Blizanci su dvolični, Škorpije mračne, Strelci su preljubnici, Vage neodlučne, Rakovi emotivno nestabilni – uz svaki horoskopski znak idu „odgovarajuće“ osobine, prema kojima ih generalno identifikujemo. Kad naiđemo na odstupanja od klišea, kažemo: ah, pa to zavisi od rasporeda planeta u natalnom horoskopu i nastavimo da podržavamo astrološki mit. Ali, dublje analize su moguće i bez proučavanja pojedinačnog natalnog horoskopa i neke stvari su zaista karakteristične, kako za sve grupe znakova, vatrene, zemljane, vodene i vazdušne, tako i za svaki znak ponaosob.

Astrološki mit i istina o svakom zodijačkom znaku

Ovan

Astrološki mit je da su Ovnovi stalno ljuti, jer zbog svoje vatrene prirode lako planu. Međutim, Ovnovi su radosni i razigrani, a ako se naljute, to ih brzo prođe.

Ekspolozivan temeprament Ovna je pod uticajem vladajućeg Marsa, crvene planete čija se agresivna energija manifestuje kroz borbu i seks. Sve u vezi sa Ovnovima je bombastično – njihova radost je ekstatična, njihov entuzijazam pokreće planine, a njihov bes je uraganski. Međutim, svi poznajemo ekstremna, snažna i preplavljujuća osećanja i razlikujemo se samo u načinu na koji upravljamo njima. Tako je Ovan kratkog daha kada su u pitanju velike emocije, brzo se stišava i vraća u pozitivnu normalu.

Bik

Bikovi su lenštine horoskopa. Ali ova „optužba“ bi mogla da se primeni na najveći broj pripadnika svih horoskopskih znakova. Čak i kad smo vredni, svi smo lenji u određenoj oblasti i postoje stvari koje izbegavamo da radimo, prosto jer nas mrzi. Bikovi su, kao zemaljski znak (najstabilniji element) oprezni i daju sve od sebe da pomognu drugima. To što im treba izvesno vreme da se pokrenu, a kad se pokrenu oni ne jurcaju, nego se lagano kreću, ne znači da su apatični i lenji. Oni samo daju sebi vremena da sve osmotre i uoče potencijalne opasnosti, jer ne vole da rizikuju i vole da se odmore i popune svoje resurse, da bi opet mogli da deluju, temeljno i efikasno. Bik će se potruditi za prijatelje i voljene osobe i biće prvi dobrovoljac kad nešto treba da se uradi.

Blizanci

Dvostruki znak Blizanaca bije loš glas – oni su lažovi, šarmantni smutljivci, kojima ne možete verovati, jer će časkom promeniti mišljenje. Astrološki mit je da su Blizanci dvolični, a istina je da oni vide obe strane argumenta.

Simbol blizanaca ilustruje dvostruku ličnost Blizanaca – oni obično sede, oslonjeni leđima jedan o drugog. Ali i Vaga i Ribe su znaci sa dvostrukim simbolima, što zapravo ukazuje na senzibilitet promišljanja i zapažanja. Blizanci su u stanju da shvate i prihvate suprotne tačke gledišta i to nije dvoličnost, već razumevanje duelnosti sveta, jina i janga, dobra i zla…

Rak

Astrološki mit je da su Rakovi previše emotivni, ali istina je da su oni vrlo empatični, da su odlični slušaoci i da razumeju emocije, i svoje i tuđe. Njihov bogat emocionalni život čini ih nežnim i ponekad sentimentalnim, zbog čega su često žrtve snažnih osećanja – lako se zaljubljuju i gorko pate. Kao i drugi vodeni znaci, Rakovi žive i umiru od svojih osećanja. Osećaju stvari duboko i veoma su privrženi i empatični, a porodica i prijatelji su njihov svet. Oni vole sve da imaju u svojoj dnevnoj sobi – njihova emocionalna dubina stvara prostor drugima da bezbedno izraze svoje emocije.

Pročitajte i ovo: Svaki horoskopski znak ima srećan dan u nedelji – evo koji je vaš

Lav

Lavove bije glas da su egoisti – međutim, to je astrološki mit, a istina je da Lavovi vole imaju ljubav prema uspehu, koja se preliva i na sve oko njih. Kao vatreni znak, Lavovi odišu samopouzdanjem i vole da budu u centru pažnje, ali se to ponekad shvata kao arogancija i egocentričnost. Međutim, Lavovi su deca Sunca, svetla, vidljiva, veća od života. Spremni su da se okušaju u bilo čemu, istinski verujući da ne postoji ništa što je za njih nemoguće. Manje poznata činjenica o Lavovima je da se njihova ljubav prema uspehu proteže i na sve ostale – oni uključuju, motivišu i izvlače najbolje iz svih oko sebe, divni su mentori, agenti, advokati. Kada vide da neko koga su obučavali postiže uspeh, ponosni su kao i da su ga sami postigli.

Devica

Device su perfekcionisti, stereotipno je ubeđenje. Međutim, one su jednostavno metodične u načinu na koji pristupaju stvarima. Device vole prvo da razmisle, a zatim da deluju. Umesto da koriste svaku priliku, odvojiće malo vremena da razmotre da li ta prilika zaista služi njihovoj višoj svrsi, ili je to samo distrakcija. Device se mogu ponašati impulsivno, kada ih na to nagoni unutrašnji nemir, a vole i da se opuste na svaki način. Ali kada nešto treba da se uradi, onda žele da to urade kako treba, a to znači, planski, temeljno i redom.

Vaga

Čuvena neodlučnost Vage je astrološki mit koji ima isti koren kao i „dvoličnost“ Blizanaca. Vage duboko osećaju, zapažaju i razumeju dualnost života, u svim njegovim aspektima. One dobro slušaju i obraćaju pažnju i uvek žele da čuju i drugu stranu svake priče, svesne da je svaka subjektivna, ali i da nosi neku istinitu informaciju. Vage odbijaju da sude (mada je pravda njihov simbol) i ne žele da zauzmu ničiju stranu, jer svakoga razumeju i žele svakome da daju šansu. Kada deluju neodlučno, to je zato što im treba više vremena da neko pitanje razmotre sa svih strana i da žele da steknu što dublji uvid i što širu perspektivu.

Škorpija

Astrološki mit je da su Škorpije ljubomorne i to ide uz njihovu mračnu stranu, koja se takođe ističe kao obavezna karakteristika. Temeljnije posmatrano (na način Vaga i Blizanaca), njihova strastvena priroda (vladar Mars, kao i kod Ovnova) i intenzivan emocionalni život, često ih dovodi u situaciju da ih optužuju za posesivnost, ljubomoru i želju za kontrolom.

Istina je da su Škorpije nesebične – njihov vladar je Pluton, planeta smrti i ponovnog rađanja, zbog čega su sposobne za preporod i duboke uvide. Ovaj zbunjujući znak je lako pogrešno razumeti, ali njihova složenost je teža za njih, nego za druge oko njih, jer su veoma požrtvovane.

Strelac

Astrološki mit je da je Strelac nepouzdan i neveran, a istina je da je avanturističkog i istraživačkog duha. Kao vatreni znak, Strelci često traže avanturu, ali to dolazi sa negativnim konotacijama. Oni vole da lete i da sami sebe iznenađuju – da ne znaju šta je sledeće što ih čeka. Veoma su neskloni institucijama, dugim sastancima i besmislenim ritualima i to je za njih prirodno, jer traže stalnu stimulaciju. Vole da život bude šaren, bučan, nepredvidljiv, urnebesno zabavan, a ako ne možete da parirate njihovoj energiji, neće vas na to prisiljavati.

Jarac

Jarčevi su radoholičari, opsednuti poslom, preterano ozbiljni, uvreženo je mišljenje. Međutim, Jarčevi su vredni i dobro organizovani, ali isto toliko strasti ulažu u opuštanje i hobije.

Jarac je zemljani znak kojim vlada Saturn i često se povezuju sa vrednim, ambicionznim i odgovornim. Iako su ovo tehnički pozitivne osobine, Jarčeva težnja za uspehom može biti shvaćena kao hladnoća i tvrdokornost. Ali Jarčevi prosto ulažu sto posto truda u sve što rade, posvećeni su, praktični i vole da se opuste, čak i ako je stavka „opuštanje“ uneta u nedeljni raspored. Bilo da je misija zabava ili izazov, Jarac joj pristupa sa istim stavom „mogu ja to“.

Vodolija

„Vukove samotnjake“ horoskopa bije glas da su asocijalni iz čega bi se moglo pogrešno zaključiti da ne vole ljude. Međutim, Vodolije su veliki humanisti, pa iako bliskima mogu delovati distancirano, one zapravo duboko doživljavaju sve patnje čovečanstva. Nerazumevanje dolazi otud što Vodolije zbog svog idealizma i posvećenosti humanim, pravednim društvenim ciljevima, mogu zapostaviti svoje najbliže. Oni mogu da izgrade ljubavne i ispunjavajuće odnose sa drugima, pa čak i da napreduju u okviru grupe, ali ne mogu da podnesu nepravdu, a njihovo angažovanje da je isprave, može ih odvesti daleko (emocionalno, mentalno i fizički) od bliskih osoba u njihovom neposrednom okruženju.

Ribe

Astrološki mit je da su Ribe suviše naivne, a istina je da su optimistički sanjari, koji su u stanju da podignu i oplemene ljude oko sebe. Ribama se često zamera da su nesamostalne i naivne, ali biti sanjar nije negativna osobina.

Ribe stvaraju svetove mašte kao umetnici, kreativci, pisci, slikari i bave se plemenitim zanimanjima kao negovatelji, psihoterapeuti, iscelitelji. Čak i u tim zanimanjima, njihov poseban dar je kreiranje alternativne stvarnosti za svoje pacijente. Ribe će podeliti svoj optimizam, ulivajući ljudima nadu i dajući im snagu.

Pročitajte i ovo: 3 najmudrija znaka zodijaka od kojih ćete uvek dobiti odličan savet

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments