Pred nama su hladni meseci u kojima tražimo intrigantan i atraktivan materijal za bindžovanje, a najbolji filmovi za jesen 2023. su tu da nas razonode i pruže ultimativni cozy osećaj, koji ovaj period čini komotnim i prijatnim. Bilo da ste u potrazi za jezivom misterijom zbog koje nećete imati mira uoči Noći veštica ili ipak preferirate tinejdž-dramu koju ćete uz kokice pomno pratiti ispod najudobijneg ćebeta – ne brinite, spremili smo nešto za vas.

Najbolji filmovi za jesen 2023: Top 5 kinematografskih ostvarenja

To All the Boys I’ve Loved Before

Film prati priču Lare Jean Covey, tinejdžerke koja se suočava sa izazovima koje nosi treća godine srednje škole. Kada njena ljubavna pisma, koje nikada nije nameravala da pošalje, iznenada budu dostavljena bivšim simpatijama, započinje niz zabavnih događaja koji će promeniti tok njenog ljubavnog života. Lara je u svojim porukama potpuno intimna i ogoljena, pišući reči koje nikada ne bi izgovorila naglas. Ova topla romantična komedija savršeno se uklapa u jesen, kao i period početka školske godine i tematiku odrastanja i emotivnih vratolomija.

The Age of Adaline

Adaline Bouman ostaje zauvek mlada, a film istražuje način na koji se kroz decenije nosi sa večitom mladošću i ljubavlju. Naime, Adaline već skoro osam decenija ima isti broj godina. Iako večna mladost deluje kao imperativ, kinematografsko ostvarenje preispituje njene nedostatke, prikazujući usamljenost koju donosi takav stil života. Adaline krije svoju tajnu, ali sve se menja i zahuktava nakon što slučajni susret sa filantropom Ellisom ponovo pokreće njenu želju za romansom i strašću, a nakon jednog vikenda – ona donosi odluku koja će joj bespovratno promeniti život.

Coraline

Coraline je animirana fantazija sa elementima horora iz 2009. godine i prati avanture devojčice koja, nakon što se sa roditeljima preselila u novi dom, otkriva tajanstveni svet iza skrivenih vrata svoje kuće. Međutim, ovaj paralelni univerzum krije mračne misterije, a ispunjen je brojnim opasnostima. Na početku, Coraline uživa u novoj stvarnosti, gde su njeni roditelji pažljiviji i predstavljaju bolju verziju sebe. Ipak, brzo shvata da nije sve tako bajno, a da bi spasila sebe i svoju pravu porodicu, kreće na opasnu misiju. Coraline istražuje temu odrastanja na drugačiji i neuobičajen način, pružajući uvid u zagonetke koje bismo najradije ostavili nerešenim.

Sleepy Hollow

Film predstavlja adaptaciju klasika američke književnosti, romana The Legend of Sleepy Hollow, autora Washingtona Irvinga. Režiser Tim Burton nas vodi u 1799. godinu, u mračno i sablasno selo poznato kao Sanjiva dolina, gde tajanstveni jahač bez glave hara noću, svakodnevno nižući nove žrtve. Istražitelj i forenzičar Ichabod Crane (Johnny Depp) biva poslat da otkrije jezive zločine. Napeta fabula ispunjena misterijama će vam definitivno pružiti dozu uzbuđenja, što Sleepy Hollow čini idealnim izborom za filmski maraton uoči Noći veštica.

The Edge of Seventeen

The Edge of Seventeen nudi uverljiv i iskren prikaz turbulentnih tinejdžerskih godina, gde se glavna junakinja, Nadine, suočava sa nizom promena i izazova tokom odrastanja. Kao autsajderka u školi, jedina bliska prijateljica joj je Krista. Međutim, i to počinje da se menja nakon što Krista počne da izlazi sa Nadineim starijim bratom, Darianom. To dovodi do ozbiljnog narušavanja njihovog prijateljstva, pa se za podršku i savet Nadine okreće svom učitelju – gospodinu Bruneru. Sa humorističkim i empatičnim pristupom, The Edge of Seventeen istražuje teme prijateljstva, porodičnih odnosa i samoprihvatanja – čineći ga savršenim izborom za opušteno jesenje veče uz šolju tople čokolade ili čaja sa cimetom.

Pročitajte i ovo: Top 5 toksičnih parova iz popularnih TV serija

Naslovna fotografija: pinterest.com/nyhqq

Milica Nešić

Comments