Osećaj zaglavljenosti na mestu beznađa čini život zaista teškim, čak nepodnošljivim. Beznađe je uverenje da stvari neće biti bolje, ili da ne možete uspeti – i kako onda nastavljati dalje, dan za danom, a da to nije puko preživljavanje?

Bez obzira koliko stvari loše izgledale, vi možete učiniti nešto da se osećate bolje i da sebi malo olakšate život.

Beznađe i kognitivne greške

Vaš um proizvodi užasne slike i negativne narative, uverava vas da ne možete uspeti, ili da nema šanse da se stvari poprave, ali, uzmite u obzir da vaš mozak možda greši. Samo zato što nešto mislite, ne znači da je to istina. Vaše misli mogu biti iskrivljene, lažne, ili potpuno pogrešne.

Osećanje beznađa podstiče beznadežne misli i lako je upasti u zatvoren krug, u kome nemate nikakvu perspektivu i ne možete videti kako bi stvari mogle da budu bolje. Možda čak mislite i nešto poput „sve sam probala i ništa ne radi“, ali to je verovatno kognitivna greška. Ako ste probali nekoliko stvari, ili čak nekoliko desetina, ne znači da ste probali sve. Pokušajte da budete otvoreni za ideju da vaš način razmišljanja nije ispravan – distancirajte se od svog uma i posmatrajte kritički ono što vam govori, ili barem ne uzimajte svoje misli zdravo za gotovo. One su materijal za preispitivanje i ukazuju vam na izvor iz kog dolaze – a to mračno mesto u sebi treba da rasvetlite.

Pronađite protivargumente

Kada osećate beznađe, verovatno stalno razmišljate o razlozima zašto nešto ne možete da uradite i ostvarite i zašto nikada neće biti bolje. Zato odvojte malo vremena da pronađete protivargumente. Koji su dokazi da bi stvari mogle funkcionisati bolje nego što očekujete? Ili, šta treba da se desi da bi stvari postale bolje? Ili, šta je vama potrebno da biste se bolje osećali? Razmišljanje o potencijalnim pozitivnim stvarima može vam otvoriti više mogućnosti. I dok postoji šansa da stvari ne ispadnu sjajne, postoji i šansa da ne ostanu tako loše, kao što vi mislite da će biti. Pronalaženje argumenata na pozitivnoj strani, može otvoriti vaš mozak za ideju da stvari nisu tako sumorne, kao što vam se čini i da beznađe nije jedino što postoji u vama.

Pročitajte i ovo: Evo zašto ste hrabri – iako se tako ne osećate

Šta vam daje beznađe

To je uznemirujuće i nelogično pitanje – ne daje vam ništa, ne želite da se osećate tako. Međutim, ljudska psiha ne funkcioniše tako – svaki problem i svako stanje nose neku dobit, koja se u psihologiji naziva „sekundarna dobit“. Razmislite šta je ono što vam beznađe daje, kakvu vam dobit donosi – možda vas beznađe štiti od razočaranja. Ako ne očekujete da će se nešto dobro dogoditi, ne morate da brinete ni da ćete biti razočarani ako stvari krenu loše. Beznađe vam takođe može osigurati da se ne osećate loše što ne preduzimate nikakvu akciju i puštate da se stvari dešavaju, iako biste mogli nešto da učinite. Na primer, ako verujete da nema nade da otplatite dug, onda nećete ni pokušati da povećate prihod, pronađete bolje plaćen ili dodatni posao, ili da upravljate svojim troškovima – i tada vas beznađe štiti od napora da nešto preduzmete. U tom smislu, možete otkriti da beznađe služi kao štit od stvaranja ili prihvatanja promena.

Šta bi mogla da vam donese nada

Kada shvatite šta vam daje beznađe, možete se zapitati šta biste mogli da dobijete razvijanjem nade. Kako bi se vaš život promenio? Šta biste radili drugačije kada biste se nečemu nadali? U skladu sa tim, mogli biste da usmerite svoje ponašanje i akcije. Ako biste, na primer, shvatili da bi vam osećanje nade donelo više motivacije da izlazite i upoznajete nove ljude, ili da biste se prijavili za novi posao, bilo bi vam lakše da to zaista i uradite, da počnete češće da izlazite, ili da aktivno tražite novi posao. Čak i ako se osećanje nade nije pojavilo dok ste razmišljali o tome šta bi vam donelo, akcije koje preduzmete, mogu biti uspešne. Ponekad morate prvo da promenite ponašanje, a osećanja će uslediti. Ako se ponašate kao da imate čemu da se nadate, beznađe se može povući.

Uvek postoji nešto što možete učiniti da rešite problem ili da promenite svoja osećanja u vezi sa problemom. Razmišljajte o potencijalnim rešenjima i imajte ih na umu, čak i ako vam se ne čine kao dobre ideje. Samo pokušajte da smislite što više strategija za rešavanje problema. Kada ne možete da utičete na rešavanje problema, razmislite o tome kako da proširite perspektivu ili promenite osećanja u vezi sa problemom. Suočavanje sa bolešću i gubitkom su takve situacije, u kojima biste se možda bolje osećali kada biste više vremena provodili sa bliskim ljudima, ili se uključili u pomoć i podršku onima koji prolaze kroz slična iskustva. Dakle, čak i kad je beznađe sasvim na mestu, uvek postoji nešto što možete učiniti da se osećate malo bolje, ili da drugačije razmišljate o onome što se događa.

Pročitajte i ovo: Šta možete da uradite kada se osećate bespomoćno

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments