Mnogi urbani delovi Beograda su zadržali stari duh i bogatu istoriju grada koju krase jedinstvena arhitektura i raskošni enterijeri. Pored toga, naša prestonica krije i stare i neistražene zgrade projektovane u stilu modernizma. Upravo to nam otkriva Maksim Kosmin, koji na svom Instagram profilu Streamline Belgrade beleži prave skrivene dragulje grada!

Maksim Kosmin iz Sankt Peterburga se pre više od godinu dana preselio u Beograd. Spreman da promeni profesiju i prepusti se svojim istinskim strastima, napustio je industriju brodogradnje, u kojoj je proveo čitavu deceniju.

Danas se primarno bavi nekretninama, a slobodno vreme koristi za fotografisanje neobičnih zgrada, odnosno, vrednih enterijera koji su nastali u međuratnom periodu. Bogatu arhivu redovno postavlja na svoj Instagram blog Streamline Belgrade, koji je već zadobio veliku pažnju korisnika ove društvene mreže i svih ljubitelja umetnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Max (@streamline.belgrade)

Streamline Belgrade otkriva impresivne enterijere beogradskih zgrada 

Pre nego što je napustio Rusiju, Maksim je bio dobro upoznat sa socijalističkom arhitekturom i brutalizmom Beograda, koji predstavlja zaštitni znak i “živi” betonski prozor u našu prošlost. Međutim, krećući se ulicama naše prestonice i posmatrajući stare stambene objekte, koji kriju nepregledni broj impresivnih detalja u svojoj unutrašnjosti, ovaj kreativni umetnik je saznao nešto više o bogatom nasleđu iz međuratnog perioda.  

U potrazi za inspiracijom, Maks je istraživao grad i zaustavljao se na svakoj lokaciji koja bi mu delovala interesantno, a zatim putem kamere svog foto-aparata beležio zadivljujuće detalje iz beogradskih zgrada. Podovi, zidovi, hodnici, stepenice, urađene u stilu ranog modernizma, u Maksovim očima predstavljaju prave skrivene dragulje grada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Max (@streamline.belgrade)

Beograd krije zgrade projektovane u stilu “strimlajn moderna”

Autor Instagram profila Streamline Belgrade u razgovoru za WANNABE otkriva da je od preseljenja proučavao Beograd, i da je primetio da većina zgrada pripada međuratnom periodu. Posebno su mu se dopali stambeni objekti uređeni u stilu “strimlajn moderna”, koji su inspirisani aerodinamičkim dizajnom – zakrivljenim formama i dugim horizontalnim linijama. Iako je nastao iz art deko stila, u suštini je “pojednostavljen”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Max (@streamline.belgrade)

“Provodio sam mnogo vremena istražujući grad, i nedavno sam shvatio da značajan broj zgrada prikazuje stil ranog modernizma poznat kao strimlajn moderna. Uvek sam bio više fokusiran na enterijer nego na eksterijer, tako da nikada ne propuštam priliku da uđem u zgradu i napravim fotografije. Osim toga, skoro je nemoguće pronaći fotografije unutrašnjosti ovih zgrada na internetu, uprkos njihovoj neverovatnoj estetici”, otkriva nam Maksim Kosmin.

Veštački mermer krasi zidove zgrada

U unutrašnjosti beogradskih zdanja preovlađuju interesantni detalji, boje, oblici, teksture. Ipak, ono što ga je najviše zadivilo je upotreba neuobičajenog materijala, a reč je o veštačkom mermeru!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Max (@streamline.belgrade)

“Jedna od najupečatljivijih karakteristika beogradskih hodnika je upotreba veštačkog mermera za dekoraciju zidova. Veoma je zastupljen, a kvalitet je toliko dobar da ponekad ne mogu da ga razlikujem od pravog mermera. Znam da je u Sankt Peterburgu početkom 20. veka ovaj materijal bio veoma skup, ali u Beogradu ga ima u svakoj drugoj kući”, iskren je Maks.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Max (@streamline.belgrade)

Zaljubljenik u stare drvene liftove

Maksim i dalje nastavlja da otkriva najlepše zgrade i enterijere koji su vredni naše pažnje. Uživa u onome što radi i cilj mu je da ponudi više istorijskih činjenica. Posebno je zahvalan Elviri Ibragimovoj (@somewhere_in_europe), istoričarki arhitekture, koja mu pomaže da dobije istorijske podatake o nastanku zgrada, kao što su godina izgradnje, ime arhitekte i informacije o investitoru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Max (@streamline.belgrade)

Uz ovo, Maks takođe otkriva da je zaljubljen u stare drvene liftove.

“Teško je objasniti, ali sam zaljubljen u stare liftove. U Beogradu ima mnogo originalnih drvenih liftova koji su dobro očuvani. Dakle, ako slučajno vidite čudnog tipa kako se vozi starim liftom u vašoj zgradi – nemojte zvati policiju”, šali se Maksim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Max (@streamline.belgrade)

Pročitajte i ovo: Putovanje u nadrealne svetove: IG profil beogradskog umetnika koji će vas oduševiti

Naslovna fotografija: instagram.com/streamline.belgrade

Kristina Page 

Comments