Emocionalna neispunjenost je stanje u kome se osećate usamljeno; možete na mnogo načina ostati povezani, razviti osećanja i postići određeni nivo zajedništva, a da sve vreme osećate kao da vam nešto nedostaje. Veza se odvija sasvim dobro i svi bi rekli da ste odličan par, dopunjavate se, dobro funkcionišete zajedno, imate aktivan život sa mnogo zajedničkih sadržaja i druženja. Ali praznina postoji i ne možete tačno da definišete šta je to što vam fali, šta je ta neispunjenost – osim ako to nije sama ljubav. Međutim, vi volite partnera, poštujete ga, imate dobro mišljenje o njemu. Samo… A to „samo“ iz dana u dan postaje sve veće, kao crna rupa, koja se lagano širi i guta vas.

Na kraju, više ne možete da izdržite, iako ne postoji ništa loše i negativno što vas ugrožava i što trpite. Samo nema onog nečeg vitalnog, onog osećanja ispunjenosti i duboke povezanosti, koja je organska i ne postiže se negovanjem i izgradnjom veze, već spada u bazu. Naravno, ta organska veza nije garancija da će izgradnja svega ostalog uspeti i da će veza opstati i napredovati, ali je neophodna da biste osećali da je neko vaš i da nekome pripadate. Emocionalna praznina odjekuje u vama, kao eho koji vam potvrđuje da ste sami i nema ko da vas čuje.

Kako da identifikujete neispunjenost

Ne možete da razgovarate o tome što vas muči

Komunikacija je ključna u svakom zdravom odnosu i svako povremeno doživljava zastoj, nastupa iz slepih uglova, sukobljava se i nailazi na nerazumevanje. Razlika je u tome kako se kao par suočavate sa takvim izazovima i koliko ste u stanju da razgovarate na konstruktivan način i da zajedno rešavate probleme. Ali vi ne znate u čemu je, zapravo, problem i ne možete da kažete partneru da ste nemirni, nezadovoljni, neispunjeni, jer osećate da on ne može da vam pomogne da to rešite, a možda ni da vas razume, jer ni sami sebe ne razumete. Ako prijavite neispunjenost, sve će biti dovedeno u pitanje – zašto ste uopšte sa njim, ako niste srećni? To i sami sebe stalno pitate i nalazite mnoge odgovore, koji se svi u suštini svode na „nije vam loše“, što u suštini znači da vam nije ni dobro.

Osećate neispunjenost jer ne dobijate koliko dajete

Možete biti i veoma angažovani i posvećeni u vezi i imati duboka osećanja, a neispunjenost je i dalje prisutna i ta praznina vas stalno guta. Deluje kao da je partner sasvim zadovoljan – a i zašto ne bi bio, kad dajete sve od sebe – dok ste vi nezadovoljni, jer ne dobijate dovoljno. Njegova osećanja možda nisu duboka ili intenzivna kao vaša, a kada pokušate da tražite više emocionalnog angažovanja od partnera, kada ga pitate da li mu je stalo, koliko mu značite i da li vas voli, najbolji odgovor koji možete dobiti je u stilu „ne bih bio sa tobom da nije tako“. To je možda istina i sasvim dovoljno za njega, ali za vas nije. Ne mogu vas ispuniti samo vaša sopstvena osećanja (ne na duge staze) i to je ono što vas boli i zbog čega ste usamljeni u vezi.

Pročitajte i ovo: Suptilni znaci problema u vezi, koji vam mogu promaći

Snižavate svoje standarde i potrebe

Prilagođavanje je normalno i neophodno u svakoj vezi, ali kada to znači da pristajete na manje od onog što vam je potrebno, ne možete se osećati ispunjeno i biti zadovoljni. Ovakav „kompromis“ pre ili kasnije dovodi do ogorčenja, pa čak i do preziranja partnera. To nije pošteno – ni prema vama, ni prema partneru. I on zaslužuje nekog kome je dovoljan i čije potrebe je u stanju da ispuni. Možda i sam oseća neispunjenost i frustraciju, ili ljutnju jer nije dorastao i stalno ima osećaj da ga tolerišete i da ne učestvujete svim srcem u vezi.

Osećate neispunjenost čak i u najboljim momentima

Imate svoje dobre i najbolje trenutke i periode – ali čak i tada niste potpuno zadovoljni. Možda osećate da je to najviše dokle možete da „dobacite“ kao par, a vama to nije dovoljno. Možda osećate da vas partner ne razume, možda izostaju duboki razgovori, intelektualna ili duhovna razmena, ili drugi bitan sastojak koji čini bliskost. Fizička intimnost nije dovoljna da premosti tu prazninu i stalno osećate emocionalnu distancu – i znate da to nije „to“. Koliko god se trudili, neispunjenost je snažnija i prisutnija od povezanosti i zadovoljstva.

Pokušavate da ispunite svoje potrebe van veze

Jedna osoba ne može biti sve za vas i ne može ispuniti sve vaše potrebe. Normalno je i zdravo negovati prijateljstva koja vam pružaju drugu vrstu ljubavi i podrške i imati sadržaje i aktivnosti koje ne uključuju partnera (i ne zanimaju ga). Ali ako u tome prekoračujete granice, a to nije samo flert ili neverstvo, već i poveravanje drugima, ogovaranje partnera i traženje razumevanja i podrške – to samo još više narušava zajedništvo i povećava neispunjenost.

Stalno razmišljate o prekidu

Neispunjenost dovodi do razmišljanja o tome kako bi vam bilo bez partnera – i kad počnete da odmeravate da li biste se bolje osećali sami nego u vezi, to je znak da ste spremni da prekinete. I to je jedino pošteno – ne želite da uskraćujete ni sebi ni partneru mogućnost da nađete nekog sa kim ćete ostvariti najdublju bliskost i osećati se povezano i emocionalno ispunjeno.

Pročitajte i ovo: Šta su „žute zastavice“ u vezi?

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments