Budimo iskreni – kada biste imali seks samo onda kad se želja spontano probudi u vama, to bi bio redak doživljaj. Koliko puta ste, uostalom, počeli bezvoljno, da ne biste (opet) odbili partnera, da bi se zatim sasvim fino zagrejali i na kraju neočekivano intenzivno uživali? Možete odbiti seks kad vam nije do toga, ali znate i sami da možete svesno i namerno probuditi pravo raspoloženje za seks.

Kako da postignete pravo raspoloženje za seks

Pobrinite se za sebe

Teško je ući u pravo raspoloženje za seks, opustiti se i prepustiti, kada se ne osećate najbolje. Možda ste u onoj fazi ciklusa kada ste otečeni i uopšte se ne osećate seksi, ili ste umorni, zabrinuti i bezvoljni i nije vam ni do čega. Pobrinite se za sebe, tako što ćete se baviti zdravijom ishranom i redovnim vežbanjem i odvojiti malo više vremena za sebe, da se opustite i „izađete iz glave“ i povežete sa svojim telom. Redovno vežbanje vam u tome može mnogo pomoći.

Probajte nove stvari

Ponekad vam nedostaje raspoloženje za seks, jer vam je dosadno i nemate fokus, što se često dešava kada imate dugogodišnjeg partnera. Možete oživeti iskru, tako što ćete zajedno eksperimentisati i probati nešto što ranije niste. To može biti uvođenje seksualnih igračaka, igranje uloga ili nešto drugo što vam golica maštu. Promena okruženja takođe može biti podsticajna – izađite iz kreveta i isprobajte seks na stolici, podu, pod tušem, ili izađite iz stana i odvezite se na neko skrovito mesto na kome možete imati seks u automobilu. Ako volite luksuzno okruženje, noć u otmenom hotelu može začiniti vaš seksualni život na pravi način.

Emocionalna intimnost podstiče fizičku i možete je povećati tako što ćete razgovarati o tome šta svako od vas želi da doživi tokom seksa i kako želi da se oseća. Deljenje želja i međusobno slušanje, osigurava osećanje povezanosti i bezbednosti.

Оdvojte vreme da biste podigli svoje raspoloženje za seks

Mnogi parovi ne planiraju vreme za seks, jer to je nešto što će se možda spontano desiti, obično na kraju napornog dana, kada vam je verovatno mnogo važnije i potrebnije da zaspite i odmorite se i uopšte vam nije do seksa. Zakazivanje erotskog susreta možda ne deluje zabavno, ali može napraviti značajnu razliku – pre svega, to znači da postavljate nameru, jer vam je seks važan i želite da se posvetite zajedničkom uživanju.

Pročitajte i ovo: Intimne igre: Zabavni saveti za role-playing koje treba da praktikujete

Pronađite načine da upravljate stresom

Teško je doći u raspoloženje za seks kada ste stalno pod stresom. Neke stresore ne možete eliminisati, ali možete pronaći način da upravljate stresom i ublažite posledice koje ostavlja. Kreirajte redovnu rutinu vežbanja, meditirajte i radite vežbe disanja, koje će pomoći vašem umu i telu da se opuste i umire. Postarajte se da noću dovoljno spavate, jer kad niste naspavani, to povećeva stres na svim poljima i ometa vaš seksualni život.

Praktikujte ono što vas uzbuđuje

Svako ima nešto specifično što ga uzbuđuje, stvara prave slike u glavi i dovodi u raspoloženje za seks. Možda vam je seksi i uzbudljivo da razmenjujete ljubavne i flertujuće poruke sa partnerom, ili imate neku drugu vrstu interakcije, na koju reagujete, ili vas uzbuđuju vizuelni ili tekstualni erotski sadržaji. Ako partner još nije otkrio kako da vam podigne raspoloženje za seks, recite mu šta vas uzbuđuje – ne treba da se stidite ili smatrate da je to šašavo i glupo.

Dovedite sami sebe u pravo raspoloženje za seks

Masturbacija je odličan način da pokrenete svoje telo, kada niste raspoloženi. Niko ne zna bolje od vas samih kako da „pritisne pravu dugmad“. Masturbaciju možete uključiti u seksualnu (pred)igru, a partner vam se može pridružiti u bilo kom trenutku.

Promenite uobičajeno vreme za seks

Ako seks imate uglavnom kasno uveče, kada ste već umorni – iako uživate u njemu, seks vas rasanjuje i oduzima vam dragoceno vreme za odmor. Pokušajte da promenite satnicu praktikujući jutarnji seks, ili se uzbudljivim aktivnostima bavite u ranijim večernjim satima, kako biste imali dovoljno vremena da se kasnije opustite i odete na vreme na spavanje.

Raspoloženje za seks je promenljivo i ako češće niste raspoloženi, nego što jeste, razmislite o tome šta vas pokreće i podiže vaše raspoloženje. Istražite svoju seksualnost sami ili sa svojim partnerom i primenite neke predložene taktike.

Pročitajte i ovo: 10 seks pitanja koja će vas zbližiti s partnerom – i otkriti vam nešto novo

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments