Za vreme jula i avgusta smo izloženi jakom suncu, kupamo se u slanoj vodi i uživamo u bezbrižnim trenucima, ali nažalost to ima i propratne pojave, pa oporavak kose nakon leta može biti izazovan proces. Vaša kosa prolazi kroz mnogo toga tokom toplih meseci, od viška hlora ili slane vode do farbanja pred odmor i dugih dana pod suncem. Iako je gotovo uvek vredno toga, vraćanje pramenova u vrhunsko zdravstveno stanje može biti izazovno.

Izbeljivanje isušuje kosu i čini je krhkom, dok hlor može da izazove promene u boji, a morska voda je abrazivna, što dodatno oštećuje kosu i razgrađuje veze koje je čine snažnom i blistavom.

Čestice i hemijski elementi koji sačinjavaju kosu sastoje se od niza veza, a nakon leta, kada ste više vremena provodili napolju (što znači da vam je kosa bila izložena sunčevoj svetlosti, toploti i zagađenju), pravo je vreme da razmislite o uvođenju rutine i proizvoda za obnavljanje kose u svoju svakodnevicu.

Postoji nekoliko vrsta veza koje se nalaze u kosi – vodonik, jonske i kovalentne veze, koji zajedno grade jake interakcije unutar proteinskih lanaca koji čine pojedinačna vlakna kose.

Međutim, ove veze nisu jednake. Vodonikove veze su najslabije i lako se mogu oštetiti izloženošću vodi ili toploti, ali rezultati su privremeni, zbog čega se kosa vraća u svoj prirodan oblik kad je fenirate. Jonske veze su takođe privremene i, iako su malo jače, oslabljuju se i mogu se prekinuti kada se pH balans kose promeni usled korišćenja pogrešnih proizvoda ili izlaganja štetnim procesima.

Zatim postoje kovalentne veze koje daju kosi strukturu i, iako su najjače, i dalje se mogu oštetiti izbeljivanjem ili prekomernim stilizovanjem toplotom, što menja i oštećuje unutrašnju strukturu kose.

Oporavak kose nakon leta: Šta raditi ako imate oštećene krajeve?

Koristite zdrave tretmane za kosu

Tretmani za kosu su neophodni i ne bi trebalo da to važi samo za period nakon leta i toplotnih oštećenja. Hidrantne maske i detoks šamponi su važni za očuvanje zdravlja kose i mogu produžiti vek trajanja frizure. Iako je hidratacija važna za očuvanje zdrave kose tokom cele godine, posebno je ključna u mesecima nakon leta, kada su pramenovi često najisušeniji i najranjiviji. Najbolji izbor uključuje ultrahidratantni šampon bez sulfata i regenerator/masku.

Ošišajte oštećene krajeve

Verovatno je prošlo barem tri meseca od vašeg poslednjeg šišanja, a vaša kosa je tokom celog leta bila izložena suncu i različitim toplotnim uređajima kojima ste krotili neposlušne vlasi. Vreme je da se oslobodite svih suvih krajeva i krenete ispočetka sa zdravom rutinom nege kose.

Investirajte u dodatke koji stimulišu rast kose

Obnavljanje kose počinje iznutra, a suplementi (pored zdrave ishrane i unošenja dovoljno tečnosti) su jedan od način da stimulišete ubrzan rast kose “iznutra”.

Koristite sredstva za zaštitu od toplote

Letnje frizure često zahtevaju feniranje, uvijanje, peglanje, a sve te tople alatke nanose štetu vašim vlasima. Da biste smanjili štetu nastalu zbog toplote, uvek nanesite sredstvo za zaštitu od toplote pre feniranja, uvijanja ili ispravljanja kose. Uzmite neki od proizvoda koji termički štite kosu od štete do 400 stepeni i na taj način, povećajte sjaj svoje kose. Takođe, nanesite lagani serum svaki put kad posegnete za svojim toplim alatkama. Ne brinite, ne otežava kosu i ne ostavlja masni ostatak.

Pustite kosu

Zbog velikih vrućina, dobar deo leta provodimo vezujući svoju kosu u rep, savijajući je u punđe ili isprobavajući bezbroj frizura sa pletenicama. Što je razumljivo, vruće je – i poslednje što želite je da vam kosa lepi za vrat kada je napolju 100% vlage.

Međutim, kada temperature počinju da padaju, predlažemo da češće puštate kosu. Naravno, repovi su izuzetno praktični i pogodni za svakodnevnu rutinu, ali mogu uzrokovati trenje i povlačenje korena kose, zavisno o tome koliko čvrsto i često je povlačite unazad.

Repovi i punđe takođe mogu da uzrokuju lomljenje kose i ometaju rast kose, a puštanjem kose da se “relaksira” nakon leta, nećete samo pružiti odmor od napetosti svom korenu, već ćete dopustiti kosi da se obnovi.

Pročitajte i ovo: Jersey traka za kosu: Stil supermodela koji ćemo svuda primećivati ove jeseni

Naslovna fotografija: pinterest.com/theouai.com

Milica Nešić

Comments