Ako Gilmore Girls (Gilmorove) spada među vaše omiljene serije, verovatno ste skloni da previdite nerealne i toksične ljubavne lekcije koje su se provlačile kroz radnju. Iako Gilmore Girls nesumnjivo važe za jednu od najboljih televizijskih serija svih vremena – duhoviti dijalozi, dirljiva bliskost između majke i ćerke – ona nudi neke problematične aspekte odnosa, koje je potrebno razmotriti. Jedan od tih aspekata su nerealne lekcije o ljubavi i romantici.

Nerealne lekcije o ljubavi iz serije Gilmore Girls

Loši momci se mogu pretvoriti u dobre

Kroz seriju upoznajemo se sa dve vrste “loših momaka”, na koje pada Rory Gilmore. Prvi je Jess, gradski baja, koji često ulazi u sukobe i tuče i napada svakog ko pokuša da mu pomogne ili mu se previše približi. On ima probleme u odnosu sa ocem, zbog njegovog odsustva i nemara majke. Uprkos nedostatku ciljeva i motivacije za akademski uspeh, Jess je prirodno inteligentan i duhovit i parira Rorynom intelektu. Ona je dobra devojka koju privlači inteligencija i harizma “lošeg momka”, drugačijeg od bilo koga iz njenog života, koji donosi nova iskustva, avanturu i element uzbuđenja i opasnosti, od kog je Rory inače zaštićena.

U vreme kada sreće Jessa, Rory je u posvećenoj i zdravoj vezi sa Deanom, koji ima određene mane, ali je na mnogo načina pravi momak za nju – poštuje je, pokazuje pažnju i nema sumnje u njegovu ljubav i odanost. Ipak, interesovanje za novi svet koji joj Jessovo prisustvo otvara preovlađuje i ona vara momka, da bi zatim ušla u romansu sa Jessom.

Loš momak možda nije bolji od dobrog, ali je njegova pobeda neizbežna – Jess ima mnogo toksičnih osobina i ponašanja, uključujući ispade besa, dugu istoriju delikventnog ponašanja, seksualnu agresivnost… Ali, on isto tako ima priliku da se iskupi i postane “dobar momak” – ljubav prema Rory mu to donosi i dok Gilmore Girls traju, ta ljubav ne nestaje.

U realnosti, loši momci sa antisocijalnim ponašanjem poput onog koje Jess pokazuje, teško da se ikada menjaju na duži rok zbog svoje ljubavi prema bilo kojoj ženi.

Pročitajte i ovo: Momci Rory Gilmore – od najgoreg do najboljeg

Drugi primer, Logan, sofisticirana je verzija lošeg momka – bogat, šarmantan, sklon neverstvu, deluje začuđujuće voljan da promeni svoje navike zbog Rory, koja se često prikazuje kao žena iz snova, koja ima moć da izvuče najbolje iz muškaraca. Logan se na kraju vraća serijskom neverstvu dok je na pauzi sa Rory – serija ga dalje prikazuje kao tipa koji voli da igra emocionalne i psihološke igre, da vara i ponižava, pretvarajući Rory u ljubomornu i anksioznu devojku. I pored duge istorije narciosoidnog ženskaroša, pisci scenarija dalje prikazuju Logana kao nekog ko je veran Rory, iako je to nerealno za njegov karakter i obrazac ponašanja.

Još jedan toksičan momenat je Roryna avantura sa bivšim momkom Deanom, dok je on oženjen. Ona svoj postupak opravdava majčinim ponašanjem – Lorelai je spavala sa Christopherom doj je bio veren sa drugom ženom. Ležeran način na koje Gilmore Girls pristupaju neverstvu, svakako nije za primer. U realnom životu, svi pravimo greške koje ne možemo da ispravimo, a „prava ljubav“ nam ne donosi iskupljenje, već moramo da radimo na sebi i razrešavanju svojih obrazaca ponašanja. Ljubav nije magična sila, koja sve rešava i izvodi na pravi put.

Gilmore Girls, zapravo, promovišu brak i decu kao krajnje ciljeve u životu

Sva iskušenja kroz koje glavna junakinja prolazi u svom odrastanju, kao i izazova kroz koje je pre nje prošla njena majka, Rory marljivo gradi svoj put ka ostvarenju snova. Njene akademske ambicije su dosledne, ali sekundarne u odnosu na uspone i padove u romantičnom životu. Ona nikada ne pravi pauzu od veza, što je nerealno i nezdravo, jer ne daje sebi priliku da istraži ko je, nezavisno od veze i romanse.

Gilmore Girls ne istražuju svoju samoću, ne izlaze na sastanke i ne bave se samorazvojem – neki muškarac je uvek na radaru. Kada Lorelai prekine sa Lukeom, odmah stupa u vezu sa Christopherom. Kada Rory raskine sa Deanom, odmah ulazi u vezu sa Jessom. Čak je i Paris, zahtevna, ali simpatična perfekcionistkinja, sve vreme opsednuta svojim dečkom Doylom, a Lane se udaje za finansijski nestabilnog muškarca, da bi posle prvog seksa tokom bračne noći zatrudnela i rodila blizance, nemaju priliku da ispune svoje snove o muzici.

Brak i rađanje dece Gilmore Girls prikazuju kao neizbežne ciljeve i krajnje odredište za glavne i sporedne likove, uprkos svim posledicama ili šteti koju toksične veze nanose. Bolja je bilo kakva veza, nego da budete sami, čak i ako je štetna po vaše mentalno zdravlje.

Ako želite (ponovo) da pogledate Gilmore Girls (a jesen/zima je idealan period za ovu comfort seriju), da biste uživali u svetu romantičnih zapleta i živopisnim likovima, učinite to, ali ne zaboravite da morate da modelujete sopstvene standarde odnosa u skladu sa onim što jeste i što je realno.

Pročitajte i ovo: Najbolji autfiti iz serija koje možete da iskopirate ove jeseni

Naslovna fotografija: instagram.com/_rorygilmore____

Brankica Milošević

Comments