Ako patite od psorijaze, znate koliko može da bude iscrpljujuća – koža je prekrivena ljuskama, koje mogu da popucaju i krvare, osećate bol i svrab i samopouzdanje vam je poljuljano. Psorijaza se može širiti i javiti se na skoro svim delovima tela (i ne možete je uvek sakriti oblačenjem), ali može se i povući i smanjiti i držati pod kontrolom. U početnom stadijumu se može pomešati sa ekcemom, zato je važno da se prepozna i tretira na odgovarajući način.

Šta je psorijaza

Psorijaza je dugotrajno inflamatorno (upalno) stanje kože, uzrokovano auotoimunim stanjem i manifestuje se ljuskavim, suvim i upaljenim delovima kože koji, kada su veći, mogu izgledati kao prekriveni staklastim premazom. Delovi kože zahvaćeni psorijazom mogu da svrbe i zatežu i stvaraju vrlo neprijatan osećaj i najčešće se javljaju na skalpu, laktovima, licu, leđima, stomaku, potkolenicama. Ćelije obolele kože umnožavaju se deset puta brže od normalnog, što uzrokuje stvaranje neravnina i debelih delova kože, dok ćelije pokušavaju da izbiju na površinu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ART FACES (@artfaceswarsaw)

Da li je psorijaza autoimuno oboljenje

Psorijaza se smatra autoimunim oboljenjem, ali ima više faktora koji podstiču njen razvoj. Istraživanja koja su otkrila ubrzano namnožavanje obolelih ćelija, pretpostavljaju da ćelije koje su dizajnirane da se bore protiv infekcije počinju greškom da napadaju zdrave ćelije kože, formirajući pločaste naslage. Postoji i genetska predispozicija – trećina pacijenata sa psorijazom ima članove porodice koji takođe pate od ovog stanja.

Koji okidači mogu pokrenuti oboljenje

Neki od onih koji imaju genetske predispozicije na psorijazu, ne moraju nikada razviti simptome, ili mogu godinama biti bez simpotma, dok se ne izlože uticaju okidača. To mogu biti spoljašnji faktori životne sredine – istraživanja pokazuju da to mogu biti promene u vremenu ili temperaturi, koje utiču na isušivanje kože, ali i povrede kože (opekotine, posekotine, ubodi insekata). Tu su i unutrašnji faktori i način života – višak alkohola, pušenje, anksioznost i stres  mogu biti okidači za razvoj psorijaze kod onih koji imaju genetske predispozicije. Ali to mogu biti i hormonske promene u pubertetu, trudnoći, menopauzi, kao i korišćenje nekih lekova. Postoji i vrlo retka gutatna psorijaza, koja se može razviti nakon infekcije grla streptokokama.

Pročitajte i ovo: Psihodermatologija – otkrivamo šta je i kako može da pomogne

Različiti oblici psorijaze

Postojanje različitih oblika psorijaze, može izazvati konfuziju – svrab i peckanje mogu biti blagi, ali i vrlo jaki, posebno na vlasištu, dlanovima i tabanima, i to je ono što je razlikuje od ekcema. Ekemi imaju tendenciju da se pojavljuju u prevoju zglobova, dok se psorijaza javlja na prednjem delu zglobova. Ekcem ne izgleda kao psorijaza, ne stvara kvrge i plakove (staklaste naslage kože) i ima tendenciju da se javlja u mladosti, dok psorijaza može da dostigne vrhunac od 15. do 25. godine, a zatim da opet „bukne“ između 50. i 60. godine.

Da li se psorijaza leči

Ne možete se rešiti psorijaze, ali je možete lečiti i držati pod kontrolom njeno izbijanje i širenje, tako što ćete naučiti da prepoznajte okidače. Psorijaza se pogoršava kada je koža previše suva, tako da hidratacija neutralnim i blagim kremama smiruje upalu. Bilo bi dobro da u svom domu imate ovlaživač vazduha, kako biste izbegli izlaganje suvom vazduhu. Morate biti svesni svog životnog stila i nastojati da izbacite loše navike i vodite uredan život, odnosno, da održavate nivo stresa i anksioznosti na niskom nivou. Mnogi osećaju da im prija sunčanje i boravak na moru – ultraljubičasta svetlost usporava rast ćelija kože, ali ipak je potrebno korišćenje krema sa zaštitnim faktorom i ne preterivati u izlaganju suncu.

Da li steroidne kreme pomažu

Steroidne kreme su efikasne u smanjenju upale i svraba, ali najbolje je izbegavati njihovo korišćenje u dužem periodu i korišćenje samo prilikom akutnih napada. Kada psorijaza „bukne“ treba koristiti steroidne kreme sa vitaminom D, a zatim treba postepeno smanjivati upotrebu steroida i uvoditi korišćenje hidratantne kreme sa vitaminom D. Ako se naglo prestane sa lokalnom primenom steroida, napad se može vratiti, zato je potrebno izvoditi ovu tranziciju pod nadzorom lekara. Teži oblici psorijaze mogu se tretirati u bolnici, izlaganjem UV zracima, ili oralnim sredstvima ili injekcijama koje suzbijaju imuni sistem.

Uticaj proizvoda za negu i kozmetike

Ako patite od psorijaze, koristite samo proizvode bez mirisa, boje i alkohola. Fizički pilinzi nisu preporučljivi, jer mogu dodatno iritirati već upaljenu i suvu kožu. Isto važi i za sastojke poput sulfata, tako da je potrebno da uvek pročitate sastav proizvoda za negu koje kupujete. Potrebne su vam hidratantne formule koje umiruju i hidriraju i možete ih naći među proizvodima za negu osetljive kože.

Da li se psorijaza može preneti

Psorijaza izgleda dosta odbojno i verovatno zbog toga postoje predrasude – ali činjenica je da se ne možete zaraziti psorijazom, ili je nekome preneti. Nju ne izaziva virus (poput meningitisa, gripa, kovida), to je lokalizovano, autoimuno kožno oboljenje. Još jedna zabluda je da topla voda ublažava simptome – topla da, ali previše topla ili vruća voda može isušiti kožu i izazvati osećaj zategnutosti.

Potražite lekarsku pomoć i savet

Ako sumnjate na simptome psorijaze, obratite se lekaru opšte prakse, koji će vas uputiti kod dermatologa. Ako se ispostavi da to jeste psorijaza, biće vam potreban pravi savet i psihološka podrška, da se sa ovim stanjem nosite. Psorijaza je, takođe, faktor rizika za neke druge zdravstvene probleme, kao što su kardiovaskularne bolesti i inflamatorne bolesti creva, zato je važno da dobijete pravu dijagnozu i plan lečenja.

Pročitajte i ovo: Kim Kardashian je hrabro progovorila o svojoj psorijazi, i osnažila žene širom sveta

Naslovna fotografija: instagram.com/artfaceswarsaw

Brankica Milošević

Comments