Nakon što ste završili sa skijanjem i drugim zimskim sportovima na planini, potreban vam je detox, wellness program koji će vam opustiti telo. Upravo ovu vrstu opuštanja nude trendi spa centri u regionu!

Kraj je decembra, a to znači da smo već bukirali putovanja za praznike. I dok je planina destinacija koju ne propuštamo, jer ne postoji bolji način da se rekreiramo i uživamo u zimskim čarolijama, u našem rasporedu bi trebalo da organizujemo i vreme za spa centar. Ova vrsta hednostičkog uživanja i odmora je sve popularnija, jer nudi mnogo više od masaža i kupanja u bazenima sa toplom vodom. Spa centri su idealni za zabavu, jer se u okviru ovog kompleksa održavaju mnogi mindfulness programi, sportske aktivnosti, u zatvorenom i na otvorenom, gastro ponude specijalitea, ali i žurke.

Ukoliko ste rešili da posle skijanja priuštite svom telu i umu mali retreat, savetujemo da razmislite o sledećim spa centrima, koji se nalaze u našem regionu.

Velingrad, Bugarska

Velingrad se nalazi u južnom delu Bugarske, a najpoznatiji je po lekovitim moćima mineralne vode, koji su stari Tračani i Rimljani koristili za podmlađivanje. Grad danas nudi široku ponudu spa hotela, sa raznovrsnim bazenima, termalnim kupatilima i pratećim wellness sadržajima.

Velingrad nazivaju balkanskom prestonicom spa sadržaja – iz dva razloga. Prvi je kvalitet vazduha. Istraživanja su pokazala da nadmorska visina između 780-800 m iznad nivoa mora pomaže telu da se brže oporavi od zdravstvenih problema, nagomilanog stresa i anksioznosti. Ovo je tačna nadmorska visina malog planinskog grada u Bugarskoj. Najtopliji izvor je, takođe, bogat radioaktivnim elementom radonom, a štetnih supstanci nema ni u vazduhu, ni u vodi. 

Băile Herculane, Rumunija

Odmaralište Băile Herculane se može pohvaliti bogatom istorijom, termalnim izvorima i zanosnim planinskim pejzažima. Jedna od najstarijih banja u Evropi dobila je ime po Herkulu, rimskom bogu i heroju, koji se, prema legendi, nekada tu kupao, te je dao izvorima svoju lekovitu moć.

Băile Herculane ima 16 termalnih izvora, sa različitim mineralnim sastavima, te ćete u ovoj banji moći da pronađete veliki broj spa sadržaja, poput bazena, đakuzi kada, turskih kupatila. Posebno iskustvo predstavlja šetnja u prirodi, s obzirom na to da je ovo naselje okruženo planinama Mehedinti i Cerna, te poseduje jedinstvenu floru i faunu. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adrian Chisan (@adrian90c)

Ptuj, Slovenia

Ptuj se nalazi u istočnom delu Slovenije, na 30 km udaljenosti od Maribora. Često ga zovu muzej u malom, a za to su zaduženi zaštićeni spomenici koji krase centralno gradsko jezgro.

U Ptuju možete sebi da priuštite odmor u stilu starih Rimljana. Bilo da odaberete bungalove ili luksuzni hotel, čeka vas uživanje u termomineralnoj vodi. Naravno, tu su i mnogi drugi sadržaji za uživanje – spuštanje niz najveći tobogan u Sloveniji, igranje golfa u zavodljivoj prirodi, obilazak najstarijeg vinskog podruma, istraživanje najstarijeg slovenačkog grada i ples sa kurentima u gradu karnevala.

Veli bej, Mađarska

Veli bej tradicionalno tursko kupatilo se nalazi u Budimpešti. Prvobitno je izgrađeno tokom Otomanskog carstva u 16. veku, a nedavno je renovirano kako bi posetiocima pružilo savremenu, poboljšanu uslugu. Terme Veli bej važe za skriveni dragulj Budimpešte, jer ga turisti često zanemaruju.

Oduševiće vas izgled turskih kupola i elegantnih lukova, koji vode do staklenog krova, pod kojim se nalaze parna kupatila i saune.

Daruvar, Hrvatska

Smešten uz reku Toplicu, u severoistočnoj Hrvatskoj, grad Daruvar se može pohvaliti lekovitim izvorima vode, koji su bogati gvožđem i koriste se više od 2.000 godina za zdravlje i relaksaciju.

Ova banja, smeštena u moderno uređenom termalnom parku Julije, u srcu grada, poslednjih godina postala je popularna destinacija za oporavak i treninge vrhunskih sportista. Pored programa lečenja, nudi wellness i relaksaciju, luksuzan smeštaj u hotelima, kuhinju, proizvodnju vina i mnoge sportske i kulturne aktivnosti – uključujući razne festivale.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ivana D. (@ladyivance)

Banja Ilidža, Bosna

Banja Ilidža se nalazi u okolini Sarajeva, a predstavlja savršeno utočište mira, udaljeno od gradske vreve. Šarmantno naselje privlači goste iz celog regiona, a posebno je prepoznata lekovitost voda čija temperatura iznosi čak 58o C.

Na samo dva i po sata vožnje od Beograda, čeka vas mesto koje će vas očarati svojom wellness ponudom, odnosno, spa programom, koji uključuje saunu, tursko kupatilo i, naravno, bazen sa termalnom vodom.

Rudas, Mađarska

Rudas nazivaju gradom kupališta, a ovo odmaralište je prepoznatljivo po modernom panoramskom bazenu na krovu, koji gleda na Dunav, Parlament, istorijske mostove.

Takođe, Rudas ima tursko kupatilo koje datira iz 16. veka, osmougaoni bazen, kupole izrađene od obojenog stakla, termalne bazene, parna kupatila i saune. Nudi jedinstvenu priliku da se kupate u kasnim noćnim satima, ali da uživate u gastro-specijalitetima sa pogledom na jedinstvene bazene sa mineralnom vodom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeanne Bayaca (@iamjeanne_b)

Pročitajte i ovo: Ovi gradovi Evrope se tokom praznika pretvaraju u ultimativnu zimsku bajku

Naslovna fotografija: pinteres.com/womagic.hu

Kristina Page

Comments