Temperature su se značajno spustile, a nova sezona je zvanično otpočela: dok rotirate svoje džempere i kožne jakne na prednju stranu ormara – pravo je vreme da razmislite i o transformaciji svoje beauty rutine za jesen.

Problemi sa kožom koje doživljavamo zbog suvog vazduha tokom jesenjih meseci mogu da budu ublaženi uz nekoliko jednostavnih koraka, odnosno, uz dodatke svom postojećem tretmanu kože i kose. Izdvojili smo najlakše načine da transformišete svoj tretman lepote u drugoj polovini 2023. godine.

Beauty rutine za jesen 2023: Vodič za transformaciju kože i kose

Uključite vlažnost u svoj skin-care tretman

Poznato je da suv vazduh predstavlja problem za svaki tip kože, ali često zaboravljamo da i centralno grejanje stvara brojne poteškoće. Drugim rečima, jesen možda jeste omiljeno godišnje doba zbog svoje šarolikosti i mirisnih aroma, ali naša koža nije toliko oduševljena što zima dolazi. U mesecima nakon septembra važno je da se fokusirate na rešavanje problema koje suv vazduh može da stvori.

Za svaki hladni mesec koji nas očekuje, treba da uključite dodatni vlažni sastojak u svoju beauty rutinu. To sigurno zvuči zastrašujuće, ali je neophodno ukoliko želite da zaštitite svoje lice. Vlažnost se apsorbuje u kožu kroz različite molekularne strukture, što znači da će različite formulacije prodirati kroz različite slojeve vaše kože da bi pružile svoje hidrirajuće koristi.

Investirajte u kremasti hidratantni losion ili noćnu masku kako biste zaključali esencijalnu vlažnost tokom noći dok vaša koža prolazi kroz ključne regenerativne procese.

Fokusirajte se na piling

Suv vazduh dovodi do suve kože – što rezultira perutanjem, nelagodnošću i neujednačenim nanošenjem šminke. Ako predugo čekate kako biste radili na višku mrtvih ćelija kože, naći ćete se u beskrajnom ciklusu ponovnih pilinga. Krenite sa primenjivanjem tretmana na vreme i, za početak, izaberite mešavinu hemijskog i fizičkog pilinga kako biste na površinu izbacili mrtve ćelije kože i uklonili ih.

Fizički piling za uklanjanje mrtvih ćelija kože ne mora biti grub i iritantan, već sadrži fine, biorazgradive kristale koji su bezbedni za osetljivu kožu sklonu aknama.

Pazite na temperaturu vode kojom se tuširate

Kome nije teško da napusti topli raj svog kreveta i suoči se sa hladnoćom spoljašnjeg sveta? Tokom jesenjih i zimskih meseci retko ko je sposoban da se odupre potrebi da ode pod vruć tuš dok ne potroši poslednju kap iz bojlera. Nažalost, vrela voda je stresna za kožu, a posebno za kožu lica. Pretopla voda povećava cirkulaciju vašeg lica, remeti prirodnu ravnotežu ulja i uzrokuje dehidrataciju, što može da dovede do pojave bubuljica. Ako želite da sačuvate prirodnu vlažnost svoje kože, odlučite se za smanjivanje temperature vode.

Vrući tuševi su prihvatljivi za telo isključivo u kratkim intervalima i to svakih nekoliko dana, ali bi trebalo da izbegavate kontakt sa licem (postarajte se da facu operete hladnom ili mlakom vodom).

Održavajte vlasi hidriranim

Šteta koju suv vazduh nanosi koži, nažalost, može da bude jednako surova i prema vašoj kosi. Iz tog razloga, dodatna briga o kosi tokom jeseni značajno pomaže da izbegnete pojavu lomljivih pramenova, kao i oštećenih krajeva na duže staze. Jednostavni dodaci za negu, poput korišćenja hidrantnih i hranljivih maski ili dodavanja hladnog tuša pred kraj pranja kose, mogu biti od velike pomoći da vaša frizura ostane jaka, zdrava i blistava.

Ispiranje hladnom vodom, bez obzira koliko to strašno zvučalo, posebno je važno za zatvaranje folikula dlake i zadržavanje vlage. Kao dodatni sloj zaštite nakon tuširanja, nanesite kremu za obnovu i hidrataciju vlasi i nemojte da izbegavate hranljiva ulja (koliko god vas nervirala njihova masnoća).

Pijte dovoljno vode

Ostanite hidrirani tokom celog dana kako biste održali potrebnu vlažnost kože. Suvi vazduh u zatvorenim prostorijama i hladna spoljna temperatura mogu da isuše kožu, pa je ključno da je održavate hidriranom – kako spolja, tako i iznutra.

Pročitajte i ovo: Lubenica za negu kože – evo koji su benefiti njenog korišćenja

Naslovna fotografija: pinterest.com/nutritiouslife.com

Milica Nešić

Comments