PMS se može manifestovati na niz neprijatnih načina, a najteži su bolni menstrualni grčevi, zbog kojih ćete svaki ciklus doživljavati kao bolest, koju morate dan ili dva da odležite, ili, što je verovatnije, da preživite na nogama, uz pomoć sredstava protiv bolova, zamagljenog mozga i polufunkcionalni.

Mnoge žene se svakog meseca suočavaju sa blažim ili težim predmenstrualnim simptomima, koji uključuju glavobolju, bolne i osetljive grudi i bradavice, otečenost, žudnju za slatkišima, osećanje umora i pospanosti, razdražljviost i loše raspoloženje. Međutim, napetost ne prolazi kod svih žena sa dobijanjem ciklusa, jer menstrualni grčevi mogu izazvati bol u donjem stomaku i krstima, koji često ne može da se toleriše, a ponekad ni sredstva protiv bolova ne pomažu.

Ako vas često muče menstrualni grčevi i svakog meseca strahujete kako ćete proći i da li ćete opet morati da odsustvujete s posla ili odložite važnu prezentaciju ili sastanak, vredi pokušati sa uvođenjem određenih namirnica, čija nutritivna svojstva mogu da ublaže menstrualne grčeve i koje su generalno veoma zdrave i dobre za čitav organizam.

Zdrava hrana i menstrualni grčevi

Povrće

Zdravstveni stručnjaci navode da povrće poput brokolija, kupusa i karfiola, koje je bogato vlaknima, kalcijumom, kalijumom i vitaminom B6, koji smanjuje zadržavanje viška tečnosti u organizmu, pomažu da se ublaže menstrualni grčevi. Vlakna obezbeđuju dobru probavu, što dodatno rasterećuje stomak i dobro je da ovo povrće uvedete u redovnu ishranu, ili da ga konzumirate nekoliko dana pre menstruacije, kad upozoravajući simptomi tek počnu da se javljaju.

Pročitajte i ovo: Zašto vam kasni menstruacija (a niste trudni)?

Menstrualni grčevi i magnezijum

Popularne „semenke“ su one najjednostavnijeg porekla, koje možete kupiti u skoro svakoj prodavnici, oljuštene ili neoljuštene, a u prodavnicama zdrave hrane ih možete nabaviti na meru, kako biste uvek imali zalihu. Semenke bundeve bogate su magnezijumom, a ovaj mineral pomaže u podizanju raspoloženja i utiče na to da zadržite stabilno emocionalno stanje u PMS-u. Takođe smanjuje zadržavanje vode u organizmu, a sadrži i cink i omega-3 masne kiseline, koje će pomoći da se smanje bolni menstrualni grčevi. Grickajte semenke svakog dana, da biste održali odgovarajući nivo magnezijuma i obezbedili njihov pozitivan efekat u periodu menstruacije.

Badem

Još jedna namirnica za grickanje, koja je bogata magnezijumom, koji utiče da se menstrualni grčevi smanje tako što opušta mišćiće i ublažava kontrakcije mišića materice. Osim toga, sastojci badema podržavaju zdrav san, pa je preporučljivo uzeti nekoliko badema uz večeru. Badem, kao i druge orašaste plodove možete naseckati u salatu, dodati ga u soseve i namaze i konzumirati ga praktično uz bilo koju hranu.

Kim

Kim je od davnina poznat kao začinska biljka sa mnogim isceliteljskim svojstvima, a najviše se koristi kod problema sa varenjem i stomačnih tegoba. Ovo seme se za ublažavanje menstrualnih bolova koristi kao čaj – prokuvajte dve kašike kima u dve čaše vode i pijuckajte vodu kad počnu menstrualni grčevi. To će vam ublažiti tegobe i osvežiti dah.

Menstrualni grčevi i seme piskavice

Seme piskavice, kozijeg roga, gčke deteline (različit nazivi iste biljke) sprićete tako što ćete kašiku semena potopiti u pola litra vode i ostaviti preko noći. Sledećeg dana ćete imati vodu sa prijatnim ukusom, koja će učiniti da se menstrualni grčevi smanje, ali uticaće takođe i na ublažavanje osećaja bola i težine u grudima i smanjiće ukupnu otečenost, koja proizilazi iz zadržavanja viška vode u tkivu.

Pored svega, menstrualni grčevi će se umiriti do granice podnošljivosti, uz pomoć toplih obloga. Termofor, bocu sa toplom vodom, ili električno jastuče, priljubite uz stomak i pustite toplotu da vam opusti mišiće i proširi krvne sudove. Grejanje stomaka je naročito efikasno na samom početku, jer olakšava da menstruacija krene, a i menstrualni grčevi su obično najgori na samom početku i tokom prvog dana menstruacije.

Pročitajte i ovo: Šta je to sinhronizacija ciklusa i da li rešava „teror“ hormona?

Naslovna fotografija: instagram.com/tobeywilder_nutritionist_

Brankica Milošević

Comments