Parabeni izazivaju mnogo diskusije i kontroverzi, a nalaze se u brojnim kozmetičkim preparatima i sredstvima za negu. Ako niste sigurni čemu služe i da li su i zbog čega štetni, možemo vam pomoći da steknete uvid i formirate sopstveni stav o parabenima.

Šta su parabeni?

Naći ćete ih u svemu – od šampona i gela za tuširanje, do krema za lice i seruma za negu kože (sredstva na bazi ulja ih ne sadrže, jer su njima potrebni različiti konzervansi od onih koji služe sa održavanje sredstava na bazi vode) i pomažu da aktivni sastojci ostanu stabilni, obezbeđujući njihov učinak i štiteći ih od razvijanja bakterija (što je posebno važno za kreme u teglicama koje nanosite prstima). Najčešće se koriste metilparaben, etilparaben, propilparaben i butilparaben. Ovi sastojci postoje decenijama, ali je njihova bezbednost dovedena u pitanje jer oponašaju estrogen, a u jednom istraživanju je kod dvedesetak osoba sa rakom dojke, pronađen je paraben u tragovima.

Parabeni u kozmetici – sve sto treba da znate o njima 2 Parabeni u kozmetici – sve što treba da znate o njima

Da li su parabeni loši za vas

Nažalost, ovde nema pravog odgovora – zato debata i traje decenijama.

Godine 2004, britanska naučnica, Philippa Darbre, objavila je istraživački rad u kome navodi da je pronašla tragove parabena u uzorcima tkiva raka dojke. Iako nije bilo dovoljno dokaza koji bi ubedljivo dokazali vezu između upotrebe parabena i povećanog rizika od kancera, rad je dokazao da parabeni mogu probiti barijeru kože i prodreti u telo.

Njeno istraživanje je dodalo ulje na vatru zabrinutosti koja je već plamtela oko parabena kao potencijalnih ometača endokrinog sistema, što znači da oni mogu ometati redovnu proizvodnju hormona, ponašajući se u organizmu kao estrogen, za šta pojedini istraživači smatraju da bi moglo potencijalno da dovede do reproduktivnih komplikacija i povećanog rizika od kancera kod odraslih, kao i kod razvojnih smetnji kod dece. Međutim, u istraživanju ove naučnice primećene su nedoslednosti i manjkavosti – zdravo tkivo nije testirano na parabene, ali je teoretski rizik izazvao zabrinutost potrošača i zato upotreba parabena nije zabranjena u SAD – u nedostatku naučnih dokaza da oni utiču na zdravlje ljudi. Prema propsima EU i FDA (američka uprava za hranu i lekove), parabeni u njihovom trenutnom obliku zvanično se smatraju bezbednim za upotrebu, jer kozmetički proizvodi sadrže vrlo nisku koncentraciju (oko 0,4 procenta) ovih sastojaka u svojim formulama.

Međutim, 2019. godine zakonodavci EU postavili su nova pravila za termin „bez parabena“ navodeći da to nije prihvatljivo, jer osporava čitavu grupu parabena, stigamtizujući brendove koji ih i dalje koriste. Istovremeno, brojni proizvođači proizvoda za negu odlučuju da kreiraju alternativne formule, za svaki slučaj.

Iako nije dokazano da su parabeni štetni, mnoge kozmetičke linije ih ne koriste, jer žele da minimiziraju rizik i da privuku potrošače koji su zabrinuti i sumnjaju u ovaj sastojak. Ako je određeni sastojak sporan i izaziva toliko kontroverzi, bolje je izbeći njegovo korišćenje u proizvodima – dokazana ili ne, sumnja postoji i mnogi ne žele da rizikuju.

Pročitajte i ovo: Čudesna soda bikarbona – kao kozmetički preparat

Uticaj parabena na životnu sredinu

Neka istraživanja pokazala su prisustvo povišenih nivoa parabena kod morskih životinja, međutim, nije urađena neka obuhvatnija studija, koja bi pokazala da li je to životinjama nanelo bilo kakvu štetu. Kako se paraben našao u tkivu morskih životinja? Verovatno zbog povećane upotrebe parebena u kozmetici, sredinom prošlog veka.

Drugo istraživanje otkrilo je prisustvo parabena u okeanu, potocima, rekama i zalihama vode, ali u veoma malim količinama. I opet, nema dovoljno dokaza da se utvrdi da li parabeni nanose štetu životnoj sredini.

Parabeni u kozmetici – sve sto treba da znate o njima 1 Parabeni u kozmetici – sve što treba da znate o njima

Proizvodi sa parabenima

Skoro sve vrste kozmetičkih proizvoda mogu sadržati parabene – sredstva za čišćenje i hidrataciju lica, dezodoransi, šamponi i regeneratori, paste za zube, kreme za sunčanje, gelovi i pene za brijanje, puderi, korektori, šminka za oči… Ako ste u nedoumici, čitajte liste sastojaka na pakovanjima proizvoda – parabene je lako uočiti, jer se i njihova puna hemijska imena završavaju na „paraben“ (metilparaben, propilparaben, butilparaben).

Koje su alternative

Ako želite da zaobiđete upotrebu parabena, ima puno proizvoda koji ih ne sadrže, odnosno, u čijoj pripremi se koriste drugi konzervansi, uključujući natrijum benzoat, ili kalijum sorbat u proizvodima za negu kose. Proizvodi za negu kože bez parabena sadrže organska jedinjenja sa svojstvima očuvanja, kao što su salicilna kiselina, benzojeva i sorbinska kiselina. Hermetična pakovanja proizvoda su takođe dobar način za ograničavanje rasta bakterija, jer minimiziraju izlaganje proizvoda vazduhu.

Kod prirodnih i organskih proizvoda morate voditi računa o datumu isteka, a proizvode koje niste potrošili do isteka roka treba da bacite.

Istraživači sa obe strane debate (za i protiv) nastavljaju da istražuju dugoročan uticaj koji parabeni možda imaju na naše zdravlje, a u međuvremenu, na nama je da odlučimo da li ćemo koristiti proizvode sa parabenima ili ih izbegavati.

Pročitajte i ovo: Hijaluronska kiselina: Da li je to sastojak kakvog ga zapravo opisuju? Otkrivamo sve detalje!

Fotografije: pexels.com

Brankica Milošević

Comments