Nedelja mode u Parizu nije prilika da uplovimo u novu sezonu fantastične odeće, obuće i aksesoara, već i da saznamo koji su to beauty trendovi koji nas očekuju u narednim mesecima.

Glavni trendovi lepote za sledeće proleće/leto već se formiraju, a karakterišu ih smeli izbori – od usana do očiju, pa čak i kose. Usne, u nijansama crvene ili zagasite bordo, nose se u tamnim nijansama, čak i u toplijim mesecima, dok oči imaju intenzivan ultracrni smokey izgled. Sa druge strane, obilje šljokica i perja koje krasi kosu donosi nam osećaj radosti, kreativnosti i lakoće – a sva ta osećanja su sinonim za leto.

Na Saint Laurent reviji, jarkocrveni ruževi primećeni na modelima su potpuno u skladu sa svakim stereotipnim prikazom Parižanki, ali u stvarnosti se pretvaraju u retro omaž najodlučnijim ženama u istoriji. Blistave konfete su srećan način da se završi trend metalik usana na Marni reviji, dok je Dior imao dijametralno suprotan pristup sa očaravajućim „veštičjim usnama“ u najdubljim nijansama sezone.

Evo malog pregleda – koji su nam to beauty trendovi privukli pažnju tokom ove pariske Nedelje mode.

Nedelja mode u Parizu – beauty trendovi za proleće/leto 2024.

Marni – svetlucave usne

Svečane, zabavne i šarene, šljokicama prekrivene i pozlaćene usne na Marni reviji na pisti odražavaju metalik cvetne motive prisutne na mnogim haljinama kolekcije. Kristale koji reflektuju svetlost u ljubičastoj, ružičastoj i zlatnoj boji na usne je naneo makeup umetnik Yadim Carranza, prateći temu kolekcije: kolažne fragmente.

Carranza i njegov tim imali su zamisao da se osnovna boja karmina skoro savršeno poklapa sa svetlucavim konfetima nanesenim preko usana, ali su dozvolili malu dozu tonskog kontrasta, koji je učinio da taj sjaj izgleda još svetlije, osvetljen lusterima nanizanim duž piste.

Saint Laurent – povratak crvenog karmina

Postoji razlog zašto je crveni ruž popularan još od antičkog perioda – da li postoji boja koja je tako privlačna, tako zadivljujuća? Veći deo vizije dizajnera Anthonyja Vaccarellija za ovu letnju kolekciju vrteo se oko inspirativnih žena poput Amelie Earhart, koje su probile granice u polju kojim dominiraju muškarci, a da pritom ne ugroze sopstveni identitet.

To se prenelo direktno na pistu sa crvenim karminom koji je delovao kao tradicionalno ženstvena vizija za Vaccarellovu reinterpretaciju klasične muške odeće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SAINT LAURENT (@ysl)

Dior – gotička lepota

„Veštičje usne“ u Dior beauty viziji su daleko od teških, crnih ruževa za Noć veštica, ili čak dubokih, raskošnih nijansi koje se vezuju za glamuroznu gothic estetiku. Umesto toga, Diorov vodeći šminker, Peter Philips, koristio je crnu olovku za oči na usnama, da stvori nešto mnogo zanimljivije.

“Ovaj look je osvrt na ono što je kreativna direktorka, Maria Grazia Chiuri, htela da iskaže ovom kolekcijom, o ženama koje se doživljavaju kao veštice u svetu kojim dominiraju muškarci“, objasnio je on iza scene, dodajući da postoji gotički element u šminki.

Philips je šminkao samo unutrašnji deo usana modela, učinivši da to izgleda kao da tamni, unutrašnji entitet izbija iz njih. Horor inspiracija u beauty svetu je, nesumnjivo, uvek uzbudljiva!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Official (@dior)

Courrèges – ajlajner na donjoj liniji oka

Na Courrèges reviji videli smo nov način da nosimo ajlajer, ali taj look ipak ima blago retro izgled, jer nas podseća na šminku šezdesetih. Šminkerka Diane Kendal je na svom Instagram profilu pokazala na koji način je istrcala debelu liniju ajlajnera na donjoj liniji oka, dok su trepavice i kapci neutralni, kako bi ovaj potez još više dominirao.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diane Kendal (@diane.kendal)

Pročitajte i ovo: Mikrohajlajting – trik koji će vam dati nebeski sjaj na licu!

Naslovna fotografija: instagram.com/courreges

Božica Luković

Comments