Koji je vaš srećan dragi kamen prema mesecu rođenja? Od astroloških znakova do cveća, mesec vašeg rođenja vam “dodeljuje” određene karakteristike. Takođe, svaki mesec u godini ima svoj kamen koji se vezuje za to razdoblje i osobama rođenim u tom periodu donosi prosperitet i sreću. Pojedini meseci čak imaju više od jednog kamena.

Istoričar iz prvog veka, Josif Flavije, verovao je da postoji veza između dvanaest vrsta kamenja i dvanaest meseci u godini, kao i dvanaest znakova zodijaka. Običaj dodeljivanja i nošenja jednog kamena na rođenju, u zavisnosti od meseca kada smo došli na svet, star je nekoliko vekova.

Istočne kulture su takođe drago kamenje povezivale sa rođenjem, mada umesto da povezuju dragulj sa mesecom rođenja, mislili su da svaki pripada jednom nebeskom telu. Tako su astrologiju koristi da bi odredili drago kamenje koje je najbliskije povezano sa određenom individuom i koje je korisno za njega.

Koji ste dragi kamen prema mesecu rođenja:

Januar

Kamen za osobe rođene u januaru je granat. Najpoznatiji je prema svom crvenom tonu, ali dolazi u mnogim bojama, kao što su zelena, ljubičasta i žuta. Za nošenje granata se kaže da donosi dobro zdravlje, bogatstvo i sreću.

Februar

Ametist je kamen za sve kojima je mesec rođenja februar. Potiče od ljubičaste sorte kvarca i može se naći u mnogim oblicima i veličinama. Smatra se simbolom ličnog osnaživanja i unutrašnje snage.

Mart

Postoje dva kamena rođenja za mart: akvamarin i krvavi kamen. Akvamarin se kreće od bledoplave do svetlozelene boje, slično okeanu (otuda i njegovo ime). Simbolizuje “čistotu duha i duše”. Krvavi kamen je često tamnozelene boje sa mrljama crvenog hematita. Za ovaj kamen se kaže da donosi snagu i zdravlje onima koji ga nose.

April

Dijamanti su najbolji prijatelji osoba koje su rođene u aprilu. Većina dijamanata je bez boje, ali postoje i oni u boji, kao što je čuveni dijamant Hope.

Maj

Smaragd je kamen rođenja za maj. Dolazi u nizu živopisnih zelenih do zeleno-plavih nijansi. Ako nosite smaragd, veruje se da vas čini inteligentnijim i brzim.

Jun

Osobe rođene u junu imaju mnogo opcija za izbor jer ovaj mesec ima tri kamena: biser, aleksandrit i mesečev kamen. Biseri su često beli ili krem, ali mogu biti u drugim bojama. Prirodne bisere proizvode mekušci – ove životinje formiraju dragulj kao prirodnu odbranu od iritacija, poput parazita ili zrna peska, od ulaska u njihovu školjku. Biseri su povezani sa čistoćom, poniznošću i nevinošću. Aleksandrit potiče od retkih minerala koji menjaju boju u zavisnosti od osvetljenja. Često predstavlja sreću i prosperitet. Mesečev kamen je poznat po svojoj adularescenciji, odnosno, optičkom fenomenu koji dragom kamenu daje poseban sjaj. Najfinije mesečevo kamenje je bezbojno ili belo, sa plavim sjajem. Mesečev kamen simbolizuje ljubav, strast i plodnost.

Jul

Rubin je kamen osoba rođenih u julu. Ovaj dragulj je dobio ime po latinskoj reči “ruber”, što znači crvena. Rubini se često povezuju sa mudrošću, bogatstvom i uspehom u ljubavi.

Avgust

Peridot, spinel i sardoniks je kamenje za avgust. Peridot je žuto-zeleni dragi kamen. U prošlosti se mešao sa drugim draguljima, kao što su topaz i smaragd. Ovaj kamen se često povezuje sa prosperitetom i srećom. Spinel dolazi u širokom spektru boja, uključujući crvenu, roze, narandžastu, ljubičastu, plavu i zelenu. Kao rezultat toga, simbolika ovog dragog kamena zavisi od njegove boje. Sardoniks je kombinacija minerala sarda i oniksa, koji zajedno formiraju crvenkasto-braon ili narandžasti kamen sa trakama bele ili crne boje. Ovaj kamen je povezan sa hrabrošću i srećom.

Septembar

Safir je kamen rođenih u septembru. Ovaj dragulj dolazi u mnogo različitih boja, ali je opšte poznat po svojoj plavoj varijanti. Obično se povezuje sa romantikom i veruje se da simbolizuje vernost i dušu.

Oktobar

Oktobar ima dva kamena: opal i turmalin. Opal je dobro poznat po svojoj “igri boja” ili sposobnosti da ih menja. Opai često ima kaleidoskop boja na svojoj površini. Simbolizuje čistotu, nadu i istinu. Turmalin ima mnogo različitih varijanti, uključujući ružičastu, crvenu, zelenu, plavu i ljubičastu. Predstavlja mudrost, uvid i kreativnost.

Novembar

Topaz i citrin su dva kamena novembra. Topaz dolazi u nizu nijansi, uključujući plavu, žutu, narandžastu, ružičastu, ljubičastu, crvenu i braon. Poznat je po svojoj žuto-plavoj sorti. Veruje se da simbolizuje ljubav, bogatstvo i zdravlje. Citrin je vrsta providnog žutog do braonkasto-narandžastog kvarca. Smatra se “kamenom uspeha” i povezuje se sa prosperitetom.

Decembar

Decembar ima dva kamena: tanzanit i cirkon. Tanzanit je otkriven u 20. veku. Ovaj dragi kamen može biti plavi i ljubičasti, a njegova plava sorta se smatra najvrednijim. Simbolizuje intuiciju i čistotu. Cirkon je raznovrsniji od dva decembarska kamena rođenja jer dolazi u širem spektru boja, uključujući crvenu, narandžastu, žutu, braon, zelenu i plavu. Na njega se gleda kao na zaštitni kamen i kaže se da donosi mudrost, uspeh, čast i bogatstvo.

Pročitajte i ovo: Otkrijte koji ste cvet po mesecu rođenja

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković

Comments