Jesenja melanholija nas je nesumnjivo nadvila, pa nije neuobičajeno što mnogi od nas jedva čekaju da, nakon radnog vremena, odjure svom domu kako bi se sklupčali ispred ekrana, pokrili ćebetom i gledali spooky serije – uz neizostavnu šolju omiljenog toplog napitka. 

Ako ste upravo završili s gledanjem određene serije i ne znate koju sledeću da započnete, ne brinite – tu smo da vam pomognemo i izbor svedemo na minimum. Ove horor serije na Netflixu definitivno zavređuju vašu pažnju, a i neće vam oduzeti mnogo vremena, budući da se uglavnom radi o mini-serijama. Bez daljeg odlaganja, predstavljamo vam:

Horor serije na Netflixu koje možete da bindžujete (baš sada)

The Fall of the House of Usher (2023)

Odmah da vam napomenemo da će na ovoj listi biti nekoliko serija Mikea Flanagana, koji nam je ovog meseca podario i The Fall of the House of Usher, zasnovanu na istoimenoj kratkoj priči Edgara Allana Poea. Veći deo glumačke ekipe, kao što su Carla Gugino, Henry Thomas i Kate Siegel, i ranije se pojavljivao u Flanaganovim adaptacijama, pa ih i ovom prilikom gledamo u nemilosti novih, zastrašujućih događaja koji uključuju direktora korumpirane farmaceutske kompanije, koji se suočava sa svojom diskutabilnom prošlošću nakon što mu deca umiru na misteriozne i brutalne načine. 

Archive 81 (2022)

Zasnovana na istoimenom podkastu koji je s emitovanjem počeo 2016. godine, Archive 81 prati bizarne događaje iz života Dana i Melody. Dana angažuje misteriozna kompanija kako bi povratio video-arhivu dokumentarnog projekta studentkinje Melody – o požarom uništenoj zgradi. Međutim, angažman nije ono što isprva izgleda, pa se Dan zatiče u centru opasnih dešavanja koji uključuju nestanak direktora i tajni kult. Iako vrlo gledana nakon premijere u januaru 2022, serija je otkazana nakon samo jedne sezone, ali to ne znači da ne treba da je pogledate, naprotiv. Netflix je dosad više puta otkazivao nastavak svojih projekata, što se neretko pokazalo kao pogrešan korak.

Midnight Mass (2021)

Nastavljamo sa izuzetnim delima Mikea Flanagana, a Midnight Mass je idealna za jesenju sezonu, jer nas je apsolutno zavela svojom melanholičnom atmosferom i običajima izolovanog naselja. Nakon odslužene zatvorske kazne (slučajno ubivši nekoga u saobraćajnoj nesreći), mladi muškarac se vraća u svoje rodno mesto, na ostrvo Kroket – i to u isto vreme dolaska misterioznog, ali harizmatičnog mladog sveštenika, koji se trudi da u meštanima ponovo probudi veru. Ipak, niz tragičnih događaja uskoro nadvija varošicu, otkrivajući nešto zloslutno i natprirodno.

Castlevania: Nocturne (2023)

Ako ste, kao i mi, bili oduševljeni animiranom serijom Castlevania koja je na Netflixu bila emitovana u četiri sezone (2017-2021), definitivno ćete biti zainteresovani i za njen spin-off (ako ga već niste pogledali). Castlevania: Nocturne je adult animirana akciona mračna fantazija i nezavisni nastavak originala, zasnovana na japanskim video-igrama Castlevania: Rondo of Blood (1993), Symphony of the Night (1997) i Harmony of Dissonance (2002). Radnja je smeštena u 1792. godinu u toku Francuske revolucije, u komuni Machecoul, i prati mladog lovca na vampire, Richtera Belmonta i njegovu usvojenu sestru Mariu Renard, koji stvaraju nove saveznike u cilju da spreče apokaliptični ustanak drevne vampirice, koja sebe naziva “Vampir Messaih”.

Pročitajte i ovo: Najbolji internacionalni filmovi na Netflixu koji vas neće ostaviti ravnodušnim

The Midnight Club (2022)

Priznaćemo, ova serija Mikea Flanagana nije za svakoga, budući da se, pored horor elemenata, detaljno bavi i smrtonosnim bolestima mladih ljudi, koji svoje poslednje dane provode u izolovanom domu za nemoćne. Kako bi misli nakratko preusmerili od zlokobnog kraja, tinejdžeri se svake ponoći tajno sastaju u biblioteci doma gde pričaju inovativne horor priče. Kroz ove priče, ekipa nesvesno sebi pruža osećaj nade za boljim sutra, pa svakodnevno traga i za mogućim spasenjem. Naizgled depresivna premisa se pretvara u proslavu sadašnjosti i briljantnu studiju života. 

Marianne (2019)

Marianne je serija francuske produkcije, a radnja prati književnicu Emmu, koja shvata da likovi, koje piše u svojim horor romanima, zapravo žive i u realnom svetu. To uviđa posle zvanične objave da odustaje od horor žanra i da je ubila protagonistu. Ali, Caroline, Emmina drugarica iz detinjstva, dolazi joj u posetu i govori joj da njena majka umislila da je Marianne, veštica iz Emminih knjiga.

Guillermo del Torro’s Cabinet of Curiosities (2022)

Ako ste raspoloženi za niz bizarnih kratkih priča, ali u fazonu ovog Oskarom nagrađenog reditelja, onda je Guillermo del Torro’s Cabinet of Curiosities idealno rešenje za vas. Antologijska serija nam donosi osam epizoda čije su radnje smeštene u savremeno doba, ali u gotskom i grand guinol maniru. Kreator Torro je napisao dve epizode, dok su druge napisali i režirali brojni filmski i TV stvaraoci, pa se svaka epizoda u potpunosti razlikuje od prethodne – i po tematici i po pristupu.

The Haunting of Hill House (2018)

Iako verujemo da su je svi ljubitelji horor žanra dosad pogledali, ne možemo da ne uvrstimo ovo remek-delo na našu listu. Odmah nakon premijere, Netflix prvenac Mikea Flanagana pobrao je veliku pažnju kritičara i gledalaca, pokupivši pozitivne ocene obe strane. Zasnovan na istoimenom književnom klasiku Shirley Jackson, radnja je smeštena u leto 1992. godine i prati sedmočlanu porodicu Crane, koja se seli u velelepnu kuću (Hill House) kako bi je renovirali i potom prodali da bi kupili svoju. Usled neočekivanih popravki, oni u njoj moraju da ostanu duže, pa počinju da doživljavaju učestala paranormalna iskustva koja rezultiraju tragičnim gubitkom i preuranjenom selidbom. Dvadeset i šest godina kasnije, još jedna tragedija okuplja Craneove, što ih prisiljava da se suoče s vremenom provedenim u svojoj nekadašnjoj kući. Ovom prilikom vam preporučujemo i Flanaganovu The Haunting of Bly Manor, zasnovanu na vanvremenskoj noveli Henryja Jamesa, The Turn of the Screw.

Junji Ito Maniac: Japanese Tales of the Macabre (2023)

Ako tragate za bizarnim, uvrnutim, izrazito sablasnim sadržajem, na koji često nećete dobiti željeni zaključak radnje, ove japanske animirane priče su pravi izbor za vas. Ništa vam neće biti jasno – toliko su strane našem tržištu i kulturi da ćete se zapitati koja im je poenta, ali ipak nećete moći da skrenete pogled s ekrana. Kao i Guillermo del Torro’s Cabinet of Curiosities, serija je antologijska i svaka epizoda prikazuje nezavisnu, originalnu radnju. Namenjena je samo istinskim fanovima horor tematike!

Pročitajte i ovo: Strange Way of Life: Almodóvarov queer vestern zatvara 19. Slobodnu zonu

Naslovna fotografija: instagram.com/thefallofhouseofusher

Dušan Veselinović

Comments