Kao i većina trendova sa kojima smo se susreli od početka 2023 – i ovog puta važi pravilo bolder is betterili što odvažnije to bolje. Iako se u većini slučajeva čini da dobro iscrtane usne nikada nisu zapravo izašle iz mode, ne možete se oslanjati samo na olovke za usne i filere kako bi vam usne izgledale atraktivno, već se morate osloniti na konturisanje usana.

Trend konturisanja usana je dokaz magije koju šminka može da učini. Čini se kao da mnogi na internetu trenutno traže načine kako bi njihove usne mogle da izgledaju punije, a da ne moraju da koriste filere, ili ako ih imaju, tragaju za načinima kako mogu da izgledaju prirodnije. Nakon pandemije, fokus na usnama je doživeo veliki povratak – barem tako kažu makeup artisti.

Usne su oduvek bile karakteristika koju svako može lako da istakne ili “iznese”, ili koja može biti deo nečijeg prepoznatljivog izgleda. Prema tome, sad kad se ljudi sve više šminkaju, vreme je da obratimo pažnju na usne! Viralni trendovi za šminku usana su svuda oko nas, što nam daje zabavnu priliku za eksperimentisanje sa novim makeup lookovima. Trendovi su, takođe, u velikoj meri inspirisani devedesetim, a sada dobijamo njihov, nešto moderniji pristup.

@anabunnyfaye

lip contour + lip oil <3

♬ original sound – OMA

Pročitajte i ovo: Prolećna šminka koju treba da isprobate ove sezone

Šta je konturisanje usana?

U slučaju da niste u potpunosti razumeli o čemu govorimo, konturisanje usana je tehnika šminkanja koja usnama daje puniji izgled. Ovaj efekat se postiže korišćenjem tamnih i svetlih nijansi za kreiranje punijeg efekta. Tehnika konturisanja takođe može pomoći u korigovanju oblika usana, ili pomoći da kreirate specifičan, željeni, oblik – poput okruglog ili oštrijeg.

Kako da konturišete usne?

Pre svega, počnite pripremom usana. Piling i hidratacija usana će pomoći u stvaranju glatke baze za nanošenje proizvoda i njihovo dugo trajanje tokom dana. Zatim, kreirajte “golo platno” tako što ćete naneti tanak sloj korektora, u boji koja je bliska vašem tonu kože. Na ovaj način ćete stvoriti gladak prelaz prilikom blendovanja.

Nakon toga, vreme je da stvorite punoću na usnama. Možete koristiti kremasti bronzer, jer se lako nanosi, blenduje, i takvi tipovi često poseduju veliki izbor nijansi za konturisanje usana. Odaberite dve do tri nijanse tamnije od svoje kože, u zavisnosti od svojih preferenci. Dakle, odabrani kremasti bronzer nanesite na obodu usana koristeći malu ravnu četkicu. Za puniji izgled usana, preporučujemo da iscrtate deo iznad kupidonove strele i duž centralnog dela donje usne.

https://www.tiktok.com/@ivistefanovaa/video/7198666644376276267?embed_source=121331973%2C120811592%2C120810756%3Bnull%3Bembed_pause_share&refer=embed&referer_url=www.byrdie.com%2Fhow-to-contour-your-lips-7197610&referer_video_id=7198666644376276267

Ovaj korak će istaći centar usana i doprineti punijem izgledu. Na ćoškovima usana nanesite boju koja je bliža vašem prirodnom tenu. Nemojte se brinuti ako odmah ne izgleda savršeno, jer je u pitanju kremasti proizvod koji se lagano blenduje i imate mogućnost da dodate još, radi povećanja intenziteta. Zatim, lagano izblendujte ćoškove usana sa sunđerčićem ili četkicom. Setujte sve sa puderom u prahu za trajniji efekat. Zatim, iscrtajte i izdefinišite usne koristeći olovku. U ovom koraku je potrebno da iscrtate liniju malo iznad prirodne linije usana kako biste kreirali volumen. Koristite olovku kako biste stvorili senku od ivica ka unutra. Ukoliko posebno želite da izdvojite kupidonovu strelu na usnama, nacrtajte “X” olovkom za usne.

Nakon svega navedenog, možete popuniti usne karminom u nijansi koja najviše odgovara vašem makeup looku. Za najbolji efekat, preporučujemo da koristite dublje nijanse olovke za usne i svetliji karmin. Korišćenjem tamnih i svetlih nijansi ćete kreirati volumen. Nanesite karmin na središtu usana i izblendujte ivice. Pojedini šminkeri ističu kako je sada dobro vreme da dodate i hajlajter na kupidonovu strelu kako biste istakli usne još više. Završite ceo proces nanošenjem sjaja za usne, kako biste dobili što sjajniji efekat koji predstavlja idealan završni dodir za punije usne.

To je sve! Ukoliko ste pažljivo pratili sve korake, trebalo bi da vam je konturisanje usana ispalo onako kako treba! Ukoliko vam ovaj tutorijal deluje pomalo zastrašujuće, sve je stvar vežbe! Nakon nekoliko odgledanih videa, zajedno sa vežbom na sebi, bićete spremni da uradite ovaj makeup look bez gledanja u ogledalo!

Pročitajte i ovo: Tri tehnike koje „podižu“ kapke: Evo kako da postignete mladalački izgled

Naslovna fotografija: instagram.com/ivistefanova

Nenad Grubanoski

Comments