaviti nijednu fotografiju. Sa ovim delimično novim trendom, influenseri i generalno korisnici društvenih mreža smatraju da se može postići osećaj ispunjenosti, može da posluži kao podsetnik kad se ne osećamo najbolje.

@tatianamek daily diaries series episode 2 #dayinthelife #minivlog #lavlog #univlog #collegevlog #lifestylevlog #dailydiaries #dailyvlogging #fyp ♬ original sound – 🎧

Poenta je da pronađemo sreću i da budemo ispunjeni radeći male, svakodnevne stvari, ali i uživanjem u njima. To se preselilo na mreže u tolikoj meri da sada svi žele da pokažu kako provode svoje vreme i šta oni to tačno rade. Setite se početka Instagrama. Tada smo fotografisali svoj doručak ili zgradu koja nas inspiriše ili knjigu dok držimo omiljenu šolju sa kafom. E, o takvom trendu pričamo, samo sirovom, bez ikakvog filtera. Ispoštujte samo jedno pravilo – nema izveštačenosti.

Pročitajte i: Afirmacije koje će vam promeniti energiju i osnažiti vas

Mnogi influenseri dele svoje priče i iskustvo sa trendom day dumping. Smatraju da im se život promenio nabolje, baš zbog beleženja svakodnevnih, malih stvari koje su radili u toku dana. Nekako je lakše, baš tako kažu, da posle izvesnog vremena, naročito ako ste prošli teži period u životu, pogledate sve te snimke i fotografije. Podsećaju vas na sve te trenutke koje ste prošli i prizivaju nostalgičnost. Dobra strana trenda je što poziva ljude da svoje vreme provode kvalitetnije, za njih same, da uživaju u životu i rade baš ono što žele.

@tmplts_ #CapCut #random #todaysdump #fyp #foryou #template ♬ original sound – tmplts_

Jednostavan način da počnete sa trendom day dumping jeste da snimite mini-video sa svojom jutarnjom rutinom ili policom za knjige dok je sređujete ili možda kada nameštate krevet. Zašto se ovaj trend brzo proširio? Činjenica je da kroz prizmu objektiva sve te svakodnevne stvari izgledaju umirujuće i mogu da podstaknu druge da ih završe. Budite kreativni ili ako mislite da to niste, pronađite inspiraciju pod istoimenim haštegom, #daydumping.

Kako napraviti day dumping snimak?

Pravljenje videa na TikToku je jednostavno i zabavno, a isti je slučaj i sa day dumpingom. Igrajte se sa dostupnim funkcijama i svaki put ćete napraviti nešto drugačije. U nastavku vam donosimo osnovne korake kako da napravite day dumping snimak.

Korak 1

Izdvojte 30-60 fotografija i sakupite ih sve na jedno mesto.

Korak 2

Uverite se da su sve fotografije u savršenoj vertikali. Ako ne, uverite se da su stvari koje želite da istaknete na fotografiji ili videu vertikalne, tako da fotografije ne budu prevelike.

Korak 3

Izaberite naslovnu fotografiju za svoj video.

Korak 4

Pronađite zvuk sa jasnim ritmom. Ako ste novi u uređivanju video-zapisa ili ne znate koju pesmu da iskoristite za početak, izaberite popularni TikTok video šablon.

Šta ako niste fan day dumpinga?

Ovo su svakodnevne stvari koje možete isprobati ako niste ljubitelj day dumpinga.

Journalling – Zapisivanje svojih misli i osećanja može vam pomoći da steknete uvid u svoje emocije i identifikujete obrasce u svom razmišljanju. Možete pisati o svemu što vam padne na pamet, od svojih ciljeva i težnji do strahova i briga.

Meditacija svesnosti – Ovo uključuje fokusiranje vaše pažnje na sadašnji trenutak, bez osuđivanja. Možete sedeti mirno i fokusirati se na dah ili koristiti vođenu aplikaciju za meditaciju.

Praksa zahvalnosti – Svaki dan odvojte vreme da razmislite o stvarima na kojima ste zahvalni. Možete ih zapisati u dnevnik zahvalnosti, podeliti ih sa prijateljima ili jednostavno razmišljati o njima.

Refleksija i samovrednovanje – Odvojte malo vremena na kraju svakog dana da razmislite o svojim mislima i ponašanju. Razmislite o tome šta je prošlo dobro, šta nije išlo po planu i šta biste mogli da uradite drugačije u budućnosti.

Naslovna strana: Unsplash

Marija Gavrilović

Comments