Iako vam svi govore da ste mladi i da imate toliko toga pred sobom, vi se osećate kao da imate sto godina i da ste se umorili od života. Ne sviđa vam se ta faza kroz koju prolazite i ne možete ni da poverujete da je to faza, osećate malodušnost, cinizam i gorčinu u odnosu na sve. Kao da ste izgubili životnu radost i vidite samo mračne i ružne stvari oko sebe. Sve o čemu ste sanjali i čemu ste se nadali deluje nerealno i naivno, život melje i gazi i pitate se zašto uopšte da se trudite – ono što ste ostvarili nije ono što ste zamišljali, život ne ide uzlaznom linijom, već silaznom, tonete i čini vam se da je to sve što ćete do kraja života raditi i osećati…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)


Ne znate baš kako ste došli dotle, ali kad pogledate unazad, kao da je vaše životno putovanje lagano vodilo ka dnu. Pitate se da li ste ga već dotakli i da li je realnost odraslog života zapravo boravak i istrajavanje na tom dnu. Tako se oseća malodušnost i niko ne može da vas ubedi da je život dobar i da je na vama da pronađete vrednost, radost i smisao u njemu. Gledate ljude oko sebe i vidite mnoge koje je malodušnost savladala, koji žive gubitničkim životom, a da toga uopšte nisu ni svesni i ne želite da to bude vaša priča, a ne znate kako da se oduprete tome. Čini se da svojim cinizmom pružate otpor i branite se od negativnosti koju svuda primećujete, ali ne želite da se tako osećate.

Zašto vas je obuzela malodušnost i kako da promenite perspektivu i pronađete smirenost i ispunjenost u ovom haotičnom svetu?

Šta je malodušnost

Malodušnost se uvlači u nas kada prestanemo da verujemo u ljubav. Previše puta smo se razočarali i smučilo vam se. Šta je za nekoga „previše puta“ – subjektivno je i ne može se izraziti određenim brojem, ali može vam se činiti da sve što radite na kraju ne ispunjava ni vaše standarde, ni planove, ni očekivanja, i da rezultati ne odgovaraju vašem naporu i ulaganju.

Malodušnost je rezultat životnih iskustava, a verovatno i gubljenja iluzija. Realnost vas demantuje na svakom koraku i na kraju počinjete da vidite i osećate samo tu oštricu. Kako da se nadate da budućnost donosi nešto bolje (u ljubavi, na poslovnom planu), kad je sve tako bezbojno i mučno.  Kad vam neko kaže da nije sve tako crno i da treba da budete malo pozitivniji, dođe vam da ga zgromite, besni ste i frustrirani. Šta to drugi znaju što vi ne znate? Možda su samo zaslepljeni, naivni i nerealni?

Ali, realnost nije loša ili dobra, stvari su takve kakve su, a da biste pronašli ono dobro, isprepleteno sa svim ostalim, morate najpre prihvatiti ono što jeste, takvo kakvo je.

Pročitajte i ovo: Toksične emocije – ogorčenje koje maskira depresiju

Šta može uzrokovati malodušnost

Ponovljena razočaranja mogu izazvati malodušnost – još jedna propala veza, koja možda dolazi paraleleno sa zaglavljenošću na poslednjem ispitu ili uviđanjem da vaš „posao iz snova“ uopšte nije tako zanimljiv, dinamičan i ispunjavajući. Sve što ste postigli pokazalo je svoje slabosti i loše strane, vaša očekivanja se ne ispunjavaju, a razočaranja se ponavljaju – nije teško steći uverenje da su pozitivni ishodi malo verovatni ili čak nemogući.

Stres i sagorevanje kome ste tokom dužeg perioda izloženi na poslu ili u ličnom životu dovodi do emocionalne, fizičke i mentalne iscrpljenosti u kojoj gubite interesovanje za ono što vam je ranije bilo prijatno i zabavno.

Nerazrešena trauma ili tuga mogu uzrokovati malodušnost – možda ste doživeli bolno i traumatično iskustvo (nekoga ste izgubili) i niste svesni da tu povredu niste isprocesuirali i integrisali i da vas je ona obeležila i promenila vam perspektivu, dovodeći vas do ciničnog i malodušnog pogleda na život.

Životne faze i tranzicije – možda ste završili jedan životni krug, preuzeli više odgovornosti i osećate da je to sve preplavljujuće i da ne uspevate da ispunite svoje planove i da nemate kontrolu. Shvatate da su neka očekivanja bila nerealna, da neke snove možda nikada nećete ostvariti i da stvari na kraju nikada ne ispadaju onako kako ste planirali i zamišljali. Malodušnost zbog sazrevanja i odgovornosti odraslog života, često je odraz prilagođavanja, odnosno, neusklađenosti očekivanja sa realnošću.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Šta možete preduzeti da povratite kontrolu i životnu radost

Da biste prevazišli ogorčenje i malodušnost i stekli osećaj da imate kontrolu nad svojim životom, morate priznati svoja osećanja i pozabaviti se njima. Razumevanje i prihvatanje osećanja kao validnih, prvi je korak ka prevazilaženju stanja u kome ste se našli. U redu je da se tako osećate. U redu je što ste negativni, što ste na kraj srca, ljuti, frustrirani, skloni da osuđujete, ogorčeni, cinični.

Kada imenujete svoja osećanja i priznate njihovu validnost, razmislite o uzrocima, pokušajte da razumete sebe, identifikujte iskustva koja su vas dotle dovela, kako biste shvatili šta je ono što možete promeniti. U suštini, treba da razlikujete događaje od svojih reakcija na njih, a to razlikovanje može doći kroz kajanje (da ste reagovali drugačije, stvari bi se možda drugačije razvijale, ili biste se drugačije osećali).

Na kraju, to je jedino na šta možete uticati – vaše reakcije i ponašanje – ali to je dovoljno. I dovoljno je teško postići taj stepen kontrole, pa zato morate raditi na proširenju perspektive, razumevanju, prihvatanju, zahvalnosti – malodušnost ne znači da nemate kud, već vam upravo signalizira da treba da krenete putem dubljeg istraživanja i shvatanja sebe.

Praktikujte tehnike svesnosti, koje vam svuda svi preporučuju – vođenje dnevnika, afirmacije, meditacija, zahvalnost – sve to služi da vam raskrči put do sopstvenog bića, da umiri, kanališe i pročisti opterećujuće misli i preplavljujuća osećanja.

Postavite realna očekivanja – radite stalno proveru stvarnosti, da biste svoja očekivanja uskladili sa onim što je dostižno i moguće. To ne znači da treba da spustite svoje standarde, već da razumete i prihvatite neuspehe kao važne životne lekcije, koje vas uče koliki je opseg vašeg uticaja i kontrole. Realna očekivanja vas vraćaju na ono što možete da uradite – ne možete promeniti ono što se dogodilo, ali možete iz druge perspektive posmatrati svoja iskustva i bolje ih razumeti. U nekoj sledećoj situaciji, to razumevanje možete iskoristiti da ne donesete ishitrene zaključke, ne shvatite stvari tako dramatično – da ne reagujete, pre nego što razmislite i odlučite da učinite ono što je najbolje za vas.

Pročitajte i ovo: Život u balansu – 4 saveta da vam 2024. bude bolja

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments