Retinol, sastojak koji mnogi smatraju vrhunskim za podmlađivanje kože, ima mnoštvo koristi. Povećava proizvodnju ćelija kože, otčepljuje pore, vrši piling i podstiče proizvodnju kolagena, u borbi protiv formiranja i pojave finih linija i bora.

Sve te pogodnosti čine ga magičnim multitaskerom. Osim toga, dostupan je u različitim koncentracijama i formama, poput seruma i hidratantnih krema. Uputstvo za korišćenje retinola je veoma važno, jer ovaj sastojak mora da se primenjuje na pravilan način. Ali, pre nego što objasnimo kako da ga uvedete u skincare rutinu, počnimo od osnova.

Uputstvo za korišćenje retinola – sve što treba da znate

Šta je retinol?

Retinol je derivat vitamina A za koji je poznato da pomaže u regulisanju proizvodnje ćelija kože i jačanju proizvodnje kolagena. Na taj način pomaže da se poboljša izgled tonusa i teksture kože, pomaže u smanjenju promene boje i poboljšanju izgleda finih linija i bora. Takođe se može pospešiti smanjenje bubuljica i fleka. Retinol je inače deo porodice retinoida, klase lekova koji se često prepisuju za lečenje akni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chloe Wise (@skin.ting)

Koliko često treba da koristite retinol?

Uprkos tome što se retinol može koristiti svake noći, kada se prvi put počne, savetuje se da ga koristite samo nekoliko puta nedeljno, kako bi se osigurala podnošljivost. Obično je najbolje početi sa niskom koncentracijom – pazite da nanesete samo količinu veličine graška na celo lice i polako povećavate učestalost kako vaša koža počinje da ga toleriše.

U zavisnosti od svog tipa kože, možda će biti potrebno samo nekoliko nedelja da se naviknete na redovnu upotrebu retinola. Bez obzira na tip kože, uvek je najbolje da počnete da ga koristite samo dva do tri puta nedeljno i zatim povećavate učestalost.

Međutim, za većinu ljudi, što ga više primenjujete, videćete više rezultata – sve dok ga pravilno koristite.  Koncentracija retinola koji se koristi je faktor u određivanju da li neko može da doživi neželjene efekte. Ali je pre svega važna konzistentnost, pa se vodite krilaticom: “počni nisko i idi sporo”. Dosledno primenjujte retinol male koncentracije i polako povećavajte dozu.

Najbolji tip i količina retinola za početak zavisi od vašeg tipa kože i namene. Na primer, ako koristite retinol za lečenje akni, najverovatnije ćete želeti da počnete sa većom dozom, kao što je 0,1 odsto, ili možda čak i retinoidom na recept.

Ako koristite retinol u kozmetičke svrhe, počnite sa veoma niskom dozom, kao što je 0,05 procenata, i nakon upotrebe jedne bočice, pokušajte da koristite sledeću dostupnu koncentraciju. Strpljenje će se isplatiti, jer se tolerancija gradi tokom vremena, a na taj način ćete smanjiti šanse za upalu i iritaciju. A zapaljenje je uvek loša vest za kožu.

Pored toga, važno je napomenuti da retinol dolazi u nekoliko oblika. Ono što ih razlikuje je broj hemijskih konverzija potrebnih da bi se došlo do oblika retinola koji je aktivan u koži – retinoične kiseline. Dakle, nisu svi retinoli stvoreni jednaki – retinil palmitat je slabiji od retinola, koji je slabiji od retinaldehida, koji je slabiji od tretinoina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chloe Wise (@skin.ting)

Koji su neželjeni efekti retinola?

Upotreba retinola je često ograničena njegovim potencijalom da izazove neželjene efekte koji uključuju iritaciju, crvenilo, ljuštenje i osetljivost na sunce. Oni sa osetljivom kožom imaju veću verovatnoću da dožive neželjene efekte, a neki ih možda uopšte neće iskusiti. Takođe, možete dobiti izuzetno suvu ili ljuskavu kožu i osećaj pečenja.

Koliko dugo simptomi traju zavisi od vašeg tipa kože i jačine retinola koji ste koristili. Iritacija može trajati nekoliko dana – ima tendenciju da se smiri oko tri ili četiri dana nakon prestanka upotrebe retinola.

Šta se može dogoditi ako koristite previše retinola?

U nekim slučajevima, ljudi mogu dobiti opekotine od retinola, što se odnosi na iritantni kontaktni dermatitis koji može nastati usled upotrebe previše retinola. Koža može izgledati crvena, sirova ili kao da se ljušti, posebno na područjima sa tanjom kožom, kao što su oko usta i očiju.

Kako lečiti opekotine od retinola?

Čim primetite opekotine od retinola, odmah prestanite da ga koristite – to će omogućiti da se kožna barijera oporavi. Često može pomoći korišćenje proizvoda koji pomažu u održavanju kožne barijere i štite kožu od dalje spoljne iritacije. U određenim slučajevima može biti potreban lokalni steroid.

Preporučuje se i pranje lica blagim sredstvom za čišćenje bez mirisa i nanošenje hidratantnih sastojaka, kao što su hijaluronska kiselina i hidratantna krema. Ne zaboravite SPF kremu, jer retinol uvek čini kožu osetljivijom na sunce, bez obzira da li je iziritirana ili ne.

Pročitajte i ovo: Skinstreaming – idealan beauty trend ako mrzite trendove

Naslovna fotografija: instagram.com/skin.ting

Božica Luković

Comments