Svako ko je bar jednom došao u dodir sa šljokicama zna da ih je gotovo nemoguće očistiti. Bilo da se radi o šminki, kosi, noktima i odeći, činjenica je nećete moći tek tako da skinete šljokice.

Postoji mnogo teorija zašto se to dešava, a jedna ima veze sa viskoznošću vazduha. Ako namerno nanosite šljokice ili ih sipate u posudu, svaka šljokica je toliko sitna i ravna da gura vazduh ispod sebe kada je na površini.

Površinski napon vode je jedan od razloga zašto imate poteškoće da skinete šljokice sa kože. Vlaga iz tela i znoj privlače mrlje jer molekuli vode imaju pozitivno i negativno naelektrisane strane, koje privlače svaku naelektrisanu šljokicu. Zato uklanjanje šljokičaste šminke sa tela može biti dodatno nezgodno.

Srećom, postoje proizvodi koje možete koristiti kako biste proces čišćenja učinili lakšim. Kada pronađete opciju koja vam najviše odgovara, onda ćete bez napora moći da skinete šljokice sa noktiju, kose, lica i odeće.

Lice

Šljokice sa lica možete ukloniti na nekoliko načina. Jedan od njih jeste da nanesete sloj vazelina na deo na kom se nalaze šljokice. Druga opcija jeste gel od aloe vere ukoliko vam je tekstura vazelina previše gusta. Obe varijante omogućavaju da nosite šminku celog dana, ali kada dođe vreme da očistite lice, deluju kao klizava barijera, te će se sve skinuti za tili čas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anastasia🌙 (@anaharven)

Možda najbolji način da se otarasite šljokica na licu jeste da ih isperete toplom vodom pod tušem. Ako se iz bilo kog razloga ne skidaju, dodajte malo kokosovog ulja. Trebalo bi da ga nanesete kružnim pokretima, a zatim da isperete kožu toplom vodom.

Ukoliko je ostalo šljokica ili još uvek niste počeli sa njihovim uklanjanjem, šta god radili, nikada nemojte da koristite maramice za uklanjanje šminke. Tako se samo pogoršava situacija zbog dodavanja vlage i pomeranjem šminke koja se skida. Šljokice će se samo dodatno razmazati po licu umesto da se uklone.

Kosa

Veoma je zahtevan poduhvat da se otarasite šljokica sa kose jer ih je teško videti. Veruje se da ga je najlakše ukloniti uljem – i to kokosovim. Pre nego što planirate da operete kosu, nanesite ulje u šaku i umasirajte ga u kosu. Potrudite se da ga nanesete detaljno, od korena do krajeva, obraćajući dodatnu pažnju na područja koja imaju više šljokica. Ostavite oko 10 minuta da deluje, a zatim operite kosu šamponom od kog se stvara dosta pene. Pena će dodatno doprineti da se otarasite šljokica.

Međutim, ukoliko ste skoro prali kosu i ne želite ponovo to da radite, probajte da uklonite šljokice lakom za kosu. Poprskajte papirnu maramicu lakom za kosu i njom pređite po kosi. Pošto je lak lepljiv, trebalo bi da pokupi šljokice sa kose. Nastavite sa ovim postupkom sve dok ne skinete sve šljokice.

Nokti

Svako ko je lakirao nokte lakom koji sadrži šljokice, zna koliko ga je teško ukloniti. Što više šljokica lak sadrži, to se više lepi. Na svu sreću, postoje metode koje možete primeniti kako biste lako uklonili šljokice. Vrlo je važno da ispoštujete prvi korak jer će on završiti pola posla. Prvo nanesite sloj završnog premaza preko manikira koji ima šljokice. Na taj način se lepi za stari lak sa šljokicama i zato ga je lakše ukloniti sredstvom za skidanje laka za nokte.

Ceo proces možete olakšati korišćenjem acetona umesto drugih sredstava za uklanjanje laka za nokte. Mnogi ljudi ga izbegavaju jer isušuje ležište noktiju, ali je ipak najefikasnija opcija kada se uklanjaju šljokice. Obrišite lak vatom natopljenom acetonom dok je završni premaz još mokar.

Odeća

Kada je mnogo šljokica uključeno u vaš makeup, neke od njih ćete sigurno naći i na svojoj odeći. Dobro je što postoji nekoliko metoda koje su efikasne, te ne morate nužno da perete svoju odeću. Ako ste primetili da su šljokice pale na odeću dok ste se šminkali, uklonite ih valjkom za dlake. Veoma je važno da listovi na valjku budu novi jer će se samo tako ukloniti sve šljokice. Ukoliko imate ručni usisivač, iskoristite ga.

Nakon što ste ceo dan proveli sa šljokicama na odeći, nemojte odmah da je perete u veš-mašini. Prvo bi trebalo svu odeću da poprskate lakom za kosu. Ipak, pre primene ove metode, prvo isprobajte lak na unutrašnjem delu odeće kako ne biste oštetili tkaninu. Kao što smo spomenuli, šljokice se lepe za lak za kosu i zato je dobar saveznik za njihovo uklanjanje. Nakon što je odeća oprana u veš-mašini, vratite se da je obrišete papirnim ubrusima jer je vrlo moguće da su šljokice ostale u bubnju.

Pročitajte još i: Kako da očistite srebrni nakit kod kuće

Naslovna fotografija: instagram.com/jessica_ljz

Marija Gavrilović 

Comments