Dan bez telefona – nekima zvuči kao preko potreban odmor, a drugima kao horor film. Međutim, nema sumnje da je u pitanju zanimljiv izazov koji želimo da probamo u 2024. Benefiti odmora od telefona, u koje stalno piljimo, nepobitni su.

Svi smo toliko navikli da provodimo previše vremena na našim uređajima i još uvek u potpunosti ne razumemo uticaj koji imaju na naše mentalno zdravlje i dobrobit. Svesni smo da društvene mreže mogu učiniti da se osećamo negativno, ali postoji više problema od toga. To što smo stalno zagledani u naše uređaje, odvaja nas od onih oko nas i može pogoršati osećanja usamljenosti i izolacije. Ono što nam je potrebno da bismo se osećali dobro je lična, a ne onlajn interakcija.

Dan bez telefona – šta su glavni benefiti?

Dan bez telefona vas podstiče da lično komunicirate sa drugima. Znamo da je jedan od najvećih faktora koji doprinosi osećaju sreće dubina veza koje imamo sa drugima, stoga izgradnja stvarnih odnosa može učiniti čuda za naše fizičko i mentalno blagostanje.

Odlaganje telefona podstiče nas da lično tražimo interakciju. To nas tera na aktivnosti koje nisu povezane sa našim telefonima. Takve aktivnosti mogu podrazumevati izlazak, sastanke sa drugima, kreativnost – sve stvari koje su dobre za naše zdravlje.

Takođe, možete iskusiti smanjen nivo anksioznosti, poboljšan osećaj povezanosti, smanjen osećaj preopterećenosti, opuštenost.

Kako možemo da istrajemo u izazovu?

Uobičajene “zamke” dana bez telefona bi bile pokušaji da se ishitreno odreknete uređaja. Ako postavite izazov, uverite se da je moguće da ga zapravo i ostvarite. Možda za početak pokušajte da postavite male ostvarive korake da biste imali malo vremena bez ekrana, čak i ako je to samo 30 minuta dnevno, a zatim vreme povećajte na sat dnevno. Pratite kako se osećate u tim trenucima bez svog uređaja. To bi vas moglo iznenaditi, pa ne brinite ako vam u početku bude neprijatno; to je normalno.

Postavite granice oko korišćenja telefona, tako da imate određeno doba dana i nedelje kad uređaj ne koristite. Takođe, možete da uklonite sva obaveštenja i “očistite” početni ekran tako da su sve aplikacije u fasciklama, što ih čini težim za pristup. Uveče stavite telefon u režim rada u avionu, tako da se ujutru ne suočite sa gomilom obaveštenja.

Dan bez telefona – koristi za fizičko i mentalno zdravlje

Elektronski uređaji nisu vaš prijatelj kad je u pitanju dobar san, posebno ako se koriste u satima pred spavanje. Fiziološki efekat „plavog svetla“ ekrana, koje utiče na proizvodnju melatonina u mozgu, odlaže početak sna. U jednoj studiji, na primer, ljudi koji su čitali na elektronskom uređaju, u poređenju sa onima koji su čitali štampanu knjigu, imali su odloženo oslobađanje melatonina, trebalo im je duže da utonu u san i osećali su se manje odmorno sledećeg dana.

Prekomerna upotreba mobilnog telefona dovodi do slabe koncentracije. Telefonske poruke i obaveštenja ometaju zadatke kao što je učenje ili rad, što dovodi do zaboravljanja informacija.

Prekomerna upotreba mobilnih telefona povezana je sa lošim psihičkim zdravljem, što znači povećanu anksioznost, osećaj usamljenosti i nisko samopoštovanje. Oslanjanje na mobilni telefon može učiniti da se osećate iznervirano, frustrirano i nestrpljivo kad ne možete da ga koristite.

Prekomerna upotreba tehnologije može dovesti i do nedostatka fizičke neaktivnosti. Nakon pušenja, fizička neaktivnost je drugi najveći uzrok smrti koji se može sprečiti. Odmor od ekrana će vam pomoći da unesete ravnotežu u svoj digitalni i stvarni život. Uživanje u realnom vremenu umesto vremena ispred ekrana će ublažiti anksioznost, povećati sreću, poboljšati mogućnost za obavljanje više zadataka, smanjiti žudnju za tehnologijom i omogućiti vam da se više povežete sa drugima.

Pročitajte i ovo: Upoznajte hormone sreće – i redovno se družite sa njima!

Naslovna fotografija: instagram.com/minamarlena

Božica Luković

Comments