Iako smo navikli da pratimo sve što se krčka u holivudskoj produkciji, ovog puta smo pažnju usmerili na najkvalitetnija ostvarenja van engleskog govornog područja, a koja se nalaze na Netflixu. Verujte nam na reč, neće vas ostaviti ravnodušnim.

U poslednjih nekoliko godina, filmovi van engleskog područja postaju sve popularniji i cenjeniji u svetu kinematografije, upravo zbog toga što nude prikaz drugačije raznih kultura, estetike, scenografije, uvodeći nas u sasvim nove svetove.

Ove jeseni, na Netflixu nas čeka bezbroj kvalitetnih filmova koji dolaze sa svih strana sveta – iz Južne Koreje, Španije, Nemačke, Poljske, a koji predstavljaju vrata u svet drugih kultura i tradicija, neobičnih životnih priča, istorijskih dešavanja, napetih i komplikovanih ljubavnih zapleta. Ovo su…

Najbolji internacionalni filmovi na Netflixu koji vas neće ostaviti ravnodušnim

Miracle in Cell No. 7 (Koğuştaki Mucize, Turska)

Turska je nominovala Miracle in Cell No. 7 kao svog kandidata za Oskara u kategoriji za Najbolji film na stranom jeziku 2020. godine. Smeštena u Turskoj, radnja prati život Mema, muškarca koji ima poteškoća sa mentalnim zdravljem, i njegove šestogodišnje ćerke Ove. Memo nepravedno biva optužen za ubistvo, zbog čega završava u zatvoru. Unutar svoje ćelije No.7, Memo formira neobična prijateljstva. Ono što čini priču dirljivom je način na koji su prikazane teme nevinosti, ljubavi i neraskidive veze između oca i ćerke. 

Nowhere (Španija)

Španski film Nowhere je nedavno objavljen na Netflixu, a već je osvojio veliku pažnju publike. Pitanje koje ovo ostvarenje postavlja je: koliko možeš da izdržiš da bi preživeo? Drama počinje uzbudljivom scenom u kojoj se trudnica Mia bori za život, ostavljajući za sobom sve što joj je poznato. Ona se nalazi u brodskom kontejneru, a nakon katastrofalne oluje se porađa i ostaje zaglavljena usred okeana. Zbog bebe, svim silama će morati da se bori kako bi preživela.

Roma (Meksiko)

Film Roma ne nazivaju srceparajućom dramom bez razloga. Radnja prati život Klea, mladog radnika koji sedamdesetih živi u Romi, naselju Meksiko Sitija, i pomaže bračnom paru Antoniji i Sofiji oko čuvanja njihovo četvoro dece. Problemi nastaju kada Antonio iznenada beži sa ljubavnicom, a Sofija saznaje da je trudna. Nesrećna žena odlučuje da odvede decu na putovanje, te poziva Klea da joj se pridruži kako bi se opustila i ponovo povezala sa porodicom. 

Gangubai Kathiawadi (Indija)

Gangubai Kathiawadi je u trci da postane Netflixovo najgledanije ostvarenje sa podneblja Indije, a pojavilo se na striming platformi ubrzo nakon što je ostvarilo veliki uspeh u bioskopima. Pozajmljujući inspiraciju od knjige Mafia Queens of Mumbai, autora Hussaina Zaidija, film prikazuje živopisan svet, prepun nasilja i jakih emocija. Gledaoci polaze na vizuelno putovanje kroz jedan od najstarijih kvartova crvenih fenjera u Mumbaju, uplivajući u njegovu suštinu na najraskošniji način. Ali Bhatt je primorena da živi i radi u javnoj kući, a njeno suočavanje sa novom realnošću, ranjivost, i trenuci nepokolebljivog samopouzdanja, na snažan način prikazuju snagu jedne žene.

All Quiet on the Western Front (Nemačka)

Radnja antiratnog filma All Quiet on the Western Front smeštena je u proleće 1917. godine, a prati život vojnika Paula Baumera, patriote, koji je spreman da učestvuje u Prvom svetskom ratu. Prijavljuje se kao dobrovoljac, u nadi da će postati heroj, a zatim se suočava sa jezivim scenama i brutalnostima sa fronta. Film predstavlja treću adaptaciju istoimene knjige Ericha Marie Remarquea, i dodaje paralelnu priču koja se ne nalazi u romanu, a koja prati pregovore o primirju za okončanje rata.

Silenced (Južna Koreja)

Ova šokantna drama je inspirisana istinitim događajima, a prikazuje nam zastrašujuću priču o zlostavljanju dece s posebnim potrebama. Autori filma su želeli da iskritikuju vlast, društvo i rad državnih službi, kako bi se nacija i ceo svet upoznali sa pričom koja ne sme biti zaboravljena. Ovo ostvarenje se pojavilo daleke 2011. godine, a izazvalo je jake reakcije, koje su se pretvorile u peticije, istrage i promenu zakona.

Yara (Italija)

Inspirisan istinitim događajima, Yara otkriva napetu priču o nestanku 13-godišnje devojčice Yare Gambirasio, koja se posle završenog časa baleta ne vratila kući. Njeno telo je pronađeno tri meseca kasnije, a tragedija kroz koju porodica prolazi je obojena tugom i velom misterije. Iako su službe policije pravovremeno delovale, čini se da je nemoguće pronaći počinioca. Međutim, jedan detalj menja situaciju…

The Hater (Sala samobójców, Poljska)

The Hater, pobednik Filmskog festivala Tribeka za 2020. godinu, na vešt način prikazuje virtuelne zloupotrebe i manipulacije na društvenim mrežama. Priča prati Tomasza Giemzu, mladića koji započinje rad u marketinškoj agenciji, na poziciji menadžera za društvene mreže, koji vrlo brzo počinje da se upliće u mrežu prevare i manipulacije, dok sve dublje tone u online trolovanje i propagande, u koji su umešani najuticajni ljudi iz Varšave. Film istražuje moć platformi društvenih medija i njihov potencijal da oblikuju javno mnjenje, manipulišu diskursom i podstiču mržnju.

Hello, Love, Goodbye (Filipini)

Hello, Love, Goodbye predstavlja dirljivu priču o ljubavi, žrtvi i samospoznaji. Protagonisti su Joy, pomoćna radnica u Hong Kongu, i Etan, konobar, oboje sa Filipina, spremni da se bore kako bi sebi obezbedili bolju budućnost. Njih dvoje razvijaju blisku vezu koja prevazilazi kulturne razlike i lične težnje. Međutim, romansa je ubrzo testirana teškim izborima koje moraju doneti da bi ostvarili svoje snove. Hello, Love, Goodbye, istražuje teme identiteta, ambicija i složenosti veza na daljinu.

Riphaben (The Untouchable, Holandija)

Riphagen je holandska drama iz 2016. godine, smeštena u vreme Drugog svetskog rata, a koja nam otkriva priču o Driesu, holandskom zločincu i izdajniku koji pomaže nacističkoj Nemačkoj da pronađe Jevreje. Riphagen i njegovi jataci iz tajnih službi pokušavaju da pronađu ono malo preostalih Jevreja koji su se se skrivali po Amsterdamu. Dries im obećava zaštitu, ukoliko su spremni da mu predaju svoje bogatstvo – a kad to dobije, momentualno ih izdaje…

The Call (Južna Koreja)

The Call nudi uzbudljivu priču punu obrta, koja će se dopasti ljubiteljima zamršenih trilera. Pratimo Seo-yeon, koja jedne večeri dobija poziv od nepoznate osobe po imenu Young-sook, koja živi u istoj kući, ali u vremenu pre 20 godina. Nakon što žene ostvare neočekivanju povezanost, dolazi do zlokobnog obrta – mračna i jeziva tajna se pretvara u smrtonosnu igru preživljavanja. Atmosfera filma, zajedno sa vizuelnim elementima, donosi dodatnu tenziju na koju nećete ostati imuni.

Pročitajte i ovo: 5 filmova koje treba da pogledate ove jeseni

Naslovna fotografija: instagram.com/gangubaikathiawadi

Kristina Page

Comments