Osećanje stida mnoge ljude prati celog života i to je patnja o kojoj se retko govori, a koja može biti iscrpljujuća, jer oduzima samopouzdanje i podriva životnu radost.

Osećanje stida je prirodno, kada uradite nešto glupo ili se osećate poniženo imate i fizičku i emocionalnu reakciju – crvenite, znojite se, srce ubrazano kuca… Ali ovo stanje se obično lako prevazilazi za kratko vreme. Hronični stid, međutim, ostaje stalno prisutan i izaziva nesigurnost u mnogim situacijama, na dnevnom nivou.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Osećanje stida se razlikuje od krivice

Kada se osećate krivim, to je zato što ste uradili nešto što smatrate lošim i negativnim. Kad se stidite, imate osećaj da ste vi sami loši, osećate se loše zbog sebe.

Osećaj krivice vam pomaže da se potrudite da više ne ponovite grešku i da se bolje ponašate, dok osećanje stida čini da se osećate neadekvatno i poniženo. Sa stidom dolazi dubok bol, koji može prouzrokovati da se osećate odvojeno od sebe i od drugih.

Kada patite od hroničnog stida, to je praćeno uverenjima da niste dostojni ljubavi, da ste neuspešni, da ste užasna osoba koju niko ne voli, da nikada nećete biti srećni i da nešto nije u redu sa vama.

Suzavisnost i osećanje stida

Ako se borite sa emocionalnom zavisnošću u odnosima, osećanje stida je obično stalno prisutno i uvek iznova dovodi do brojnih problema u odnosima sa sobom i drugom osobom. Možete se osećati nedostojno, kao da ne zaslužujete ljubav (bez obzira koliko se neko trudi da vam pokaže da ste voljeni i prihvaćeni), neuspešno, inferiorno, otupelo i možete razviti mentalitet žrtve.

Ova negativna osećanja se mogu tolerisati neko vreme, ali će se postepeno pogoršavati i ometaće odnose, donoseći zavisnoj osobi sve veću nesamostalnost, u očajničkom pokušaju da ispuni bolnu prazninu.

Pročitajte i ovo: Zašto ste nepoverljivi i kako da prevaziđete svoje nepoverenje

Stid i briga za druge

Neko ko često oseća stid, može pokušati da se pobrine za druge, da pokuša da ispuni njihove potrebe, kako bi otupeo povezani bol – on radi ono što mu se čini da može da kontroliše, pribavljajući sebi osećanje važnosti, koje dolazi umesto stvarnog samopouzdanja. Ovakvo ponašanja često sabotira intimne odnose, jer ima suprotan efekat od željenog, odgurujući partnera, umesto da izazove ljubav i odobravanje. Ne uspevajući u svojoj misiji i razvijajući mentalitet žrtve, možete se udaljiti od lične odgovornosti toliko da stalno krivite druge za svoje probleme.

Iako se mnogi problemi mogu pojaviti zbog nesposobnosti da osoba bude asertivna i da se zauzme za sebe, mnogi dolaze iz straha od uspeha ili neuspeha. Na primer, ako osoba prožeta stidom ima strah od neuspeha u karijeri, možda jednostavno neće ni pokušati da ostvari pojedina dostignuća.

Isto tako, neko ko se oseća emocionalno odbačeno i prati ga osećanje stida, možda se nikada ne usudi da nekome priđe i pokuša da inicira komunikaciju i uspostvaljanje odnosa. On jednostavno ne veruje da bi iko ikada želeo da se viđa sa njim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Odakle dolazi stid

Teorije o tome odakle osećanje stida potiče variraju, ali preovlađuje uverenje da se stid formira u ranom detinjstvu u disfunkcionalnoj porodičnoj atmosferi. Može nastati usled nesigurne vezanosti za roditelja, verbalnog ili drugog oblika zlostavljanja, ili zbog zanemarivanja. Teoretičari koji ovo predlažu, veruju da je potrebna stručna pomoć, kako bi se došlo do korena problema i kroz terapiju započeo proces lečenja.

Osećanje stida je moguće izlečiti

Prvi korak ka izlečenju jeste prihvatanje da patite od hroničnog osećanja stida. Možda nećete moći da odredite uzrok, ali to je u redu. Ili – možda ipak tačno znate zašto se tako osećate. U svakom slučaju identifikacija stida je dobar korak ka tome da se sa tim osećanjem nosite i da uđete u proces izlečenja. Možete se poveriti nekome u koga imate poverenja – sam čin verbalizovanja onoga kako se osećate (pričanja o svom osećanju stida), pomaže da stid izgubi svoju moć. Pronađite empatičnog savetnika ili grupu za podršku, kako biste podelili svoju priču i započeli put ka izlečenju. Naučićete da vidite sebe u pozitivnom svetlu, da uvidite i prihvatite svoje vrednosti, da shvatite da ste lepi, dostojni ljubavi, zanimljivi, uspešni i da ste dovoljno dobri takvi kakvi ste.

Potrebno je vreme i trud da biste ispod slojeva stida i iskrivljenih uverenja dospeli do svoje vrednosti i svog autentičnog bića, ali postoji mnogo dobrih načina i resursa da to uradite.

Pročitajte i ovo: Kako da pomognete sebi kada se osećate beznadežno

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments