Kada se susretnemo sa agresivnim julskim i avgustovskim temperaturama, potrebni su nam kvalitetni letnji materijali u kojima će nam biti prijatno. Određene tkanine se nikako ne preporučuju tokom leta, dok su druge pogodne za nošenje tokom neprijatnih vrućina ukoliko želite da izbegnete prekomerno znojenje.

Bez obzira da li sebe smatrate osobom koja se lako znoji ili ne, u nekom trenutku ove sezone ćete sigurno imati fijasko izazvan visokom temperaturom.

Možda ste neko kome ujutru treba samo manja doza dezodoransa, ali bez obzira na to – vruće klime će vrlo izvesno pokvariti vaše odluke o izboru garderobe. Vaš omiljeni crop top od poliestera definitivno nije najbolji izbor na temperaturi preko 30 stepeni.

Vruće vreme može biti pogodno zbog svima potrebnog vitamina D, ali je podjednako opasno zbog rizika od sunčanice i dehidratacije. Iako ćete rizik od dehidratacije umanjiti redovnim ispijanjem vode, postoje dodatni načini kako da se zaštitite od toplotnog udara. Verujemo da leto polako testira i vaše strpljenje, a jedan od načina da se zaštitite od šoka izazvanog visokom temperaturom je nošenje kvalitetnih tkanina koje neće izazivati dodatno znojenje.

Materijali koji su pogodni za nošenje tokom vrelih dana

Pamuk

Postoji razlog zašto se vaš letnji garderober sastoji od toliko pamučnih haljina, laganih košulja i širokih suknji. Pamuk je prirodno vlakno koje omogućava vazduhu da cirkuliše i slobodno se kreće kroz tkaninu, obezbeđujući protok vazduha koji isušuje vlažne delove tela. Kvalitetan lagani pamuk takođe upija vlagu, omogućujući koži da diše i vama da se brzo ohladite, a takođe dolazi u različitim stilovima i bojama.

Ipak, budite oprezni jer se pamuk lako gužva. Dakle, kada je u pitanju pakovanje za odmor, mešavina pamuka i poliestera može biti vaša najpraktičnija opcija.

Takođe je vredno napomenuti da, pošto pamuk upija vlagu, može postati težak i mokar i pokazati mrlje od znoja. Kao rezultat toga, najbolje je da se odlučite za svetle, a ne tamne boje kako biste izbegli neželjene tragove.

Urednica digitalne mode ELLE UK, Daisy Murray, naglasila je da pamučne haljine stvaraju prijatniji osećaj, dok sjajna majica od organskog pamuka može biti savršena u bilo kojoj prilici – od teksas suknje na branču do pantalona širokih nogavica u kancelariji.

Lan

Lan je lagana tkanina i prirodno vlakno koje omogućava toploti da pobegne iz tela, upija vlagu i brzo se suši. Takođe je prilično savitljiv, tako da se ne lepi za telo. Međutim, može se prilično lako naborati, pa potražite mešavine platna. Što više perete i nosite lan, to tkanina postaje mekša, stvarajući značajno laskavije i nežnije nabore prilikom nošenja, pa je najbolje da lan nosite još jednom, i još jednom, pa ponovo za najbolje rezultate.

Ako putujete bez aparata na paru ili pegle, okačite svoje platnene torbe i odeću u kupatilu kako biste obezbedili nežnu paru.

Svila

Ništa nije bolje nego nositi svilenu haljinu u vrelom letnjem danu. Svila je prirodno proteinsko vlakno koje proizvode svilene bube. Poznata po svom sjaju, snazi i izdržljivosti, ima dugu istoriju trgovine širom sveta. Svila dobro upija vlagu i stvara hladan i prozračan osećaj umesto da se lepi za vaše telo poput sintetičkih materijala. Jedini nedostatak ovog materijala je to što je prilično delikatna tkanina koja zahteva posebnu rutinu održavanja.

Konoplja

Konoplja je veoma slična lanu, ali se često kombinuje sa pamukom kako bi se stvorila udobna mešana tkanina. Baš kao i lan, konoplja je hladna na dodir, jer ima sposobnost da diše i zadržava tečnosti bez osećaja vlage. Konoplja se proizvodi od vlakana iz stabljika biljke kanabis i pruža svu toplinu i mekoću prirodnog tekstila, ali sa izdržljivošću koja se retko može naći u drugim materijalima.

Materijali koje treba izbegavati po vrućini

Sintetički materijali

Kao opšte pravilo, preporučujemo vam da se držite podalje od sintetičkih tkanina poput poliestera, akrila i najlona u toplim i vlažnim vremenskim uslovima jer ovi materijali imaju tendenciju da zarobe mirise i bakterije. Odeća napravljena od sintetičkih materijala ne može da diše, zadržava toplotu i čini da vam bude toplo. Takođe će emitovati neprijatan miris znoja nakon samo jednog nošenja. Trudite se da izbegavate ove materijale po toplom i vlažnom vremenu.

Da li je u poliesteru moguće disati na vrućini? Odgovor je ne. Osim toga što je materijal koji nije ekološki, poliester je napravljen od plastičnih vlakana, upija vlagu i brzo se suši, a ima i tendenciju da zadržava loše mirise. Prozračnost varira od toga da li je tkanina pletena ili tkana, ali generalno, poliester treba izbegavati po vrućem vremenu.

Pročitajte i ovo: 7 osvežavajućih pića koja će vas rashladiti tokom vrelih dana

Naslovna fotografija: pinterest.com/thatgirlarlene

Milica Nešić

Comments