Hormoni sreće rade za vas, u svakom slučaju, ali ako ih bolje upoznate i shvatite njihovo funkcionisanje u organizmu i ulogu u stabilnosti mentalnog i fizičkog zdravlja, možete se sa njima svesno družiti i podsticati njihovu proizvodnju na zdrav i prirodan način.

Pored četiri glavna hormona sreće – serotonina, dopamina, oksitocina i endorfina, važnu ulogu igraju i insulin, estrogen i kortizol. Nivo hormona se kod žena stalno menja i potreban vam je plan hormonske nege, da biste se sa njim uskladili i funkcionisali na najbolji način.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Osnovni hormoni sreće

Serotonin

Serotonin ima ulogu u regulisanju skoro svih funkcija mozga, pored regulacije rada srca, pluća, probavnog sistema i drugih organa. Takođe pomaže u modulaciji raspoloženja, apetita, pamćenja, seksualnosti…

Da biste podstakli prirodnu proizvodnju serotonina, treba da vežbate, izlažete se sunčevoj svetlosti i imate uravnoteženu ishranu bogatu voćem i povrćem.

Dopamin

Ovaj hormon sreće stvaraju neuroni u bazi mozga i on reguliše centar za nagrađivanje – dopamin omogućava zadovoljstvo. Zdrav san, meditacija i hrana sa visokim sadržajem dopamina (piletina, avokado, mleko, mlečni proizvodi i soja) pomažu u balansiranju dopamina.

Oksitocin – hormon ljubavi

Oksitocin ima glavnu ulogu u telu žene prilikom porođaja i posle porođaja, podstiče kontrakcije materice, reguliše lučenje mleka, a naša tela ga takođe proizvode kada smo zaljubljeni, ili kada nas partner uzbuđuje. Oksitocin podstiče povezivanje, kako između majke i novorođene bebe, tako i između ljubavnih partnera.

Vežbanje, fizički dodir i aktivnosti grupnog povezivanja podstiču proizvodnju oksitocina.

Endorfini

Proizvode se u odgovor na bol ili stres i pomažu nam da pružimo utehu i osećaj blagostanja. Vežbanje (svi hormoni sreće se generalno podstiču kretanjem), slušanje omiljene muzike, meditacija i smeh, podstiču proizvodnju endorfina.

Pročitajte i ovo: Šta je to sinhronizacija ciklusa i da li rešava „teror“ hormona?

Dodatni hormoni sreće

Insulin

Insulin ima ključnu ulogu u regulisanju nivoa šećera u krvi, a nivo šećera ima veliki uticaj na naše raspoloženje. Kada su nivoi šećera previsoki, insulin naporno rad na tome da ih snizi, što može dovesti do skokova i padova (hiper i hipoglikemija). Zbog toga se možemo osećati anksiozno, depresivno, maglovito, bezvoljno.

Da biste održali normalan nivo šećera u krvi (i uštedeli prekovremeni rad insulina), mudro je uskladiti ishranu sa ciklusom. U prvoj polovini ciklusa (kada se priprema i odvija ovulacija), potreban vam je drugačiji unos kalorija i u odnosu na drugu polovinu (kada se materica priprema za odbacivanje neoplođene jajne ćelije i menstruaciju).

Estrogen

Ujednačen nivo estrogena podstiče dobro raspoloženje, ali višak može učiniti da se osećate nervozno i anksiozno, dok nedostatak može uticati da se osećate depresivno i bezvoljno. Estrogen je jedan od najvažnijih ženskih hormona, a sinhronizacija ishrane sa ciklusom i ovde može biti od pomoći. Ukoliko imate izražene simptome PMS-a, to znači da estrogen dominira i da su njegovi nivoi visoki, a odgovarajuća ishrana će obezbediti da metabolizujete estrogen na optimalan način tokom ciklusa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Kortizol

Poznat kao hormon stresa, kortizol se proizvodi kao odgovor na stres, a prava količina ovog hormona čini da se osećate energično i pozitivno. Međutim, kada ste van ravnoteže, možete se osećati preopterećeno, iscrpljeno i možete imati problema sa spavanjem.

Kao što se hormoni sreće mogu stimulisati, kortizol možete održavati u ravnoteži putem redovnog vežbanja i fizičke aktivnosti.

Hormonski balans

Osim dnevnih suptilnih oscilacija u nivoima, hormoni sreće i drugi važni hormoni (insulin, estrogegn, kortizol), variraju na očekivan način tokom menstrualnog ciklusa. Sve u vašem organizmu je dinamično i ritmično, a vi treba da upoznate tu dinamiku i uskladite se sa ritmovima svog organizma. Sve što inače spada u zdrave stilove života – fitnes rutina, zdrava ishrana, zdrav san, održavanje mentalne stabilnosti – podržava vašu hormonsku ravnotežu. Za preciznija podešavanja, usklađivanje navika vežbanja i ishrane sa očekivanom hormonskom dinamikom tokom ciklusa, obezbediće viši nivo psihološkog blagostanja i osećanja sreće u vašem životu.

Takođe, hormoni sreće i svi ostali regulatori funkcionisanja vašeg organizma, reagovaće na vaš pozitivan stav i optimistički način razmišljanja i stvoriće pozitivnu petlju – pozitivan način razmišljanja podstiče hormonsku ravnotežu, a hormoni sreće zauzvrat podižu vaše raspoloženje i podržavaju optimizam i pozitivnost.

Opremljeni ste svim alatima za postizanje optimalnog zdravlja, radosti, dobrog raspoloženja i ličnog blagostanja – koristite ih!

Pročitajte i ovo: Kako da prirodnim putem povećate svoje “feel-good” hormone

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments