Znaci problema u vezi javljaju se mnogo pre nego što se problemi pokažu u svojoj punoj veličini, koju ne možete zanemariti. I ti znaci su često suptilni, primetite ih na trenutak, a onda pomislite da vam se učinilo, ili da preterujete, ili se povuku i vi pomislite da je sve u redu. A onda, raspad veze i raskid dođu „odjednom“ i zgrome vas! Niste to očekivali, niste primetili da se nešto dešava, zatečeni ste, zbunjeni i očajni. Da li ste mogli nešto učiniti da ne dođe do propasti? Mogli ste, govori onaj tihi glasić u vama, koji je odavno pokušavao da vam ukaže na to da su se pojavili znaci problema u vezi, koji nisu bili veliki, ni naročito alarmantni, ali su se vremenom nagomilali i narušili vam odnos.

To je scenario koji ste možda već doživeli, ali ne morate ponovo. Možete obratiti pažnju i uočiti suptilne znake i pozabaviti se njima, pre nego što postanu brutalni. Znaci problema u vezi su tu, nisu očigledni, ali možete ih primetiti i očitati da biste sprečili raspad veze – ili da biste vezu okončali, ako je to ono što je najbolje za vas.

Najčešći znaci problema u vezi, koje je lako propustiti

Partner manje deli sa vama

Udaljavanje je ono što može da vam se prikrade, a da ga ne primetite, sve dok ne postanete potpuno otuđeni. Na početku veze, sve delite jedno sa drugim – vaše nade, snove, strahove, neuspehe, tajne – i srećni ste što možete da budete ranjivi i da se osećate sigurno. Dugi, iskreni razgovori su vas zbližili i postalo vam je ugodno. Prvi znaci problema u vezi pojavljuju se sa smanjivanjem deljenja i poveravanja – u početku mislite da je to normalno, već ste dovoljno bliski i možda više i nema toliko toga o čemu biste pričali po celu noć, ali to je ono što je nezgodno sa suptilnim znacima – lako ih je prevideti ili pomisliti da su bezazleni. Ali, udaljavanje se baš tako i dešava – niko ne izjavljuje „želim manje bliskosti“, već se polako i postepeno povlači i udaljava. Primetite ako partner postaje sve površniji u onome što deli sa vama, ali budite oprezni i objektivni – ne može svaki razgovor biti emotivan i dubok, ponekad samo treba da se dogovorite šta ćete spremati za večeru. Ali ako se svi vaši razgovori u poslednje vreme vrte samo oko praktičnih i trivijalnih stvari, bez ikakvih značajnih diskusija (o budućnosti ili samoj vezi), to može značiti da se jedno od vas povlači (ili oboje).

Znaci problema u vezi – iznošenje „prljavog veša“

Vrlo često partnera vidimo kao produžetak svog identiteta – njegove uspehe doživljavamo kao svoje, njegovi zastoji nas frustriraju i sve što se loše odražava na njega, doživljavamo lično.

Kad neko počne da se žali drugima na svog partnera, ili da govori negativno o svom odnosu, to sugeriše taj „produžetak identiteta“ – jer, ne bismo „olajavali“ partnera kad bi nas to povređivalo ili činilo da izgledamo loše. Međutim, spremnost da se iznose negativni aspekti odnosa ili žalbe na partnerov karakter i ponašanje, važni su znaci problema u vezi, koji ukazuju na žeju za stvaranjem psihološke distance. Ako je nekome teško da bude deo para i oseća se apsorbovano identitetom koji mu se ne sviđa, to je suprotno od bliskosti i može ukazivati na početak kraja.

Pročitajte i ovo: Kako da bez drame razgovarate sa partnerom o problemima

Kad „mi“ postane „ja“

Srećni parovi neguju snažnu međuzavisnost i imaju tendenciju da koriste zamenice u množini, koje sugerišu da oni nastupaju kao tandem. „Mi“, „nas“, „naše“ koje koristite čak i ako partner nije prisutan, znači da o sebi razmišljate kao o delu para. Kada „ja“ („moje“, „meni“) počne da se pojavljuje češće nego „mi“ (ili ga u potpunosti zameni), shvatite to kao signal individualnosti koja (više) ne želi da bude toliko povezana i međuzavisna. To nije nužno znak propasti veze, ali može biti znak velike promene i lične transformacije, kojoj odnos treba da se prilagodi.

Znaci problema u vezi – ulaganje izostaje

U početku, svaka je veza uzbudljiva i zabavna, ali u nekom trenutku banalnost svakodnevice preovlada i stvari počnu da usporavaju. Morate ići na posao, plaćati račune i biti odrasla osoba sa obavezama i taj deo stabilnosti i mira je deo evolucije vašeg odnosa. Ali udobnost i sigurnost su jedno, a samozadovoljstvo i lenjost drugo. Biti ravnodušan prema tome što su stvari postale „dosadne“ može biti znak da veza više nije prioritet i da je besmisleno ulagati bilo kakav napor, makar on vodio i do zajedničke zabave. Ali, dobre veze zahtevaju stalno ulaganje i negovanje i to nikada ne prestaje. Kada svoju vezu uzimate zdravo za gotovo, ne obraćate pražnju i ne trudite se da jedno drugo usrećite, lako možete postati apatični i lenji, a to dovodi do udaljavanja i nezadovoljstva.

Osećanja prema prijateljima

Suptilni znaci problema u vezi, mogu doći kroz odnos prema međusobnim prijateljima. Koliko vam se sviđaju prijatelji vašeg partnera i njemu vaši? Istraživanja pokazuju da je par na pravom putu sve dok simpatiše i uvažava prijatelje onog drugog. Ali, ako ima mnogo negativnosti, to nije dobro za vaš odnos. U ranoj fazi braka, muževljeva osećanja prema ženinim prijateljima su važnija (i češće predviđaju razvod) od toga šta žena oseća prema njegovim prijateljima. Isto istraživanje pokazalo je da muškarci najčešće ne vole prijateljice svojih partnerki, jer smatraju da one imaju suviše veliki uticaj i da se mešaju u njihov odnos. U slučajevima gde su muževi bili uvereni da se prijatelji njihovih žena mešaju, razvod se češće dešavao.

Znaci problema u vezi – uhođenje

Partner odlazi u drugu sobu, a njegov telefon ostaje na vidnom mestu – čujete da stižu poruke i obaveštenja i šta radite? Ako koristite priliku da zavirite u telefon, u tome nema ničeg suptilnog i jasno je da postoji nepoverenje (sumnja, ljubomora), iako ono nije veliko i izraženo. Jedno istraživanje je utvrdilo da oko 60 odsto osoba proverava telefon svog partnera, smatrajući da je to sasvim bezazleno. Ali, „njuškanje“ se ne može normalizovati samo zato što većina ljudi to radi. Bilo koji nivo nepoverenja, sumnje i ljubomore loš je znak, koji govori o ličnoj emocionalnoj nestabilnosti koja, na kraju krajeva, može dovesti do problema u bilo kom odnosu i do nesposobnosti da se ostvare zdravi odnosi, puni poverenja i poštovanja.

Poziv na razgovor koji vas plaši

Zamislite da vam partner pošalje poruku: treba da razgovaramo. Kako biste se osećali? Da li biste pretrnuli od straha? Ili biste pomislili da je verovatno nešto važno, ali možda pozitivno. Ako vas najavljeni razgovor plaši, niste sami u tome. Zapravo, niko ne voli najavljeni razgovor i svi pomišljamo da će verovatno biti neprijatno – što nije razlog da razgovor izbegavamo i odlažemo. Za one u zdravim vezama, razgovori tipa šta smo, gde smo i kuda idemo nisu neprijatni i služe da se podele želje, potrebe, očekivanja, ambicije, da se usklade planovi i naprave kompromisi. Ali ako znaci problema u vezi već postoje (suptilni ili otvoreni), najavljivanje razgovora može izazvati frustraciju, strah, ogorčenost. Ako se tako osećate, utoliko je veća potreba da ubrzo obavite važne i neprijante razgovore.

Šta da radite kad se pojave suptilni znaci problema u vezi

Suptilni znaci problema u vezi mogu vam dati uvid u ono o čemu vaš partner razmišlja i kako se oseća – ali možda nedostaju drugi signali i informacije, da biste ih pravilno protumačili. Umesto da glumite detektiva, ili dramite, uvereni da će vam veza propasti, zatražite pomoć u tumačenju – od partnera. Recite šta ste primetili i zašto vas to brine, ako želite da vodite konkretan razgovor. Ako želite da „ispitate teren“, možete reći nešto uopšteno, o tome kako se osećate malo nepovezano u poslednje vreme i možete pitati partnera da li i on to oseća i pozvati ga da se malo više i kvalitetnije družite.

Znaci upozorenja ne predstavljaju signalizaciju na putu propasti – upravo su tu da vas upozore, kako biste mogli nešto da preduzmete na vreme, da posvetite više pažnje partnerovim i svojim potrebama u odnosu, pre nego što stvari izmaknu kontroli i ugroze budućnost vaše veze.

Pročitajte i ovo: Najčešći problemi u vezi – koji su do vas, a ne do partnera

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments