Mnogi kažu da je jesen najlepša u Njujorku, ali ove evropske destinacije apsolutno ne zaostaju za njim. Oktobar i novembar su savršeni za putovanja, jer tokom jesenjih dana imamo priliku da upoznamo gradove u novom ruhu. Priroda se transformiše, parkovi dobijaju živopisne boje i nijanse nalik baroknim slikama na platnu, a nova sezona festivala nas mami da otkrijemo vrhunske gastronomske specijalitete, lokalne umetnike, ulične galerije i druga kulturne vrednosti. 

U Evropi se nalaze brojni šarmantni gradovi, koji mogu da nam ponude potpuno novo iskustvo, upoznavanje sa istorijom grada ili pak romantične obilaske glavnih gradskih trgova, zelenih oaza, jezera, reka…

Bilo da volite šmek mediteranskih gradića ili više uživate u velikim metropolama, kako bismo vam olakšali izbor najboljih destinacija za jesen, izdvojili smo 5 evropskih destinacija koje možete obići tokom jeseni, jer su tada najlepše.

Najbolja putovanja za jesen 2023.

Istanbul 

Istanbul je jedna od vodećih destinacija za putovanje tokom jesenjih meseci. Ovaj fascinantan grad se proteže kroz Bosfoski moreuz, a i na čak dva kontinenta – Evropu i Aziju, što ga čini jedinstvenim u svetu. Turiste oduševljava specifičnim miksom istočnjačkog i zapadnjačkog uticaja, živopisnom atmosferom koja vlada ulicama gradama, kao i nasmejanim lokalcima koji će vas pozdravljati na svakom koraku. U Sultanahmetu, starom delu grada koji je stavljen pod UNESCO zaštitu, nalaze se najznačajnije turističke atrakcije, te se potrudite da što više vremena provedete baš na ovom mestu. Iako Sultanahmet ima mnogo toga da ponudi, trebalo bi provesti najmanje četiri dana na ovoj lokaciji kako biste osetili sve njegove čari.

Prag 

Pojedini gradovi se mogu pohvaliti magičnom energijom koja vlada na ulicama tokom jesenje sezone, a koja uključuje cozy kafiće ušuškane u glavnim gradskim jezgrima, izložbe i festivali na otvorenom… Prag, glavni grad Češke, upravo je jedan od njih, a iako je posećen cele godine, tokom jeseni privlači grupe turista iz celog sveta koji žele ovde da provedu odmor. Lišće počinje da menja svoju boju u oktobru, a poznati Letna park postaje prekriven svojevrsnim zlatnim ogrtačem. Ako želite da probate tradicionalnu češku kuhinju, zavirite u taverne i isprobajte porciju gulaša, ili se smestite u udobnu fotelju u kafićima, kao što je Café Savoy, na šolju tople čokolade. 

Minhen

Minhen, najpoznatiji grad Bavarije, nalazi se u vrhu gotovo svake travel liste za jesen. Iako je privlačan i vredan pažnje tokom cele godine, kad zvanično počne jesenja sezona Minhen turistima pruža jedinstveno iskustvo – posetu Oktobar festa, najvećeg festivala piva na svetu. Naravno, posetioce očekuju mnogi gurmanske đakonije koje su pravi raj za nepce. Oktobarfest se obično održava od kraja septembra do polovine oktobra. 

Ljubljana

Ukoliko volite da slobodno vreme provodite u prirodi, potražite zelene gradove koji promovišu zdrav način života. Prestonica Slovenije, Ljubljana, jedan je od najčistijih gradova Evrope, poznat po parkovima i zelenim oazama. Kroz grad protiče reka Ljubljanica čiju obalu krasi drvored koji u oktobru dobija zlatnu boju, dok se temperatura vazduha u oktobru i novembru kreće od 15 do 20 stepeni preko dana. Bajkovit zamak na brdu iznad grada, zajedno sa raskošnim mostovima i starim crkvama, poziva na detaljan obilazak svakog detalja. Ukoliko se odlučite za ovu destinaciju, obavezno organizujte jednodnevni izlet do veličanstvenih jezera Bled i Bohinj kako biste uživali u nešto drugačijim pejzažima.

Bolonja

Dok se u Srbiji temperatura vazduha u oktobru uobičajeno znajačno spušta, u ovom italijanskom gradu sačekaće vas blago, okrepljujuće sunce, ali i raznovrsni specijaliteti sa bogate kulinarske scene. U ovom gradu možete probati najbolji ragu sa mesom, tortellini sa bujonom, slani parmezan i sočno balzamiko sirće koje su pripremali lokalni domaćini. Centar Bolonje krase zgrade i katedrale u rozikasto-zlatnim bojama što gradu daje dodatnu dozu jesenje romantike tako da predstavlja idealnu destinaciju za sve zaljubljene parove. 

Pročitajte i ovo: 5 nezaobilaznih atrakcija koje treba da posetite u Pragu

Naslovna fotografija: pinterest.com

Kristina Page

Comments